Det betaler sig at strejke. I hvert fald har en overenskomststridig strejke på byggeriet af Femern-forbindelsen ført til, at danske og udenlandske arbejdere på Femern-projektet nu skal have det samme i løn.
Det sikrer den aftale, der tirsdag aften blev underskrevet mellem hovedentreprenøren FLC og 3F Lolland.
– Det er en vigtig sejr, der gør op med den lønforskel mellem danske og udenlandske arbejdere, der ofte er på den slags store projekter, siger næstformand i 3F Lolland Bjarne Jensen til Arbejderen.
Han fortsætter:
– Aftalen sikrer, at de udenlandske arbejdere nu får samme løn som danske arbejdere. Det er godt, at vi får cementeret et af fagbevægelsens vigtigste principper: Lige løn for lige arbejde på byggepladsen.
Aftalen betyder, at alle arbejdere – både danske og udenlandske – starter på 165 kroner i timen og slutter på 185 kroner i timen efter 15 måneders anciennitet.
Læs også
De udenlandske arbejdere bliver trukket 25 kroner i timen til betaling af kost og logi, når de bor i den opførte Tunnelby (FLC Village), der er arbejdsboliger tæt på byggepladsen indrettet specielt til ansatte på projektet, der kommer fra udlandet.
Aftalen gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. maj. Der bliver også oprettet et samarbejdsudvalg, og lønnen bliver udbetalt hver 14. dag i stedet for én gang om måneden.
I alt arbejder der omkring 600 personer på pladsen. De fleste er polakker, resten er rumænere og danskere.
Nu gælder det kampen om at få flere organiseret
Oven på sejren vil 3F sætte alt ind for at organisere endnu flere af de udenlandske arbejdere.
Da konflikten startede, var cirka en fjerdedel af de udenlandske arbejdere organiseret.
– Mange af arbejderne har allerede organiseret sig. Og vi skal have organiseret endnu flere. Vi skal bruge aftalen til at fortælle arbejderne, at det var fællesskabet, fagforeningen og sammenholdet på tværs af landegrænser, der gjorde en forskel, forklarer Bjarne Jensen.
Ud over at få flere til at organisere sig i en fagforening vil 3F også få flere arbejdere til at blive tillidsfolk.

FLC BESTÅR AF:
- VINCI Construction Grands Projets S.A.S. (Frankrig)
- Per Aarsleff Holding A/S (Danmark)
- Wayss & Freytag Ingenieurbau AG (Tyskland)
- Max Bögl Stiftung & Co. KG (Tyskland)
- CFE SA (Belgien)
- Solétanche-Bachy International S.A.S. (Frankrig)
- BAM Infra B.V. (Holland)
- BAM International B.V. (Holland)
Derudover er Dredging International N.V. (Belgien) underentreprenør, og Cowi er rådgiver.
Fagforening holder opsyn med pladsen hvér dag
Aftalen får ikke 3F og de øvrige fagforbund, der har overenskomster på den store byggeplads, til at hvile på laurbærrene.
I øjeblikket er der hvér dag cirka 200 underleverandører på pladsen – lige fra lastbilchauffører, der kommer kørende med materialer, til firmaer der leverer ansatte til madlavning, opvask og rengøring i campen, hvor der bor over 700 arbejdere.
Alle disse underleverandører vil der også blive holdt øje med, forsikrer den lokale 3F’er.
– Det er jo en kæmpe arbejdsplads og et projekt til op mod 70 milliarder kroner. Så der skal selvfølgelig også holdes øje med, at underleverandørernes løn- og arbejdsforhold er i orden, fortæller Bjarne Jensen.
3F har har fast ni ansatte, der har kontor på byggepladsen. Herudover har Dansk Metal, elektrikernes fagforening, Rør og Blik, HK og hotel- og restaurationsarbejdernes fagforening også fast folk på pladsen.
– Hvis den danske model skal bestå, er det vigtigt, at vi holder styr på de her store, internationale arbejdspladser, understreger Bjarne Jensen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.