Den 23. maj underskrev ATS Byg ApS en lokalaftale, der sikrer, at forholdene for de fire tømrersvende og tre lærlinge i firmaet er i orden.
Inden lokalaftalen kom i hus, havde håndværkerne gennemgået kotymer i firmaet. Kotymer er de ansattes eller ledelsens adfærd, som ikke har været aftalt i overenskomst eller lokalaftale, men er blevet accepteret af begge parter over en længere periode. Med afsæt i de uskrevne regler kom indholdet i lokalaftalen på plads, forklarer tømrersvend og nyvalgt tillidsrepræsentant Bent Skibsted.
– Vi ønskede at få en fællesnævner for alle svende og lærlinge samt vise udadtil, at firmaets størrelse til trods ikke udgør en hindring for at bruge overenskomsten, arbejde på akkord efter prislisten og få ordnede forhold. Vi håber, at det kan smitte af på andre firmaer, udtaler tillidsrepræsentanten til Arbejderen.
Klubben skal holde styr på, at lærlingene trives og bliver fagligt dygtige håndværkere. Og så skal klubben også sikre, at vi har et sundt og sikkert både fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Bent Skibsted, nyvalgt tillidsrepræsentant og klubformand
Som tillidsrepræsentant kommer han til at spille en central rolle på arbejdspladsen. Han bliver bindeleddet mellem kollegerne og ledelsen og skal gennem dialog med ledelsen varetage kollegernes interesser og sørge for, at deres stemme bliver hørt og respekteret.
Aftalen indeholder blandt andet grundlønssatser, så ingen bliver underbetalt, og ret til hjemkørsel i arbejdstiden, hvis man har mere end 10 kilometer hjem fra arbejdsstedet.
ATS Byg ApS ligger ved Harridslev nær Randers og udfører tømrer- og snedkerarbejde. Firmaet laver alt fra mindre håndværksopgaver og reparationer til større projekter, service for boligforeninger, opførelse af større haller og montering af solceller.
Tømrermester Carsten Møller har selv tidligere, inden han blev selvstændig, arbejdet på akkord. Han er derfor kun positivt stemt over, at arbejdet udføres på akkord, så længe håndværkerne selv måler akkorden op eller får 3F’s opmålere til det.
– Jeg synes, det er rart at have engagerede medarbejdere, der tager initiativ til disse ting og aftaler. Her i firmaet vægter vi et godt arbejdsmiljø højt, lyder det fra Carsten Møller.
Ny klub
Samme dag lokalaftalen blev underskrevet, valgte de ansatte en tillidsrepræsentant, en uddannelsesrepræsentant og benyttede anledningen til også at stifte en faglig medarbejderklub.
Svendene og mester indbetaler 50 kroner hver 14. dag til den faglige klub. Klubben er gratis for lærlingene, der som følge af lokalaftalen også får kontingentet til 3F Randers og Snedker- og Tømrernes Brancheklub i fagforeningen betalt af mester.
Den faglige klub på arbejdspladsen skal styrke samarbejdet mellem de ansatte indbyrdes og med ledelsen, forklarer Bent Skibsted, der ud over at være nyvalgt tillidsrepræsentant også er formand for arbejdspladsklubben:
– Klubben skal holde styr på, at lærlingene trives og bliver fagligt dygtige håndværkere. Og så skal klubben også sikre, at vi har et sundt og sikkert både fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Fokus på lærlingene
Tømrersvend Oliver Damgaard glæder sig over at arbejde i et firma, hvor mester går ind for ordnede forhold og akkord. Men at han nu kan kalde sig næstformand for den faglige klub lå ikke lige for.
– I forhold til klubarbejde er jeg helt grøn, men jeg glæder mig til at komme i gang med det faglige arbejde, siger han til Arbejderen og tilføjer:
– Jeg synes, det er godt med en uddannelsesrepræsentant. Det kan være med til, at vi holder fokus på lærlingene, og at vi svende også tager hånd om, at lærlingene lærer håndværket.
Lærlingerepræsentant i den nye klub, Carl Houmann, glæder sig over lokalaftalen og klubben, som han er sikker på vil gavne firmaet generelt:
– Ud over det synes jeg, det er vigtigt, at vi lærlinge er organiseret i fagforeningen og lærer at arbejde på akkord.
Hvervet som uddannelsesrepræsentant er landet hos tømrersvend Jakob Dahl. Med den nye lokalaftale i hånden får han ret til et skolebesøg pr. skoleophold pr. lærling:
– Jeg kommer til at spille en vigtig rolle i at sikre, at lærlingene føler sig trygge i deres uddannelsesforløb, samt sikre at der er fokus på faglig stolthed og læring. Som uddannelsesrepræsentant kan jeg også fungere som en uformel tillidsrepræsentant for lærlingene. Det er vigtigt, at de har én, de føler, de trygt kan komme til.
Klubben er et fagligt værktøj
De nyvalgte klubbestyrelsesmedlemmer er enige om, at klubben kan være med til at styrke fællesskabet og solidariteten blandt svende og lærlinge. Den kan bidrage til bedre arbejdsforhold og højere trivsel blandt kollegerne. I den nye lokalaftale står der, at de ansatte en gang i kvartalet har ret til at afholde et møde i arbejdstiden vedrørende sikkerhed og arbejdsmiljø.
– Klubben kan være en platform for at diskutere faglige spørgsmål og koordinere fælles indsatser for at forbedre arbejdsforhold og sikkerhed samt styrke organiseringen i 3F blandt kollegerne, mener Jakob Dahl.
Som et led i det bliver der arbejdet på at oprette et netværk for tillidsvalgte i Byggegruppen i 3F Randers, hvor håndværkerne ved ATS Byg er medlemmer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.