Kommunernes Landsforening (KL) har meddelt landets 98 kommuner, at de ikke længere må udbetale løn til medhjælpere, der ønsker at uddanne sig til pædagog.
Til Arbejderen forklarer KL, der er interesseorganisation for kommunerne, at der ikke er hjemmel i overenskomsterne, og kommunerne derfor skal indstille deres praksis.
– Jeg har fuld forståelse for kommunerne og BUPL’s koncept, og at det her ser ud til at være en rigtig fin model. Det er ærgerligt, at det ikke kan lade sig gøre, men kommuner må ikke give løn for noget, der ikke er et stykke arbejde. Man er jo på uddannelse, og uddannelse i den her form er finansieret gennem staten. Man får løn for et arbejde, man ikke udfører, udtaler Steffen Jensen (S), fungerende formand for løn- og personaleudvalget i KL.
Det er helt uforståeligt, hvis KL fratager kommunerne en oplagt løsning på et akut problem, der udfordrer den pædagogiske kvalitet i institutionerne.
Elisa Rimpler., formand BUPL
Fagforbundet BUPL har længe advaret om, at der i 2030 vil mangle 14.000 pædagoger alene for at følge med det stigende børnetal på cirka 55.000 flere 0-5-årige og loven om minimumsnormeringer.
Derfor falder beslutningen om at afskaffe ordningen ikke i god jord i fagforbundet, og da slet ikke, da merituddannelsen ifølge BUPL er populær i mange kommuner og blandt både studerende og arbejdsgivere.
– Beskeden fra KL kommer som et lyn fra en klar himmel, og det er dybt bekymrende, at det bliver endnu sværere at skaffe nye pædagoger til vores børn og unge, siger BUPL’s formand Elisa Rimpler og tilføjer:
– Merituddannelsen er en rigtig god vej til at sikre, at dygtige pædagogmedhjælpere får lyst til at blive i faget, samtidig med at vi styrker det faglige niveau og pædagogandelen, som ellers bare rasler ned.
Færre søger ind på den ordinære uddannelse
BUPL er bekymret over udsigten til færre meritpædagoger sammenholdt med den generelle mangel på ansatte med den ordinære pædagoguddannelse. Dertil kommer faldende indtag på pædagoguddannelsen. I juni 2022 blev der optaget 4.155 nye studerende på pædagoguddannelsen, hvilket svarer til et fald på 13 procent eller til at miste 626 studerende sammenlignet med optaget i 2021. Hver femte nye studerende er forsvundet fra den ordinære pædagoguddannelse siden 2016, oplyser BUPL.
– Det er helt uforståeligt, hvis KL fratager kommunerne en oplagt løsning på et akut problem, der udfordrer den pædagogiske kvalitet i institutionerne, mener Elisa Rimpler.
Ordningen blev sat i værk af nogle få kommuner for omkring tre år siden og koncentreret omkring de store byer, deriblandt København, Aarhus, Vejle, Holbæk, Randers, Silkeborg og Næstved, hvor manglen på pædagoger er størst. I dag betaler mindst 28 kommuner løn til medhjælpere, der er i gang med pædagoguddannelsen.
Midlertidig løsning på et akut problem
Marianne Gilbert Nielsen, der er formand for BUPL Aarhus, er helt på linje med den centrale udmelding.
– Det er da tudetosset at stoppe en velfungerende ordning, som er med til at løse den store efterspørgsel på uddannet personale, der kan tage sig af børn og unge, siger hun til Arbejderen og tilføjer, at pædagogandelen i institutionerne i Aarhus Kommune faldt fra 64,8 i 2021 til 59,2 i 2022.
– Og det går altså ud over kvaliteten, konstaterer Marianne Gilbert Nielsen.
Aarhus Kommune har lagt mange penge i at få uddannet flere pædagoger, og der er lige nu over 100 medhjælpere på merituddannelse.
– De her medhjælpere har jo et arbejde og er vant til at have en løn. De har familie, og derfor er det vigtigt, at de kan opretholde deres løn, samtidig med at de tager deres uddannelse.
– Man har optimeret merituddannelsen som en midlertidig løsning for at afhjælpe den enorme mangel på uddannede pædagoger. Den dag den ordinære uddannelse igen er oppe på maks, så skal merituddannelsen køre, som den tidligere har gjort, mener Marianne Gilbert Nielsen.
Regeringen skal på banen
Både fra BUPL Aarhus og BUPL’s forbundshus lyder der en opfordring til, at KL hurtigst muligt finder en løsning sammen med regeringen, BUPL og FOA, der organiserer medhjælperne.
– Hvis KL ikke mener, der er hjemmel til at give løn under uddannelse, må de se at skaffe den i en vis fart. Det går ikke at sidde på hænderne, når vi står med stigende børnetal og voldsom pædagogmangel. Det er ikke rimeligt, at uforståelige juridiske spidsfindigheder skal forhindre fornuftig politisk handlekraft, når det kommer til børns velfærd, lyder det fra Elisa Rimpler.
KL har antydet, at spørgsmålet om aflønning af medhjælpere under uddannelse er et overenskomstanliggende og derfor hører hjemme ved de næste overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Men det er først i 2024, og det er for lang tid at vente på en løsning, mener BUPL-formanden.
– Det kan vi ikke vente på. Der er akut mangel på pædagoger nu. 4000 ledige pædagogstillinger kunne ikke besættes i perioden fra marts til august 2022 ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Derfor er der brug for, at både KL og regeringen kommer i arbejdstøjet og finder løsningerne. Jo før jo bedre.
KL har givet dispensation til, at pædagogmedhjælpere, der allerede er i gang med et uddannelsesforløb, kan fortsætte og gøre uddannelsen færdig.
BUPL er kommet med et udspil til styrket rekruttering på pædagogfaget. Du kan læse udspillet her.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.