Skal arbejdsmiljøreglerne gælde ved én eller flere dages hjemmearbejde? Det har regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen forsøgt at blive enige om, men op til jul kastede parterne håndklædet i ringen. Forhandlingerne var kørt fast.
Det vækker bekymring hos HK og Prosa, de it-professionelles forbund. De frygter, at det ender med, at ansatte tvinges på hjemmearbejde flere dage om ugen, uden at arbejdsgiverne vil være forpligtet til at indrette hjemmekontoret, så det giver mindst mulige gener.
Forhandlingerne kom i stand på grund af det gigantiske boom i hjemmearbejdet, som coronaen førte med sig. Siden starten af 2020 har mange lønmodtagere periodevis oplevet, at bordet på kontoret er blevet skiftet ud med en plads på hjemmekontoret, ved spisebordet eller en anden mindre bekvem arbejdsstation.
– Alle, også HK’s medlemmer, har fået øjnene op for hjemmearbejde, der kan være både mere effektivt, produktivt og mere fleksibelt, siger Mads Samsing, næstformand i fagforbundet HK, til Arbejderen.
Forbundet organiserer kontoransatte både i det offentlige og private. Mads Samsing tilføjer, at mange HK’ere aldrig før havde fået lov til at arbejde hjemme, men at mange efter at have prøvet det fortsat gerne vi have muligheden.
– Heraf opstod så kravet fra arbejdsgiverne om at kigge nærmere på arbejdsmiljøbestemmelserne på området. Vi vil gerne være med til at forenkle reglerne, men det skal ikke føre til forringelser af vores medlemmers arbejdsmiljø, siger Mads Samsing.
Stridens kerne
Stridens kerne er de nugældende regler, der siger, at ved mere end en dags regelmæssigt hjemmearbejde, må man ikke arbejde fra en bærbar computer, men skal have mulighed for at arbejde med adskilt tastatur og skærm. Reglerne siger også, at stole, borde og belysning skal være i orden, dog ikke, at der skal være hæve-sænke-bord eller kontorstol.
Fagbevægelsen fastholder, at reglerne fortsat skal gælde ved én dags arbejde. Men arbejdsgiverne vil have reglerne ændret, så de først træder i kraft efter to hjemmearbejdsdage, da andet vil blive en bekostelig affære.
“Hvis alle på en arbejdsplads sendes hjem i en begrænset periode, og man skal indrette alle private hjem med rette stol, skærm og belysning, så ville det være ekstremt tidskrævende, ekstremt tidskrævende og ekstremt dyrt,” skriver Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør Dansk Arbejdsgiverforening, på Twitter.
Arbejdsgiverne advarer om, at hvis ikke reglerne bliver lempet, vil konsekvenserne betyde mindre hjemmearbejde.
– Det handler jo ikke om, at alle skal have et hæve-sænke-bord. Det handler om at have et eksternt tastatur og en mus, en ordentlig stol og lys, så ingen skal sidde og arbejde syv-otte timer på en bærbar og få ondt i nakke, arme, skuldre og ryg, siger Mads Samsing.
FH har beregnet, at en skærmarbejdsplads, som lever op til reglerne, kan anskaffes for cirka 5.000 kroner. Det skal ses i lyset af, at mange arbejdspladser kan opnå betydelige besparelser ved at skære ned på antallet af kontorpladser.
Alligevel har arbejdsgiverne under forhandlingerne fastholdt, at de ønsker mere fleksible muligheder for at arbejde hjemmefra, uden at det kræver indretning af en skærmarbejdsplads på samme niveau som på den faste arbejdsplads.
Arbejdsgiverne vil ikke betale
Det ser Mads Samsing som udtryk for, at arbejdsgiverne ikke vil betale, hvad det koster at indrette et hjemmekontor, så det er arbejdsmiljømæssigt forsvarligt.
Selvom mange HK-medlemmer fortsat ønsker at have muligheden for at arbejde hjemme, så er det ikke uden omkostninger.
En undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), viser, at hver anden af de lønmodtagere, der arbejder hjemmefra, bruger en bærbar computer uden separat skærm, der kan justeres. Undersøgelsen viser også, at hver fjerde af de lønmodtagere, der arbejder hjemme en eller flere dage om ugen, i høj grad har oplevet smerter eller fysiske gener.
60 procent af HK’s medlemmer har i en undersøgelse svaret, at de har haft fysiske gener på hjemmekontoret.
Vigtigt med klare regler
Derfor mener HK, at det er vigtigt, at arbejdsmiljøreglerne er klare og gælder fra dag et.
Prosa er helt enig. Det risikerer at få alvorlige og langvarige følger for helbredet hos tusindvis af danske lønmodtagere, hvis arbejdsgiverne fremover får mulighed for at tvinge medarbejderne til at arbejde hjemme flere dage om ugen uden at skulle følge de nuværende regler for indretning af hjemmekontoret, advarer forbundet.
– Det er helt ubegribeligt, at arbejdsgiverne ikke ønsker at passe bedre på deres medarbejdere, og det giver ingen mening, at de ergonomiske forhold ved hjemmearbejde skal bombes tilbage til middelalderen. Det er dybt uansvarligt og risikerer at få alvorlige konsekvenser for de ansattes helbred, siger Curt Kjærsgaard Raavig, der er forbundssekretær i Prosa.
Både han og Mads Samsing anerkender, at covid-19 har været med til at ændre på manges opfattelse af hjemmearbejde. Det hører således med, at der også er nogle miljømæssige gevinster på grund af mindre tranport til og fra arbejde. De gode erfaringer er de enige om, at det er vigtigt at tage med videre.
– Men det nytter ikke at ignorere de bestemmelser, der er indført for at beskytte de ansatte. Ordentlige forhold ved hjemmearbejde skal ikke blive endnu et offer for corona, siger Curt Kjærsgaard Raavig.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil nu indkalde arbejdsmiljøforligskredsen i Folketinget og sammen med dem aftale, hvad der skal ske.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.