De 500 Femern-byggearbejdere, der har strejket siden tirsdag, er gået i arbejde igen.
Det sker, efter at de lørdag indgik en aftale med Femern Link Contractors (FLC).
Ifølge aftalen – som Arbejderen er i besiddelse af – har arbejdsgiveren nu ti dage til at “forbedre” de ansattes løn.
Herudover får de ansatte også opfyldt deres krav om, at deres løn skal udbetales hver 14. dag, og endelig har FLC måttet acceptere, at ingen af de ansatte, der har deltaget i strejken, blivet fyret.
Og så skal de 25 kroner i timen, som arbejderne betaler for mad og for at bo i arbejdsgiverens nærtliggende tunnelby FLC Village fremgå synligt på lønsedlen. Det vil være med til at sikre arbejderne mere i pension.
“En kæmpe sejr”
Arbejderen når lige at fange 3F’s forhandler på vej til forhandlingerne med FLC om de endelige detaljer.
– Folkene på pladsen ser det her som en kæmpe sejr, siger 3F Lollands teamleder på Femern-indsatsen, Rasmus Pedersen, til Arbejderen.
Han forudser, at strejken kan få stor betydning for udenlandske arbejderes vilkår i Danmark og resten af Europa og få flere arbejdere til at kræve lige løn for lige arbejde.
– Femern-projektet er et af de største anlægsprojekter i Europa i nyere tid. Derfor er der stor opmærksomhed på projektet. Historien om de kæmpende arbejdere på Femern-projektet har allerede spredt sig til Norge, Sverige, Finland og Tyskland. Så når arbejderne på Femern strejker og får kæmpet bedre lønvilkår igennem, så tænker udenlandske arbejdere på andre byggepladser i Europa: Når de her arbejdere kan komme igennem med et krav om lige løn for lige arbejde, så kan vi også, siger Rasmus Pedersen.
Han fortsætter:
– Den her arbejdskamp vil være en øjenåbner for mange andre arbejdere på lignende anlægsprojekter rundt om i Europa. På den måde kan arbejderne bruge hinanden som løftestang for bedre løn- og arbejdsvilkår.
Folkene på pladsen ser det her som en kæmpe sejr.
Rasmus Pedersen, 3F Lolland
Også herhjemme kan fagbevægelsen bruge sejren til at sikre bedre vilkår:
– Politikere og bygherrer bør fremadrettet skærpe deres krav til hovedentreprenørerne og eksempelvis skrive ind i udbudsmaterialet, at lønnen skal følge det lokale lønniveau i området – så vi på den måde kan sikre lige løn for lige arbejde.
3F, arbejderne og FLC har nu ti dage til at forhandle en endelig aftale på plads, der blandt andet beskriver, hvor meget mere arbejderne skal have i løn.
– De polske arbejdere går efter at få det samme i løn som deres danske kollegaer. Det vil vi bakke op om. Lige løn for lige arbejde er jo det princip, som den danske fagbevægelse bygger på, fortæller Rasmus Pedersen.
FLC BESTÅR AF:
- VINCI Construction Grands Projets S.A.S. (Frankrig)
- Per Aarsleff Holding A/S (Danmark)
- Wayss & Freytag Ingenieurbau AG (Tyskland)
- Max Bögl Stiftung & Co. KG (Tyskland)
- CFE SA (Belgien)
- Solétanche-Bachy International S.A.S. (Frankrig)
- BAM Infra B.V. (Holland)
- BAM International B.V. (Holland)
Derudover er Dredging International N.V. (Belgien) underentreprenør, og Cowi er rådgiver.
Omdrejningspunktet i strejken har været, at de polske ansatte ikke får det samme i løn som deres danske kollegaer. Mens danskerne tjener omkring 185 kroner i timen, har polakkerne kun fået 145 kroner i timen.
Læs også
Strejkende på Femern: Vi vil have det samme i løn som vores danske kolleger
I april måned aftalte FLC og de ansattes tillidsrepræsentanter en lønstigning på 4,37 procent, som skulle gælde med tilbagevirkende kraft og udbetales 1. maj. De penge er stadig ikke kommet til udbetaling, og det har været med til at udløse strejken.
Strejken har fået mange fagligt aktive til at tage turen til Rødby for at bakke op om deres kollegaer.
Læs også
Indsamling fortsætter
Siden torsdag har en gruppe fagligt aktive samlet ind til de strejkende arbejdere på Femern-projektet.
Foreløbig er der samlet 230.000 kroner ind.
De mange penge kommer fra enkeltpersoner og forskellige faglige klubber over hele landet og fra norske og svenske bygningsarbejdere.
– Det er en vigtig kamp, som de her arbejdere tager. De går forest på vegne af hele fagbevægelsen i kampen mod underbetaling og social dumping. Derfor er det vigtigt, at vi bakker op om dem, fortæller en af initiativtagerne til indsamlingen og faglig aktiv tømrersvend, Jonas Brynnum, til Arbejderen.
Han uddyber:
– Vores udenlandske kollegaer har selv organiseret sig og besluttet at gå i strejke. Derfor er det vigtigt at vise, at vi er et fællesskab, der står bag dem og støtter dem hele vejen.
Den fagligt aktive tømrersvend opfordrer til at fortsætte støtten.
Du kan støtte arbejderne på Femern-projektet ved at indsætte et støttebeløb på reg.nr. 5301 – kontonummer 0267183 eller støtte via Crowdfunding.
– Pengene skal gå til at betale arbejdernes bod og til eventuel strejkeunderstøttelse.
De strejkende arbejdere blev torsdag idømt en bod på 3000 kroner per arbejder i Arbejdsretten.
Det er uklart, hvor mange af arbejderne der er blevet pålagt en bod. Hvis det “kun” er de arbejdere, der er organiseret i 3F, der skal betale bod, er beløbet 375.000 kroner. Hvis boden omfatter alle de strejkende arbejdere, er boden halvanden million kroner.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.