Den 27. august valgte et flertal i Folketinget at blande sig i en offentlig overenskomstforhandling og ophøje et afvist mæglingsforslag til lov.
Loven satte ganske vist en stopper for 10 ugers sygeplejerskestrejke, men uroen ulmer stadig blandt sygeplejerskerne.
Efter politikernes indgreb har sygeplejersker siden den 30. august gennemført punktstrejker af en times varighed på skiftende hospitaler. For hver gang er den moralske opbakning fra andre faggrupper på hospitalerne og privatansatte håndværkere, stilladsarbejdere, jernbanearbejdere og industriarbejdere blevet stadig tydeligere.
Forskellige faggrupper var da også på pletten, da timestrejkerne mandag den 13. september ramte Herlev Hospital. Opbakningen fra industriarbejderne på Aller Tryk var meget kontant.
Bendicte Toftegård fra Fællesklubben på Aller Tryk greb megafonen og kunne under stor jubel fortælle, at klubben havde bevilget 25.000 kroner i støtte.
Sammen med pengene leverede Benedicte Toftegård en opfordring til sygeplejerskerne om ikke at glemme de andre offentlige faggrupper, men fortsætte kampen for bedre løn og arbejdsforhold sammen med dem.
Foran hovedindgangen til Herlev Hospital kunne man mandag også finde den nyoprettede støttegruppe af pædagoger, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere, der kom for at vise opbakning til de hospitalsansattes kamp. Det samme gjorde Strejkestøttekomiteerne fra Frederikssund og København.
I dag tirsdag nedlagde ansatte på Herlev Hospital arbejdet en time i tidsrummet 7:45 til 8:45, og i dag stødte pårørende og patienter til medbringende et banner, der udtrykte støtte til sygehuspersonalet.
Læs også
Hospitalsansatte fortsætter punktsstrejker – nu med øget støtte fra privatansatte
De regionale arbejdsgivere vil ikke stiltiende acceptere de ansattes punktstrejker og rejste sagen ved Arbejdsretten. Torsdag den 9. september pålagde Arbejdsretten sygeplejerskerne at indstille strejkerne og normalisere arbejdet.
Fordi strejkerne er overenskomststridige, kan de, der har deltaget i arbejdsnedlæggelserne, trækkes i løn og pålægges en bod på 56 kroner i timen, der senere kan forhøjes til 86 kroner i timen.
Støttekomiteer og indsamling af penge
Støtten til det aktionerende hospitalspersonale er imidlertid mere end moralsk. I flere byer er der oprettet støttekomiteer, der har sat sig for at samle penge ind, så sygeplejerskerne kan blive kompenseret for løntræk og eventuel bod for at nedlægge arbejdet.
En egentlig indsamling er også startet op på Facebook:
“Sygeplejerskerne står ikke alene”, indleder initiativtagerne og fortsætter:
“Store dele af den danske befolkning kan nu tydeligt se igennem den pseudoforhandling, der har været ved OK21 for de offentlige ansatte. På vegne af sygeplejerskerne vil der derfor blive oprettet en indsamling, som har til formål at sikre økonomi til, at kampen mod overmagten kan fortsætte.”
Man kan lave en bankoverførsel ved at bruge reg.nr. 6192 og kontonr. 17914790
Med støtte kan sygeplejerskerne fortsætte deres faglige kamp – “en kamp for et sundhedsvæsen, der kommer befolkningen til gode, og som ikke gør de ansatte syge”, lyder det fra initiativtagerne.
Onsdag morgen er der ny markering foran hovedindgangen til Herlev Hospital klokken 7:45 til 8:45.
Rullende strejker siden den 30. august
De rullende strejker begyndte på Aarhus Universitetshospital den 30. august, hvor en stribe afdelinger nedlagde arbejdet på skift i en time mandag, tirsdag og onsdag. Siden har strejkerne foreløbig ramt hospitaler i blandt andet Aalborg, Randers, Roskilde, Rigshospitalet i København.
Også ansatte i hjemmesygeplejen i flere byer har fået luft for deres frustrationer over den manglende politiske lydhørhed over forholdene i sundhedssektoren. Mandag den 13. september nedlagde cirka 20 hjemmesygeplejersker i Lolland Kommune arbejdet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.