Torsdag den 16. januar vil ikke alene blive husket som dagen, hvor overenskomstforhandlingerne i byggeriet blev skudt i gang med et stort Kick Off arrangement på Rådhuspladsen i København. Bygningsarbejdere vil også se tilbage på dagen, hvor en faglig protest endte med, at FuFu ApS underskrev en overenskomst med 3F.
Virksomheden arbejder som en af flere underentreprenører for Arpe & Keldsholm, der er i gang med at renovere og udbygge Hotel Skt. Petri i Krystalgade. FuFu ApS har ikke haft overenskomst, og har derfor været omfattet af en lovligt varslet sympatikonflikt.
3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) havde henvendt sig og var i dialog med byggeledelsen på baggrund af en henvendelse om, at FuFu ApS til trods for sympatikonflikten havde folk på pladsen. BJMF fik sammen med Rør og Blik snakket med de organiserede tømrer- og VVS-sjak på byggepladsen, der truede med om nødvendigt at strejke, hvis FuFU ApS fortsatte.
Brugen af underentreprenører uden overenskomst – også kaldet social dumping – er et velkendt og udbredt problem i byggebranchen. Som et værn mod social dumping har murere, tømrere og andre håndværkergrupper i årevis krævet, at der bliver indført kædeansvar i overenskomsterne. Det grundlæggende princip i kædeansvar er, at hovedentreprenøren får ansvar for og også hæfter for eventuelle brud på overenskomster og aftaler begået af underentreprenører.
For at understrege kravet om kædeansvar i overenskomsterne fandt over 100 aktivister fra forskellige fag det derfor nærliggende at benytte anledningen til at gøre holdt foran byggepladsen i Krystalgade 18, inden de skulle videre til den stort anlagte demonstration på Rådhuspladsen.
Den faglige protest gav pote. Byggeledelsen sendte det konfliktramte firma på porten med besked om først at vende tilbage, når der var styr på overenskomsten. Senere samme dag skrev virksomheden under på overenskomsten.
Og på Rådhuspladsen blev de faglige topforhandlere på byggeområdet, Claus von Elling og Jacob Scavenius, fulgt til forhandlinger med arbejdsgiverne i Industriens Hus. Det skete med masser af taler, musik, røde faner og romerlys.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.