– der var tydeligvis ikke malet meget progressivt farve på tapetet og mindstelønnen den stort set samme “slaveløn” som for 23 år siden.
Det er jo ikke en løn til at leve af!
Det kan I gøre bedre, kammerater og gl. kolleger. 👊
Malerforbundet starter torsdag den 6. oktober sin 35. ordinære kongres i Aarhus. Det sker under overskriften “Faglighed og solidaritet”.
Kongressen bliver afholdt i en skærpet situation både indenrigs- og udenrigspolitisk. Der er lige udskrevet folketingsvalg, og store problemer som inflation, læk på gasledninger og krig fylder meget.
- Malerforbundet blev grundlagt i 1890 og har i dag godt 8000 medlemmer, 2100 af dem er kvinder.
- Forbundet organiserer bygningsmalere, der er den klart største gruppe, samt vognmalere, skilteteknikere med flere.
- Forbundet har seks store afdelinger med samlet set 17 lokalkontorer.
- Malerforbundet er medlem af Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Kilde: Maler.dk
Den aktuelle situation vil uden tvivl komme til at spille ind på kongressens debatter, mener Michelle Frese. Hun er formand for Malerforbundets største afdeling, der dækker Storkøbenhavn og har omkring 1800 medlemmer.
Michelle Frese ser frem til kongressen. Hun vurderer, at spørgsmål som overenskomstforhandlingerne i 2023 og arbejdet med at organisere nye medlemmer kommer til at fylde meget i debatterne.
Fire gange nej fra malerne
Malerne har stemt nej til resultatet ved fire af de fem sidste overenskomster. På grund af sammenkædningsreglerne er aftalerne alligevel blevet trukket ned over hovedet på malerne.
Sammenkædningsregler betyder, at i stedet for at de enkelte fagforbund stemmer om overenskomstresultatet hver for sig, kædes afstemningen sammen på hovedorganisationsniveau.
– Der er frustration blandt mange medlemmer over sammenkædningsreglerne. Der er meget debat om lønnen og et stort ønske om, at vi får noget igennem ved den kommende overenskomst. Vi er klar, siger Michelle Frese.
Malernes Fagforening Storkøbenhavn vedtog på deres generalforsamling i april en udtalelse om OK23. Her understreger afdelingens medlemmer, at de forventer markante lønstigninger og en højere mindsteløn ved de kommende overenskomstforhandlinger.
“De galoperende prisstigninger i samfundet er godt i gang med at udhule arbejdernes købekraft. Dette gælder ikke mindst for os malersvende, der siden krisen i 2007 har oplevet både lønfald, lønstilstand og for nogle, små lønstigninger. Vi har derfor en hel klar forventning om væsentlige lønstigninger”, står der blandt andet i udtalelsen.
Der er meget debat om lønnen og et stort ønske om, at vi får noget igennem ved den kommende overenskomst. Vi er klar.
Michelle Frese, formand Malernes Fagforening Storkøbenhavn
Der er meget udenlandsk arbejdskraft i malerfaget. Derfor fremhæver de storkøbenhavnske malere nødvendigheden at at hæve mindstelønnen, der i dag er på 135,35 kroner.
“Skal mindstelønnen udgøre et reelt sikkerhedsnet under malersvendene, skal den hæves væsentligt, så vi får en mindsteløn, vi kan leve af. Malerfaget er et af de fag, der har oplevet et voldsomt misbrug af østarbejdere. Derfor ønsker vi en langt højere mindsteløn som værn mod social dumping”, fastslår udtalelsen.
– Fra nogle af vores tillidsfolk er der et forslag om, at vi skal stemme branchevis ved overenskomstforhandlingerne, så byggeriet stemmer for sig selv, industrien for sig selv, transportområdet for sig selv og så videre. I stedet for som nu, hvor det hele bliver kædet sammen, og et lille forbund som vores kommer til at ligge under for de store, siger Michelle Frese.
Hun ser i øvrigt et problem i, at kun fire procent af Malerforbundets medlemmer arbejder efter den primære lønmodel, som er prislister. Prislisterne indeholder beregninger over, hvad en malersvend skal have i løn for nøje udspecificerede arbejdsopgaver.
