Deltagelse i demonstrationer, solidaritetserklæringer og faglige aktioner. Fagbevægelsens solidaritet med Palæstina har vist sig på flere forskellige måder og er kommet fra en række forskellige foreninger, herunder 3F København og FOA.
Nu vil et nyt netværk arbejde for at styrke solidariteten yderligere. Peter Christensen er fagligt aktiv murer og er selv en af initiativtagerne til netværket. Han håber, at det vil være med til at inspirere andre fagligt aktive til at tage palæstinasolidariteten op i deres fagforeninger.
– Det ligger i fagbevægelsens DNA at være solidariske med arbejdere i hele verden. Derfor vil vi gerne i netværket lægge pres på, at den solidaritet skal komme aktivt til udtryk, fortæller Peter Christensen og tilføjer:
– Hele den her situation kan jo også komme til at påvirke vores hverdag. Når vi skal bruge flere penge på militarisering eller på at sende en fregat til Det Røde Hav, så er det jo penge, der forsvinder ud af velfærden herhjemme. Så selvom det kan føles langt væk, så handler det jo også om vores hverdag.
Det vigtigste er, at vi bliver ved med at rejse spørgsmålet i vores egne fagforeninger og klubber og bliver ved med at tale om det med vores kollegaer. Den internationale kamp mod undertrykkelse er også en kamp for fagbevægelsen.
Peter Christensen, fagligt aktiv murer
Det første større initiativ, som netværket håber at stable på benene, er et stormøde den 2. marts. Her er håbet, at man kan få en række oplægsholdere, blandt andre en faglig aktiv fra Palæstina, som kan give ideer til det videre arbejde.
– Vi håber også på at få en norsk aktivist med, da deres landsorganisation (det norske LO, red.) har tilsluttet sig boykot Israel-kampagnen. Forhåbentlig kommer der mange faglige kammerater, så vi kan få inspiration til, hvordan vi kan styrke solidariteten med palæstinenserne, siger Peter Christensen.
Faglig solidaritet på den anden side af Nordsøen
Og det er ikke kun i Danmark, at der arbejdes med fagforeningernes rolle i palæstinabevægelsen. Den 17. januar afholdte den britiske fredsorganisation Stop the War Coalition et onlinemøde, hvor emnet var “why Palestine is a trade union issue” (hvorfor Palæstina er et fagforeningsspørgsmål, red.)
Her deltog næsten 400 aktivister, størstedelen fra Storbritannien, men også folk fra resten af verden, herunder Danmark. Mødets format var en lang række minioplæg, hvor faglige aktivister kunne komme med inspiration til, hvordan man kan arbejde fagligt med Palæstina.
Blandt andre deltog formanden for socialarbejderne i Jerusalem, Suzan Salam, for at fortælle fra frontlinjen, hvordan det er at befinde sig i Palæstina lige nu. Hun beskrev blandt andet, hvordan forældre er begyndt at skrive deres børns navne på deres arme, så de kan identificeres efter bombardementer af deres hjem.
– Jeg taler til jer, imens mit folk i både Gaza og Vestbredden udsættes for de mest forfærdelige angreb, vi har set i mange år. Jeres solidaritet betyder virkelig meget for os, vi er alle kammerater i kampen mod imperialisme og besættelse. Fortsæt med at kæmpe, fortsæt med at demonstrere, lød budskabet fra Suzan Salam.
Herudover deltog en række fagligt aktive fra Storbritannien, som fortalte om deres arbejde. Det var alt fra at organisere fagforeningsblokke i de store propalæstinensiske demonstrationer til mere lokale initiativer og at tilslutte deres fagforeninger til den internationale boykotbevægelse.
– Konkret har vi startet “voices from Gaza medics” (stemmer fra sundhedsarbejdere fra Gaza, red.) Her deler vi historier fra de sundhedsarbejdere, som lige nu arbejder under umulige kår i Gaza, fortalte dr. Omar Abdel-Mannan fra Health Workers for Palestine og tilføjede:
– Vi arbejder også på at få større dele af sundhedssektoren til at tilslutte sig boykotbevægelsen. Som læger kan vi for eksempel boykotte israelsk produceret medicin, som kan få en stor effekt.
Berøringsangst for Palæstina
Peter Christensen var også med til det internationale møde. Han fortæller, at det fra hans perspektiv virkede til, at der sker langt mere med den faglige solidaritet med Palæstina i Storbritannien end i Danmark.
Selvom der er folk i den danske fagbevægelse, som forsøger at tage emnet op, så er det overordnede billede, ifølge Peter Christensen, at der er berøringsangst. Han peger blandt andet på, at den internationale hovedorganisation ITUC har lavet en udtalelse om våbenhvile, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ikke har kommenteret på overhovedet.
– Det er på trods af, at FH er medlem af ITUC. Generelt er der lidt en tendens til, at man i den danske fagbevægelse er noget mere apolitisk. Store dele af bevægelsen mener, at man ikke skal blande sig i andet end løn- og arbejdsforhold, siger Peter Christensen.
Han kan dog se, at der ud over det nye netværk også sker andre ting i fagbevægelsen. Blandt andet de fagforeningsblokke der har været til demonstrationerne, samt en barnevognsdemonstration som BUPL arrangerede sammen med Amnesty til minde om de mange børn, der er blevet dræbt i Gaza.
– Derfor håber jeg virkelig, at det er nu, vi kan oppe solidariteten og få bragt emnet op i de brede dele af fagbevægelsen, siger Peter Christensen og tilføjer:
– Det vigtigste er, at vi bliver ved med at rejse spørgsmålet i vores egne fagforeninger og klubber og bliver ved med at tale om det med vores kollegaer. Den internationale kamp mod undertrykkelse er også en kamp for fagbevægelsen!
Er man selv fagligt aktiv og ønsker at tilmelde sig til netværket, så kan man sende en mail til fagligtpalsolinetvaerk@gmail.com.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.