Hvordan foregår den faglige kamp uden for Danmarks grænser? Hvordan møder fagforeninger den stigende ulighed, som spreder sig i Europa? Det er nogle af de spørgsmål, som murerne i Aalborg og København vil forsøge at give svar på, når en repræsentant for World Federation of Trade Unions (WFTU) besøger de to byer.
Nikolas Theodorakis er græsk fagforeningsaktiv, og han vil til møderne i de to byer fortælle om, hvordan den faglige kamp i særligt Sydeuropa ser ud. Han vil være at finde den 4. juni i Aalborg og den 5. juni i København.
Det er ifølge Emil Olsen, formand for murerne i Nordjylland, en god mulighed for at se på, hvordan fagforeninger organiserer uden for Danmark.
– Vi kan jo se, at det er nogle af de samme udfordringer, som fagbevægelsen møder i hele Europa. Stigende ulighed, forringelse af arbejdsvilkår og stigende pensionsalder, fortæller han til Arbejderen og tilføjer:
– Og der ser vi bare, hvordan store dele af bevægelsen er langt mere aktive i andre europæiske lande end i Danmark. Derfor håber vi, at WFTU’s besøg kan inspirere fagligt aktive herhjemme.
Som murer orienterer vi os mod den klassebevidste og kæmpende del af fagbevægelsen. Og forskellen mellem den linje og den mere samfundsbevarende er vigtig at få diskuteret, hvis vi skal fortsætte kampen for vores arbejdsforhold.
Emil Olsen, formand murerne i Nordjylland
Også Jonas Andersen, formand for murerne i København, håber, at møderne kan skabe kampgejst herhjemme. Han fortæller, at selv om det danske arbejdsmarked i høj grad er organiseret i fagforeninger, så er der ting at lære på andre fronter for de danske faglige.
– I nogle lande i Sydeuropa er det jo kun omkring otte procent, som er organiseret. Alligevel har de mange flere til deres demonstrationer, end vi har. Det er et område, hvor jeg virkelig tror, vi kan lære noget af dem i Danmark, siger han.
En politisk dag
Et vigtigt fokus for Jonas Andersen har været, at man til arrangementet på grundlovsdag fik organisationsfolk som talere. Den 9. juni er der valg til EU-parlamentet, derfor er politikerne meget synlige i disse dage i gadebilledet.
– Politikerne lover jo alt muligt for tiden. Vi håber at kunne give folk nogle oplysninger, som de kan bruge til at sætte deres kryds, så det ikke kun bliver tomme løfter, siger han.
Og i år er det særligt modstanden mod EU, som mangler repræsentation. Derfor er Susanna Dyre Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU, også inviteret som taler den 5. juni. Dog er Folkebevægelsen ikke at finde på stemmesedlen i år, hvilket også skuffer Jonas Andersen.
– Vi er jo også EU-modstandere i vores forening, og der er virkelig stor tvivl om, hvad man skal stemme i år. Der er jo ingen EU modstand at stemme på, hvilket jeg mener er et kæmpe demokratisk underskud, fortæller han.
Derfor håber han også, at dagen generelt kan blive en dag fyldt med politik. Samt at repræsentanten fra WFTU kan fortælle om, hvordan blandt andet EU påvirker deres arbejdsvilkår, og hvad de gør for at kæmpe imod.
Linjekamp i fagbevægelsen
Emil Olsen fortæller også, at WFTU netop repræsenterer den aktive del af fagbevægelsen. Han mener, at der foregår en linjekamp internt i bevægelsen, som han håber, der vil blive sat spot på under mødet med den græske fagligt aktive.
– Som murer orienterer vi os mod den klassebevidste og kæmpende del af fagbevægelsen. Og forskellen mellem den linje og den mere samfundsbevarende er vigtig at få diskuteret, hvis vi skal fortsætte kampen for vores arbejdsforhold, udtaler murerformanden.
Også Jonas Andersen mener, at forskellen på de to linjer er vigtig at forstå i fagbevægelsen. Til mødet i København er der nemlig også inviteret andre talere til deres møde den 5. juni.
– Forbundsformanden for 3F, Henning Overgaard, skal jo også holde en tale hos os. Jeg tror, kontrasten mellem hans tale og Nikolas’ bliver meget tydelig. Forbundsformanden vil jo nok tale mere om, hvordan vi skal slappe lidt af med vores aktivisme, fortæller Jonas Andersen og tilføjer:
– Der bliver det jo ret tydeligt, at vi i Danmark har en fredspligt i vores system, som bare ikke er til stede andre steder.
Ud over Henning Overgaard vil blandt andre Rosa Mørch Jørgensen fra Fredsinitiativet, Rune Jørgensen fra Alle På Gaden For Et Frit Palæstina og Maja Andersen fra Amnesty International være at finde den 5. juni.
Det kommer til at foregå hos BJMF i Valby fra klokken 13. Før det vil der være et frokostmøde for fagligt aktive, hvor Nikolas Theodorakis fra WFTU vil være med. Han holder også en tale til arrangementet efterfølgende. Mødet i Aalborg vil blive afholdt den 4. juni klokken 16:30 i 3F Aalborgs lokaler på Hadsundvej.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.