Arbejdstiden skal ned.
Det er signalet fra en OK-konference, der blev holdt i Kolding lørdag den 21. september.
“34 år er længe nok at vente på, at der skabes bedre balance mellem arbejde og privatliv. Derfor bør overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked i 2025 være tidspunktet, hvor ventetiden er ovre. Arbejdstiden skal ned”, lyder det i en udtalelse fra mødet.
Deltagerne kom fra hele landet og fra vidt forskellige forbund som Malerforbundet, Dansk Metal, HK Privat, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Jernbaneforbund, ligesom der var medlemmer af den grønne gruppe, byggegruppen, industrigruppen og transportgruppen i 3F.
På programmet var der debat om to oplæg og ideer til videre aktiviteter.
Stemningen var helt klart til, at vi fortsætter og udbygger det kontaktnet, vi nu har samlet. Det skal vi bruge til at informere hinanden om, hvad der sker rundt omkring og til at koordinere aktiviteter.
Tommy Christensen, OK-Initiativet
Niclas Stærke fra Aarhus deltog. Han er bygningssnedker og medlem af 3F Transport, Logistik og Byg.
– Jeg synes, det var to spændende oplæg. Selv om jeg godt vidste noget af det i forvejen, så var det noget af en øjenåbner at se tal og statistikker fra regeringen, Finansministeriet, Dansk Arbejdsgiverforening og andre, der underbygger, hvordan virksomhederne scorer profit, mens lønnen sakker mere og mere bagud. De tal skal vi da helt sikkert bruge, når vi skal forklare folk, at der er penge til at sætte arbejdstiden ned, siger han til Arbejderen.
30 timers arbejdsuge i dag
At der er råd til at sætte arbejdstiden ned til 30 timer om ugen var netop omdrejningspunktet i det oplæg, som Jakob Nerup leverede.
– Der er sådan set ikke noget, der står i vejen for, at man kan indføre 30 timers arbejdsuge allerede i dag, konkluderede Nerup, der er faglig konsulent, tillidsrepræsentant og medlem af HK Privat.
Han er tidligere arbejdsmarkedsrådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe og forfatter til rapporterne “Der er råd” og “Tid til mere – job til flere”. På en storskærm kunne alle se hans medbragte slides, der viste, at produktiviteten på det private arbejdsmarked er steget til det dobbelte de seneste 10 år.
– Og vi kan også se, at lønandelen i samme periode udgør en faldende del af den samlede værdi af det, der bliver produceret. Med andre ord: Vi arbejder hårdere for en mindre andel af det, vi skaber, sagde Jakob Nerup.
Han gennemhullede også den velkendte påstand fra arbejdsgiverne om, at løndelen er en kæmpe belastning for virksomhederne. Som eksempel nævnte han, at lønkvoten i industrien er faldet fra knap 70 procent-point til godt 50 procent-point siden finanskrisen i 2008/2009:
– Generelt udgør lønnen 13 procent af omsætningen i en privat virksomhed, 16 procent omsætningen i industrien og 24 procent af omsætningen i bygge- og anlægsbranchen.
Jakob Nerup mener derfor ikke, der er belæg for, som fagtoppen har gjort, at lænke sig til en forestilling om, at mere i løn eller andre forbedringer kun kan lade sig gøre, hvis produktiviteten stiger.
Fagtoppen skal udfordres
Nicklas Stærke er da også klar på, at den holdning i toppen af fagbevægelsen – og hos dem, der forhandler overenskomsterne – skal udfordres:
– Jeg synes, det var tydeligt på konferencen, at folk er trætte af fagtoppen, når de siger, at vi kun opnå forbedringer mod til gengæld at producere mere. Vi skal gøre krav på at få en større del af de værdier, som vi skaber, og derfor er det nødvendigt, at vi samler os fra bunden på tværs af fag og fagforeninger, mener den aarhusianske bygningsarbejder.
Casper Andreasen er tømrersvend og sikkerhedsrepræsentant på sin arbejdsplads. Han er medlem af 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.
Han synes, det var en god konference, og han tager masser af nyttig information med retur til fagforeningen.
– Den her konference er kun starten. Initiativet skal bredes ud til mange flere faggrupper og fagforeninger – også gerne offentligt ansatte – hvis det skal batte noget. Det skal bygges op af folk på gulvet.
Den københavnske tømrersvend fortæller til Arbejderen, at han har snakket med kolleger om at sætte arbejdstiden ned til 30 timer om ugen og har mødt forskellige reaktioner:
– De unge er meget interesserede og synes, at det lyder rigtigt spændende, mens de ældre siger, at det aldrig kommer til at ske. Jeg tror på, at hvis vi snakker om det og også kan vise, at der faktisk er råd til at indfri kravet, så er det ikke urealistisk. Det er da bare at tage den snak med folk.
