Støv, fare for faldulykker og manglende sikkerhedsudstyr. Det er blot nogle af de problemer, som håndværkere på byggepladsen Holm 8 i Københavns Nordhavn har oplevet, og som Arbejderen tidligere har omtalt. Efter gentagne forsøg på at råbe ledelsen på pladsen op besluttede bygningsarbejderne at nedlægge arbejdet.
Kravene fra dem var, at hvis arbejdet skulle genoptages, så skulle der udarbejdes en langsigtet handlingsplan for sikkerheden, og en række sikkerhedsproblemer skulle omgående fikses. Planen blev udarbejdet, arbejdet blev genoptaget, og håndværkerne hjalp også til med at ordne nogle problemer med sikkerheden. Men på den efterfølgende lønningsdag lagde bygningsarbejderne mærke til noget.
– Vi kunne se, at alle var blevet trukket tre timer i løn, hvilket var præcis det antal timer, hvor vi havde nedlagt arbejdet. Det var arbejdsmiljørepræsentanterne på pladsen, som tog beslutningen om at nedlægge arbejdet, fortæller Andreas Pugerup, tillidsrepræsentant for tømrerne på Holm 8, til Arbejderen og tilføjer:
– Det var simpelthen ikke sikkert at arbejde under de forhold, som var.
Han er ikke den eneste, som mener, at der manglede grundlæggende sikkerhed og ordnede forhold på pladsen, hvor MT Højgaard har hovedentreprisen. En arbejdsmiljørepræsentant, som udtaler sig anonymt til Arbejderen, fortæller, at der ikke virker til at være vilje til at ændre noget på pladsen fra hovedentreprenørens side.
– De har grundlæggende ikke styr på det her. De virker ikke til at vide eller ville vide, hvordan man skal gøre det sikkert at gå på arbejde. Det hele går kun op i kroner og øre for dem, ikke sikkerhed, fortæller AMR’eren.
I et skriftligt svar til Arbejderen skriver MT Højgaard Danmark, at “helt overordnet anerkender vi, og har også tidligere anerkendt, at der har været store arbejdsmiljømæssige udfordringer på det kæmpemæssige byggeri, som Holm 8 er, selvom vi har intensiveret indsatsen undervejs.”
Intet meldt ud
Da Andreas Pugerup i uge 41 i 2023 begyndte at få henvendelser fra de ansatte på pladsen, hvor de fortalte, at de manglede tre timers løn på lønsedlen, tog han kontakt til ledelsen. Det kom der desværre ingen løsning ud af.
Herefter gik han til fagforeningen. De understregede over for ham, at de anså arbejdsnedlæggelsen som fuldt lovlig, og at arbejderne derfor skulle have deres løn udbetalt.
– Det var arbejdsgiver dog ikke enig i, og så blev det påstand mod påstand. Fagforeningen forsøgte også selv at finde en løsning til et møde med ledelsen, men heller ikke det kom der noget ud af, siger tømrernes tillidsrepræsentant.
Herefter blev der sat et mæglingsmøde op mellem parterne efterfulgt af en høring, men heller ikke det førte til enighed om de tre timers løntræk. Derfor valgte fagforeningen at gå videre med sagen i Voldgiftsnævnet.
Noget andet, som vakte stor opsigt, var, at løntrækket ikke var blevet meldt ud noget sted. Ifølge arbejdsmiljørepræsentanten er det et brud på overenskomsten fra arbejdsgivers side.
– Intet blev sagt forud, intet blev skrevet, det dukkede bare op som “minus tre timer” på lønsedlerne. Der stod ikke engang, hvad de var blevet trukket for. Derfor endte vi også med at sende sagen videre til fagforeningen, da det var så klart et brud på overenskomsten, fortæller arbejdsmiljørepræsentanten.
Forelagt kritikken om den manglende løn skriver MT Højgaard Danmark til Arbejderen:
“I forhold til spørgsmålet om uge 41, så kan vi som virksomhed aldrig honorere ulovlige arbejdsnedlæggelser. Til gengæld honorerer vi gerne, hvis nogen ser en udfordring, som kan udbedres, og de så gør opmærksom på det og aftaler med os at bruge tid på det. Det havde vi gerne set i det her tilfælde.”
Lang tid før afklaring
Hvornår der kommer en afgørelse om, hvorvidt arbejdsnedlæggelsen var ulovlig eller ej, og om arbejderne på pladsen får deres tre timers løn, er stadig uvist. Ifølge Andreas Pugerup, så er sagen kun i sin indledende fase, og der kan gå lang tid, før der lander en afgørelse.
– Det kan tage et halvt til et helt år, før der kommer en eventuel dom. Men vi holder fast, da vi ikke mener, at man skal kunne trække os i løn for at kræve ordentlig sikkerhed på pladsen, siger tillidsrepræsentanten.
I juni 2022 døde en rumænsk arbejder på pladsen i en ulykke. Trods tiltag efterfølgende for at rette op på sikkerheden, så er det ifølge Arbejderens kilder mest blevet til hensigter på papiret. Eksempelvis er problemerne med fare for faldulykker kun blevet løst, fordi byggeriet er blevet mere færdigt og ikke på grund af en reel indsats for bedre sikkerhed. I dag er der således stadig problemer på det store byggeprojekt, blandt andet med støv.
Det var den alvorlige dødsulykke og de vedvarende problemer, som fik arbejderne til at nedlægge arbejdet og kræve handling.
– Der skal styr på det, det kan jo ikke passe, at det skal være livsfarligt at gå på arbejde. Vi håber, at der i fremtiden kommer noget handling fra arbejdsgivers side, og at vi får udbetalt de tre timers løn, som vi har fortjent, siger Andreas Pugerup.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.