10,4 millioner kroner.
Så stor er forskellen i livsindkomst efter skat for en pædagog og en diplomingeniør. Sammenligner man livsindkomsten for en pædagog og en lærer, så er forkellen 3,3 millioner kroner efter skat.
Og det er vel at mærke pædagogen, der er lavest lønnet, hvis nogen skulle være i tvivl.
– Det er ærligt talt forstemmende. Det er jo helt tydeligt, jo flere kvinder der er i et fag, jo ringere er lønnen, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.
Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi skriver 2023, og vi er så langt fra ligestilling, når det kommer til løn.
Elisa Rimpler, formand fro BUPL
Forbundet har fået AE-rådet til at lave en analyse, der opgør kønsfordeling og livsindkomst for en lang række fag med en mellemlang videregående uddannelse. Tendensen er klar: Det kan koste dyrt at have valgt en uddannelse, hvor der er en stor overvægt af kvinder.
Pædagoger kan forvente en livsindkomst på 16,4 millioner kroner efter skat, mens lærere i gennemsnit har en livsindkomst på 19,7 millioner, og en diplomingeniør i gennemsnit får 26,8 millioner kroner at leve for. Hver femte pædagog er mand, mens det samme gælder mere end fire ud af fem diplomingeniører.
– Pædagoger har et kæmpe lønefterslæb, og over et helt liv bliver det rigtig mange penge, som vi bliver snydt for. Alene med baggrund i køn. Og det er på tide, at det bliver mere værd at tage en pædagoguddannelse, siger Elisa Rimpler.
Hun understreger, at det ikke er de andre grupper, der tjener for meget, men pædagogerne, der tjener for lidt.
Rekruttering
Ifølge Elisa Rimpler spænder lønniveauet ben for rekrutteringen til pædagogfaget.
– Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi skriver 2023, og vi er så langt fra ligestilling, når det kommer til løn. Løn bestemmer, hvor vi kan bo og hvilket liv, vi kan leve. Men den påvirker typisk også, hvem der tager mest barsel og trækker det tungeste læs på hjemmefronten, udtaler hun.
Det er ikke kun blandt de mellemlange videregående uddannelser, at tendensen viser sig. Også på erhvervsuddannelserne er forskellen i livsindkomst stor.
SOSU’er, hvor 93 procent er kvinder, har en betydeligt lavere livsindkomst end for eksempel elektrikere eller VVS’ere, hvor mere end 98 procent er mænd.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.