En blokade af en byggeplads er ikke altid en pæn og stille affære. Det erfarede beboerne og personalet på plejehjemmet Ingeborggården på Frederiksberg, da de tidligt om morgenen den 24. august blev vækket til lyden af fagligt aktive bygningsarbejdere lige udenfor deres hjem.
Derfor var nogle af de samme faglige aktivister ude ved plejehjemmet den 5. september. Med sig havde de Blommer i Madeira til beboerne og Matador Mix til personalet. Begge dele skulle ses som en undskyldning for den bratte og tidlige vækning.
Lige ved siden af plejehjemmet ligger nemlig en byggeplads, hvor hovedentreprenøren GVL havde ansat udenlandske arbejdere til langt under branchens minimumsløn. Derfor valgte de faglige aktivister at blokere pladsen med den konsekvens, at plejehjemmets beboere blev vækket tidligere, end de plejer.
I et brev til plejehjemmet fortæller aktivisterne:
– Vi er kede af at have forstyrret jeres morgenkaffe den 24. august med vores blokade af byggepladsen på nabogrunden. Ikke nok med at I skal leve med, at der bliver bygget og larmet det næste lange stykke tid, så blev I også vækket tidligere end normalt, fordi vi blokerede byggepladsen.
Kattetunger til næste gang
Videre skriver aktivisterne, at de er kede af, at blokaden påvirkede plejehjemsbeboernes morgenkaffe – men aktionen var nødvendig. Byggepladsen er nemlig med Frederiksberg Kommune som bygherre, der har såkaldte arbejdsklausuler i deres kontrakter, der skal forhindre underbetaling af arbejdere på pladsen.
Alligevel har hovedentreprenøren GVL gjort en del krumspring for at undgå netop den klausul. Det var noget, som de fagligt aktive ikke kunne se igennem fingrene med, derfor blokerede de pladsen.
– Vores fagforeninger kommer til kort over for disse virksomheder, hvorfor vi selv må tage handling med lidt mere håndfaste metoder end snak og mæglingsmøder. Vi er dagligt vidner til, at især vores udenlandske kolleger behandles dårligere end de herboende. At de får mindre i løn og har et usikkert arbejdsmiljø, skriver aktivisterne i brevet.
Resultatet af blokaden blev en underskrevet overenskomst for den konkrete underleverandør, der havde de udenlandske arbejdere ansat til en alt for lav løn.
Dog så de faglige aktivister gerne, at hovedentreprenøren underskrev et kædeansvar med fagforeningen, så ingen underleverandører kan lave samme manøvre i fremtiden. Derfor gør de det også klart, at det måske er nødvendigt at blokere pladsen igen i fremtiden.
– Vi vil gerne undskylde på forhånd, for det er muligt, at vi bliver nødt til at komme igen. Hvis vi kommer igen, medbringer vi Kattetunger til kaffen i stedet for Blommer i Madeira og forsøger så vidt muligt, at det ikke kommer til at påvirke jeres dagligdag, slutter brevet til plejehjemsbeboerne og de ansatte på Ingeborggården.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.