– De fleste af vores medlemmer arbejder i stedet efter såkaldte slump-akkorder, hvor de aftaler med arbejdsgiveren, hvad de skal have for en konkret maleropgave. Det er med til at øge uligheden i løn. Når den enkelte maler skal forhandle med mester, bliver det ulige. For eksempel ser vi, at kvindelige malere får mindre i løn end deres mandlige kollegaer. Hvis alle arbejdede efter prislisten, ville det være mere lige, konstaterer Michelle Frese.
På vej til at blive kvindefag
I dag er der omkring 2100 kvinder ud af Malerforbundets godt 8000 medlemmer. Så kvinderne er stadig i mindretal, men hvis man ser på tilgangen til faget, er godt halvdelen kvinder. Malerfaget er ved at udvikle sig fra at være domineret af mænd til i stigende grad at blive et kvindefag.
Det rejser nogle nye problemstillinger også ved de kommende overenskomstforhandlinger, mener den københavnske afdelingsformand.
– Der er brug for at sikre kvindelige malere fuld løn under barsel. I dag får de en lav sats under barsel, men hvis vi skal tiltrække og fastholde kvinder, er vi nødt til at ændre det, erklærer Michelle Frese.
De mange kvinder i faget gør også diskussionen om nedslidning mere aktuelt. Det er et hårdt job at være maler. Det slider på kroppen, og undersøgelser viser, at kvinder generelt nedslides 10 år før mændene. Det hænger sammen med en anderledes fysik.
– Det er vi nødt til at tale om. Det handler blandt andet om at ændre en kultur om, at man bare skal kunne holde til jobbet uanset hvad. Og så kæmper vi i Malerforbundet for en differentieret pensionsalder i forhold til antal år, du har været på arbejdsmarkedet, siger Michelle Frese.
Organisering har høj prioritet
Hun håber også, at der kan komme en god, bred og grundig diskussion på kongressen omkring problemerne med organisering af nye medlemmer. Malerforbundet mister som mange andre fagforbund også medlemmer. Opgaven med organisering er højt prioriteret i forbundet, der tidligere i år vedtog en ny strategi for organisering.
– Vi har store problemer med udenlandske kollegaer, som ikke kender det danske arbejdsmarkedssystem og ikke er trygge ved fagforeningerne. Det tager tid at få dem til at forstå, at vi er på deres side. Og når vi så har fået nogle organiseret, rejser de ofte efter en tid hjem igen eller til et andet land, og så skal vi starte forfra. Det kræver meget arbejde. Vi oplever også, at de udenlandske medlemmer forventer noget andet af fagforeningen, end vi er vant til. Det kan være hjælp med at få dankort eller sygesikringskort. I vores afdeling hjælper vi, så godt vi kan, men det er da udfordrende at skulle være fagforening i et så bredt spænd af opgaver, forklarer Michelle Frese.
Hun oplever, at afdelingerne i Malerforbundet bruger ressourcer på at diskutere, i hvilke afdelinger de nuværende medlemmer skal være organiseret. I forhold til forbundets regler skal det enkelte medlem være organiseret i den afdeling, som vedkommendes arbejdsgiver hører under. Men nogle vælger at blive stående i for eksempel den afdeling, hvor de bor. Det giver interne diskussioner.
– Efter min mening skal vi ikke bruge vores energi på den slags interne diskussioner. Vi skal bruge kræfterne på at arbejde med at organisere udadtil og få nye medlemmer. Jeg håber, at vi kan få en god samtale på kongressen om, hvor bredt et emne organisering er. Vi skal arbejde med, hvordan vi italesætter, at folk skal være medlemmer, understreger den københavnske formand.
Der er omkring 100 delegerede på kongressen, der varer fra den 6. til den 8. oktober. En femtedel af dem kommer fra Malernes Fagforening Storkøbenhavn.
Der er også valg til ledelsen på kongressen. Sidste år blev Tonny Olsen ved kampvalg valgt som ny formand, efter at den forrige formand havde valgt at trække sig af personlige årsager. Modkandidaten var Michelle Frese, som ikke blev valgt. På denne kongres er der ikke udsigt til kampvalg til formandsposten.
– Det er fornuftigt at få ro på og bruge vores energi på at skabe en god fagforening, mener Michelle Frese.
Hun blev i april i år valgt til posten som formand for Malernes Fagforening Storkøbenhavn. Den tidligere formand var nødt til at gå af på grund af sygdom, men det lykkedes at finde et andet job til ham i fagforeningen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.