Det italienske firma Solesi skal betale 14 millioner kroner til 3F. Det har en italiensk appeldomstol på Sicilien netop slået fast.
Afgørelsen kommer fire år efter, at Solesi blev dømt af den danske Arbejdsret for brud på overenskomsten og grov underbetaling af 130 bygningsarbejdere under byggeriet af en olieterminal i Fredericia.
Firmaet nægtede at betale boden og rejste sagen ved en italiensk civilret på Sicilien. Her fik Solesi medhold i, at dommen fra den danske Arbejdsret var i strid med den italienske forfatning. Den afgørelse blev anket af 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), og nu ligger så dommen fra appeldomstolen, der siger, at Solesi skal til lommerne.
Hvis man som udenlandsk firma kan komme til Danmark og snyde og bedrage og så bare tage hjem og blæse på Arbejdsretten, så ødelægger det hele fundamentet for den danske model.
Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen
I 3F, som Solesi indgik overenskomst med i 2013, da firmaet kom til Danmark, er der stor lettelse.
– Hvis man som udenlandsk firma kan komme til Danmark og snyde og bedrage og så bare tage hjem og blæse på Arbejdsretten, så ødelægger det hele fundamentet for den danske model, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen, til Fagbladet 3F.
Arbejdsrettens en hjørnesten i aftalemodellen
Arbejdsretten afgør blandt andet sager om overtrædelse og fortolkning af overenskomster vedrørende løn- og arbejdsforhold, som arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne har vedtaget.
Derfor anses Arbejdsretten for at være en hjørnesten i den danske aftalemodel, og for 3F har det været helt grundlæggende at sikre, at afgørelser truffet af den danske Arbejdsret og voldgiftsretten også gælder i andre lande.
Afgørelsen glæder også Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvor 3F er den største medlemsorganisation.
– Dommen fastslår, at vi rent faktisk har den retstilstand, vi mente, var den eksisterende. Det er en yderst vigtig afgørelse.
– Hvis vi skal have et effektivt arbejdsretligt system i Danmark, kræver det, at danske domme om bod til udenlandske virksomheder kan blive inddrevet i udlandet. Ellers vil udenlandske virksomheder ikke respektere de danske regler, siger FH-formanden.
Det langvarige forløb med Solesi har været fulgt med stor spænding af den danske fagbevægelse, der kunne se Solesi og efter dem andre italienske firmaer have held til at udnytte forskellene i italiensk og dansk retstradition til at sætte det danske arbejdsretlige system ud af kraft.
2013: Solesi kommer til Danmark og begynder byggeriet af en olieterminal i Fredericia. Firmaet tegner overenskomst med 3F.
2017, november: Solesi er i Arbejdsretten, hvor 3F kræver erstatning og bod på i alt 14 millioner kroner til 130 byggearbejdere, der er blevet snydt for feriepenge og pension.
2017, december: Arbejdsrettens giver 3F medhold, og Solesi får bod på 14 millioner kroner for grov løndumping. Solesi nægter at acceptere dommen.
2018, april: Solesi rejser sagen ved civilretten i Siracusa på Sicilien.
2018, december: Domstolen i Siracusa giver Solesi medhold i, at firmaet ikke skal følge afgørelsen fra Arbejdsretten i Danmark.
2021, september: Appelretten i Catania på Sicilien omgør dommen fra civilretten og fastslår, at Solesi skal følge afgørelsen fra Arbejdsretten og betale den fulde bod på 14 millioner kroner plus renter og sagsomkostninger.
Kilde: Fagbladet 3F
Nu håber fagbevægelsen, at der er med den vigtige afgørelse er sat prop i det hul, så det fortsat er muligt at gribe ind i sager om social dumping.
Dog understreger Palle Bisgaard, at det er uvist, om Solesi vil forsøge at anke dommen til enten EU-domstolen eller den italienske forfatningsdomstol.
Solesi har hele vejen holdt på, at dommen fra Arbejdsretten er i strid med både italiensk ret, EU-regler og den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Omvendt mener 3F, at Solesi helt bevidst har omgået den overenskomst, som firmaet selv skrev under på i 2013.
Firmaet havde således ikke været længe i den danske byggebranche, før en faglig voldgift dømte Solesi til at betale 400.000 kroner for at have underbetalt otte bygningsarbejdere.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.