DET burde ikke ske her i landet!!!!!
Torsdag formiddag anmeldte Byggefagenes Samvirke i Aalborg bygherren Obel Ejendomsinvest ApS og det rådgivende ingeniørfirma Brix & Kamp A/S til politiet for brud på lovgivningen om asbesthåndtering.
Overtrædelsen af asbestlovgivningen er sket i forbindelse med renovering af ejendommen Badehusvej 5-13, der er brandsikret med sprøjteasbest.
– Det er nedtagningen af den, der ikke foregår efter reglerne, siger Reidar Kogstad til Arbejderen og tilføjer:
– Det er første gang, vi nogensinde har lavet en politianmeldelse, men det her er altså også en meget alvorligt sag.
Reidar Kogstad er formand for Byggefagenes Samvirke og for Byggegruppen i 3F Aalborg. Han har tidligere udtalt, at anslået 200 håndværkere har arbejdet på byggepladsen, siden nedrivningsarbejdet begyndte i slutningen af 2023.
– Men det er nok nærmere 300, siger han.
Vi mener, at både bygherre og rådgiver har overtrådt lovgivningen om inddæmning af asbest og ikke sikret de ansatte mod asbest.
Anmeldelsen er givet på vegne af ansatte inden for brancheområderne dækket af fagforeningerne Blik & Rør, Dansk El-Forbund, Malernes Fagforening, Metal og 3F.
Ifølge Byggefagene er der løbende blevet råbt højt om faren for asbestpåvirkning, og skiftende håndværkergrupper har løbende nedlagt arbejdet. Hver gang har både rådgiver og bygherre svaret igen og forsikret de ansatte, at der ikke er fare på færde, at alt er i orden, og at de følger Arbejdstilsynets retningslinjer og vejledninger for håndtering af asbest.
– Men vi mener, at både bygherre og rådgiver har overtrådt lovgivningen om inddæmning af asbest og ikke sikret de ansatte mod asbest, lyder det fra Reidar Kogstad.
Som eksempler nævner Byggefagenes Samvirke, at områder med asbeststøv ikke blev isoleret eller rengjort efter loven. Der blev heller ikke taget opfølgende prøver. I stedet blev der støvsuget og sat rød og hvid-stribet plastbånd omkring området, selv om asbest er luftbåren.
– Vi er dybt forargede over den måde, man har ageret på. Jeg frygter, at de ansatte udvikler asbestsygdomme. Vi ved, det er noget, der kan ligge latent i kroppen, hvis man bliver udsat for det. Så kan der gå 30-40 år, før man bliver syg og dør med det, udtaler Reidar Kogstad til Fagbladet 3F.
Det er selve asbestfibrene, der er sundhedsskadelige. De er så små, at de kan trænge helt ned i lungernes mindste dele. Her kan de forårsage kræft og støvlunger (asbestose).
Lungehindekræft
Lungehindekræft (mesotheliom) er en meget sjælden sygdom, som kun kan opstå fra udsættelse for asbest. Der er ikke nogen helbredende behandling. Lungehindekræft kræver ikke langvarig eller kraftig udsættelse for asbest. Sygdommen er normalt 25-30 år om at udvikle sig.
Lungekræft
Det kræver en langvarig og kraftig udsættelse, før sygdommen opstår. Sygdommen udvikler sig først 10-30 år efter, at man har været udsat for asbestfibre. Rygere er i ekstra stor fare for at få lungekræft efter arbejde med asbest.
Andre kræftformer
Asbest kan desuden medføre andre kræftsygdomme – for eksempel i mave- og tarmsystemet og i struben.
Asbestose
Asbestose (også kaldet asbestlunge) er en kronisk lidelse. Den indebærer en ødelæggelse af lungerne (lungefibrose) og hjerteproblemer. Sygdommen kræver kraftig og relativt langvarig udsættelse for asbest. Asbestose kan udvikle sig over en periode på 10 til 30 år.
Kilde: Asbest-huset.dk
Det hører med til historien, at entreprenørerne har udskiftet håndværkere på pladsen op til flere gange, så dem, der arbejder på byggepladsen, ikke kender asbesthistorikken.
– Og ifølge vores oplysninger er der ikke sket udskiftning, alene fordi arbejdsopgaverne ændrer sig, fortæller den aalborgensiske fagforeningsformand og fortsætter:
– På et tidspunkt blev en arbejdsmiljørepræsentant, der var begyndt at stille kritiske spørgsmål, flyttet til en anden plads i virksomheden. Det vil sige, man fjerner den person, der er valgt til at sørge for, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
– Det kører vi nu en faglig sag på.
Den 20. december sidste år blev der taget fem prøver, hvoraf tre var positive for asbest og væsentligt over grænseværdierne.
Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen flere gange, og aktindsigter viser, at Arbejdstilsynet har givet byggepladsen flere strakspåbud om asbest, som det er op til bygherre og byggerådgiveren at følge.
– Retter de ikke ind, som eksemplet med renoveringsprojektet på Badehusvej i Aalborg, så er sidste mulighed en politianmeldelse, siger Reidar Kogstad.
Arbejderen har henvendt sig til bygherre for en kommentar til politianmeldelsen og afventer svar.
Læs også
Blik- og Rørarbejderforbundet: De ansvarlige skal straffes på linje med grov vold eller måske forsøg på manddrab
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.