Bygherre C.W. Obel Ejendomme, rådgivningsfirmaet Brix & Kamp og de arbejdsgivere, der har været inde over renoveringsprojektet på Badehusvej i Aalborg, kan godt begynde at kontakte en advokat. Inden længe bliver de nemlig hevet i retten, anklaget for brud på reglerne om håndtering af asbest.
Det besluttede de cirka 40 håndværkere, der onsdag aften var samlet til møde. De vil have placeret et ansvar for, at murere, tømrere, VVS’ere og andre bygningsarbejdere kan have været udsat for asbest i forbindelse med deres arbejde på byggepladsen.
– Hvis ikke der sker noget, så kan de jo bare fortsætte. De kan jo bare være ligeglade, siger murer Thomas Christensen til DR.
Formand for Byggefagenes Samvirke i Aalborg Reidar Kogstad har tidligere oplyst til Arbejderen, at der har arbejdet op mod 300 håndværkere på pladsen.
Politianmeldelse satte skred i sagen
Arbejdet med renovering af den gamle tobaksfabrik på Badehusvej har stået på siden slutningen af 2023. Selv om forskellige håndværkergrupper løbende har forsøgt at råbe bygherre, byggeledelse og arbejdsgivere op, er de hver gang blevet forsikret om, at alt var i orden.
Først da Byggefagenes Samvirke Aalborg den 13. februar anmeldte bygherre, bygherrerådgiver og samtlige entreprenører på ombygningen til politiet for grov overtrædelse af asbestlovgivningen, kom der skred i tingene.
Prøver fra byggepladsen har flere gange vist overskridelse af grænseværdierne for asbest, og Arbejdstilsynet har undervejs udstedt flere påbud og strakspåbud, skrev Byggefagenes Samvirke den dag, de sendte politianmeldelsen afsted.
Siden blev en rådgiver ved Brix & Kamp fyret for fusk med et analyseresultat af en asbestprøve. Håndværkerne har demonstreret, og Arbejdstilsynet har flere gange lukket pladsen ned, fordi problemerne med håndtering af asbest i den gamle fabriksbygning fortsatte – på trods af strakspåbud.
En principiel sag
Håndværkerne får hjælp fra fagforbundet 3F til at føre sagen. Forbundssekretær Lene Krabbe Dahl forklarer til DR, at der ikke vil være den store økonomiske gevinst ved at vinde sagen. Det er da også mere vigtigt at vinde sagen, som hun betegner som principiel, da den så kan få betydning for andre arbejdere, der bliver udsat for asbest.
– Vi håber, at vi kan bruge sagen til at presse politikerne, så strafferammen kan blive hævet. Det er simpelthen for billigt at lade folk arbejde med asbest, udtaler hun til DR.
Det er selve asbestfibrene, der er sundhedsskadelige. De er så små, at de kan trænge helt ned i lungernes mindste dele. Her kan de forårsage kræft og støvlunger (asbestose).
Lungehindekræft
Lungehindekræft (mesotheliom) er en meget sjælden sygdom, som kun kan opstå fra udsættelse for asbest. Der er ikke nogen helbredende behandling. Lungehindekræft kræver ikke langvarig eller kraftig udsættelse for asbest. Sygdommen er normalt 25-30 år om at udvikle sig.
Lungekræft
Det kræver en langvarig og kraftig udsættelse, før sygdommen opstår. Sygdommen udvikler sig først 10-30 år efter, at man har været udsat for asbestfibre. Rygere er i ekstra stor fare for at få lungekræft efter arbejde med asbest.
Andre kræftformer
Asbest kan desuden medføre andre kræftsygdomme – for eksempel i mave- og tarmsystemet og i struben.
Asbestose
Asbestose (også kaldet asbestlunge) er en kronisk lidelse. Den indebærer en ødelæggelse af lungerne (lungefibrose) og hjerteproblemer. Sygdommen kræver kraftig og relativt langvarig udsættelse for asbest. Asbestose kan udvikle sig over en periode på 10 til 30 år.
Kilde: Asbest-huset.dk
Politisk er der løbende blevet strammet op på reglerne om arbejde med asbest. Den 1. januar i år trådte en ny autorisationsordning i kraft. Bøderne for overtrædelse af regler er blevet sat op, og fra 1. juli 2025 får Arbejdstilsynet mulighed for at udstede påbud om “entreprenørstop” på byggepladser. Det betyder, at hele kontraktkæden – både entreprenør og underentreprenører – skal standse arbejdet i tilfælde af et entreprenørstop, og et entreprenørstop kan derfor få vidtgående konsekvenser for en igangværende byggesag.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.