Sammenhæng mellem tempo og antal timer
I et andet oplæg kom lektor Henrik L. Lund, cand.techn.soc, ph.d., Roskilde Universitet, rundt om en række faktorer, der spiller ind på arbejdstid. Der er eksempelvis en nær sammenhæng mellem, hvor mange timer man kan arbejde og intensiteten i arbejdstempoet.
– Intensiteten i arbejdstempoet er steget markant, slog lektoren fast på en onlineforbindelse fra Roskilde.
Han understregede, at kvaliteten i arbejdet har stor betydning, det vil blandt sige, om man har indflydelse på egne arbejdstider og tilrettelæggelse af arbejdet, og om der er et godt arbejdsmiljø. Jo højere kvalitet i arbejdet, jo længere tid kan vi tåle at arbejde.
I øjeblikket er beskæftigelsen i Danmark høj, og der er kommet mange folk ind på arbejdsmarkedet, som ikke har kapacitet til at arbejde 37 timer. Det kan være folk i eksempelvis fleksjob. I det samlede billede kan det være med til at sløre, at andre arbejder mere end tidligere.
– Man kan sige, at standardarbejdstiden er under opløsning, sagde Henrik L. Lund efter at have fremlagt nogle tal hentet fra ‘Arbejdskraftundersøgelsen’ udarbejdet af Danmarks Statistik:
- Kun cirka halvdelen arbejder mellem 35 og 40 timer om ugen
- Cirka en fjerdedel arbejder altid under 35 timer
- Cirka en fjerdedel arbejder altid over 40 timer
I sit oplæg kom Henrik L. Lund også ind på den højt besungne fleksibilitet, som han kunne vise overvejende kommer de mest privilegerede og højtlønnede jobgrupper til gode. Endelig pegede han på den kendsgerning, at mange i dag pendler langt for at komme til og fra arbejde, og at det går ud over den tid, de har til familie og fritid.
Til sidst konkluderede Henrik L. Lund, at en generel nedsættelse af arbejdstiden ser ud til at være den mest farbare vej til at finde en balance mellem arbejde og fritid.
Fortsætter arbejdet
Lørdagens konference var arrangeret af OK-Initiativet. Det er et tværfagligt samarbejde mellem fagligt aktive, der op til og under forhandlingerne ønsker at koordinere aktiviteter og at skabe fokus på forhandlingerne.
Der var da også afsat tid til at snakke om ideer til kommende aktiviteter.
– Stemningen var helt klart til, at vi fortsætter og udbygger det kontaktnet, vi nu har samlet. Det skal vi bruge til at informere hinanden om, hvad der sker rundt omkring. Og det vil være oplagt at bruge kontakterne til at koordinere vores aktiviteter, så vi gør noget samme dag i flere forskellige byer og siger det samme, siger Tommy Christensen fra arbejdsgruppen i OK-Initiativet.
Han fortsætter:
– Vi skal have spredt de vigtige informationer, vi fik fra oplægsholderne på konferencen. Blandt andet de tal der viser, at virksomhederne tjener som aldrig før, og at lønnen ikke er fulgt med. Det er jo vigtige argumenter for at sætte arbejdstiden ned.
Under punktet om forslag til nye aktiviteter kom det frem, at der i København bliver arbejdet med at lave et møde a la det i Kolding i lørdags. Det vil sige et møde, der skal styrke det tværfaglige samarbejde om konkrete faglige aktiviteter.
– Vores intentioner er jo også at opbygge faglige fællesskaber. Og jo flere steder der sker noget, jo bedre. Så lad os se, om ikke vi kan finde ud af at gøre noget sammen, der bærer i samme retning og tager fat på spørgsmålet om arbejdstid, siger Tommy Christensen.
På lørdagens møde fortalte han, at murerklubberne rundt om i landet gennemfører lokale aktioner, hvor de slår på både kravet om nedsat arbejdstid og forhøjelse af minimallønnen:
– Fredag den 20. september var vi i Aarhus. Den 11. oktober tager vi til Skive, og den 15. november foregår det i Aalborg. Og det vil da være dejligt, hvis andre faggrupper kommer og bakker os op.
Et andet forslag gik på at gennemføre lokale aktioner i de byer, hvor CO-Industris topforhandlere – Claus Jensen og Mads Andersen – mødes med tillidsvalgte og afdelingsrepræsentanter som optakt til OK-forhandlingerne.
– Der kom flere gode forslag til aktiviteter på bordet, og jeg synes da, det er en super idé at følge efter nogle mænd i jakkesæt på en mere offensiv måde. Og også at tage med murerne rundt. De siger jo helt tydeligt, at de ikke gider arbejde mere, siger Nicklas Stærke.
Deltagerne forlod Kolding med mod på at tage hjem og med afsæt i lokale muligheder arbejde på at få flere med, så kravet om nedsat arbejdstid ikke bliver til at komme udenom.
Læs også
Initiativtagere til start på OK25-aktiviteter: "Arbejdstiden skal ned"
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.