I snart seks uger har fire murere i Birkerød blokeret et plejehjemsbyggeri. Det gør de, da de ikke har fået løn for deres arbejde i næsten tre måneder. Deres mester er nemlig gået konkurs midt under arbejdet, og hovedentreprenøren vil ikke betale regningen.
Det er på trods af, at murersjakket har underskrevet en såkaldt omfangsaftale, da de begyndte arbejdet. Det betyder, at sjakket har ret og pligt til at færdiggøre deres arbejde, selvom deres mester er gået konkurs, og derved også har ret til den aftalte løn.
– Murermesterens firma er blevet tvangsopløst af Kammeradvokaten, før han betalte murersjakket deres tilgodehavende løn, pension, feriepenge med videre. Derfor mener vi, at det er hovedentreprenøren Adserballe og Knudsen (A og K), som skal betale murersjakkets tilgodehavende, helt i tråd med den arbejdsretslig kutyme inden for murerfaget, siger Jonas Andersen fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF).
Jeg er meget principiel omkring sådan noget, så jeg kommer ikke til at give op.
William A. Abildtrup, murer
Han fortæller også, at man har afholdt et møde med A og K med henblik på at løse konflikten mellem dem og sjakket. Entreprenøren har dog ingen interesse i at betale murerne for deres arbejde.
– Derfor er det nu en udmattelsesstrategi fra A og K’s side, hvor de håber, sjakket giver op og går til Lønmodtagernes Garantifond, så de slipper for regningen, siger Jonas Andersen.
Giver ikke op af princip
En af de murere, der lige nu sidder i blokade på byggepladsen i Birkerød, er William A. Abildtrup. Han fortæller, at da de har underskrevet en akkordaftale på arbejdet med plejehjemmet, så er det deres egne penge, som nu er i klemme.
– Derfor vil vi selvfølgelig gerne have, at A og K betaler os det, som de skylder os. Men de mener, at vi bare vil malke dem for flere penge, selvom de selv valgte en mester, som ikke kunne betale os, siger William A. Abildtrup og tilføjer:
– Når de vælger en virksomhed, som ikke kan stille en garanti for hele projektet, men alligevel tager dem med, så ender det jo med at være den lille mand, som sidder med problemet, når den mester ikke kan leve op til sit tilbud.
Jonas Andersen fra BJMF fortæller også, at det ikke er første gang, at den pågældende murermester har været centrum i en faglig konflikt.
I 2020 var han også involveret i en konflikt i nærheden af Hedehusene, hvor han også drev en virksomhed, der gik konkurs, før et murersjak var blevet betalt den løn, som de havde krav på.
Ifølge William A. Abildtrup har murersjakket også forsøgt at komme med løsninger til A og K. Blandt andet har de tilbudt, at de så at sige kan “købe” sjakket, så de i stedet bliver ansat direkte under A og K.
– Det har de ikke været interesseret i, de ville maksimalt tilbyde os at betale halvdelen af det, vi har krav på. Det vil vi selvfølgelig ikke være med til, fortæller han.
Blokaden går nu ind i sin sjette uge, hvor murerne hver dag har siddet og blokeret for byggepladsen. Hvis man spørger sjakket, hvor længe de har tænkt sig at fortsætte, så er svaret meget klart:
– Jeg er meget principiel omkring sådan noget, så jeg kommer ikke til at give op, understreger William A. Abildtrup.
Offentlig bygherre
Selvom A og K er hovedentreprenøren på projektet, så er selve bygherren for pladsen Rudersdal Kommune. Derfor er byggeriet betalt med offentlige midler, hvilket for Jonas Andersen blot gør sagen endnu mere alvorlig.
– Det er jo interessant, at bygherren er en kommune, men at der stadig foregår den her form for snyd med lønnen. Man skulle tro, at de gerne vil have rene linjer på deres eget byggeri, siger han.
Også William A. Abildtrup synes, at kommunen burde oppe sig og gøre mere ved sagen. Han og sjakket siger selv, at de bare gerne vil lave et godt stykke arbejde og være med til at bygge et plejehjem, som kan komme de ældre til gode.
– Alt, hvad vi beder om, er at få den løn, vi har ret til. Vi har ikke fået løn i to en halv måned, så det påvirker også os privat i høj grad, som tingene er lige nu, siger han og tilføjer:
– Derfor håber vi, at kommunen også kan se, at det ikke er okay det her. Vi håber, at de vil presse A og K, så de betaler os vores løn, når nu de valgte en mester, som ikke levede op til sit ansvar.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.