Selvom der ligger sne på gaden, og termometeret er tæt på frostgraderne, står omkring 100 fagligt aktive klar uden for et renoveringsprojekt på Nørrebro klokken seks torsdag morgen. Det gør de i forbindelse med en blokade af pladsen, da der er mistanke om arbejde med asbest og social dumping.
Det er stadig mørkt, men bannere og røde faner er at se omkring det store stillads, som omkranser den andelsforening, hvor renoveringen foregår. Man kan også se Arbejdere i Bevægelses kaffevogn, som byder de faglige aktivister på noget varmt at drikke og en bid brød.
I en flyer, som bliver delt ud, står, at der på pladsen går litauiske håndværkere til omkring 70 kroner i timen. Altså langt under gennemsnitslønnen på 180 kroner for nedrivningsarbejde. Man mistænker også, at der er asbest på pladsen, og at arbejdet er gået i gang, uden at der er lavet prøver på forhånd.
– Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi kræver, at vores kollegaer får en løn, de kan leve af og et sikkert arbejdsmiljø, så de ikke udsættes for dødsensfarlige stoffer, stod der videre i flyeren.
Hovedkravet er stadig kædeansvar, og det har det været i mange år. Det bakker vi selvfølgelig fagbevægelsen op i.
Pelle Dragsted, politisk ordfører, Enhedslisten
En af de fagligt aktive, som står med i blokaden, er Viktor. Han fortæller til Arbejderen, at han er med, fordi han ikke mener, arbejdere bør finde sig i, at virksomheder spiller hasard med deres sikkerhed og lønninger.
– Vi er her for at kræve et kædeansvar, så virksomheder ikke kan slippe afsted med at hyre en masse underentreprenører ind, så de kan omgå overenskomsterne. Det skal vi ikke bede om på det danske arbejdsmarked, understreger han.
Dybt i kæden
Netop det at hyre en lang række underentreprenører er også det, som er sket på denne plads. Hovedentreprenøren er Slotsbjergby Byggeentreprise, og de har hyret Bergmann Gruppen, som selv er medlem af Dansk Industri og derved overenskomstdækket, til nedrivningsarbejdet.
Bergmann Gruppen har derefter hyret C og V Works ind i deres kæde, og de har hyret MB Jendecks. Det er det firma, som har hyret de litauiske nedrivningsarbejdere, ikke har overenskomst, og som også selv er omfattet af en sympatikonflikt fra tidligere.
– Derfor er håbet fra vores side, at vi får hele pladsen overenskomstdækket. Og at man samtidig får styr på den asbest, som vi tror er derinde, fortæller Viktor.
Ud over de fagligt aktive er også Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted mødt op til blokaden.
Han fortæller til Arbejderen, at Enhedslisten har flere medlemmer, som bakker op om blokader for ordentlige løn- og arbejdsvilkår, og at han derfor også selv ser det som naturligt, at han kommer og viser sin solidaritet.
– For mig handler det om at vise, at vi bakker op om ordnede forhold på arbejdsmarkedet. I Folketinget forsøger vi også at give fagbevægelsen bedre muligheder for at kontrollere pladserne samt at indføre ID-kort, som de har ønsket længe, siger han og tilføjer:
– Men hovedkravet er stadig kædeansvar, og det har det været i mange år. Det bakker vi selvfølgelig fagbevægelsen op i.
En ny overenskomst på pladsen
Omkring klokken kvart i otte ankommer ledelsen af pladsen til blokaden. De sætter sig ind i en skurvogn sammen med forhandlerne fra 3F. Her bliver de siddende i en time og forsøger at finde en løsning, som kan få blokaden ophævet.
Da forhandlingerne er slut, kommer Rasmus Kreutzmann, som har været forhandler fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, ud og fortæller om aftalen. Det er lykkedes at få MB Jendecks til at indgå en såkaldt tiltrædelsesoverenskomst.
Herved er de litauiske arbejdere, som tidligere gik til 70 kroner i timen, blevet sikret en løn på 180 kroner i timen. Samt at sympatikonflikten fra 3F’s side anses som ophævet.
– Vi har også fået oplyst, at Slotsbjergby Byggeentreprise tidligere har taget prøver for asbest på pladsen, som var negative, fortæller han videre.
– Hvordan kan det være rigtigt, når vi har set billeder af asbest derindefra? Lyder det fra en af de fagligt aktive.
– Pas, jeg kan kun fortælle det, som jeg har fået oplyst af Slotsbjergby, svarer Rasmus Kreutzmann.
Kædeansvar
I forhold til kædeansvar, så understreger forhandleren, at da der er tale om indlejring af vikarer fra MB Jendecks gennem C og V Works, så er disse allerede omfattet af et kædeansvar.
– Derfor er det ikke nødvendigt at få det på skrift, da det allerede er sådan. Hvis hvilket som helst medlem fra Dansk Industri vil indlejre vikarer til noget arbejde, så er de omfattet af et kædeansvar jævnfør vikarbestemmelserne, siger Rasmus Kreutzmann.
Som en del af den indgåede aftale inviterer 3F også firmaerne på pladsen til såkaldte 48-timers møder på et senere tidspunkt. Her vil de gennemgå for eksempel litauernes arbejdstider samt sikre, at de aftalte lønforhold faktisk implementeres.
Deltagerne i blokaden tog efter fremlæggelsen af aftalen en afstemning om, hvorvidt man var tilfreds med resultaterne. Det blev enstemmigt vedtaget, at blokaden skulle ophæves for i dag.
Dog talte flere af deltagerne om, at kravet om kædeansvar i de centrale overenskomster ikke var færdigt, men kun lige begyndt. Det bliver også et krav og fokuspunkt op til forhandlingerne om de nye overenskomster, som skal finde sted i starten af 2025.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.