I dag den 28. april bliver arbejdsmiljøets internationale dag markeret rundt om i verden. Også i Danmark, hvor fagbevægelsen siden 1995 har brugt dagen til at gøre opmærksom på, hvor arbejdsmiljøet fortsat halter.
Ud over at sætte fokus på et bedre arbejdsmiljø, så benyttes dagen også til at mindes de mange, der hvert år kommer til skade eller mister livet på deres arbejdsplads.
3F København er én af de lokale fagforeninger, der har taget dagen til sig. Fagforeningen vil i år sætte fokus på det ekstraordinært store antal personer, som betaler den ultimative pris for at gå på arbejde.
41 ud af de 43 dødsofre i 2022 var mænd. Heraf var 11 af dem i 50’erne, og mange af dem 3F’ere, der varetager nogle af de farligste erhverv i Danmark.
I 2022 mistede 43 mennesker livet på jobbet. Det er det højeste antal siden 2008, hvor der skete 47 dødsulykker, skriver Fagbladet 3F.
– Selvom der har været stort fokus på at mindske antallet af dødsulykker, viser tallene, at det ikke er lykkedes, udtaler souschef og seniorforsker Kent J. Nielsen, Arbejdsmedicin ved Regionshospitalet i Gødstrup, der har forsket i arbejdsulykker i over 20 år.
41 ud af de 43 dødsofre i 2022 var mænd. Heraf var 11 af dem i 50’erne, og mange af dem er 3F’ere, der varetager nogle af de farligste erhverv i Danmark.
Bygge- og anlægsbranchen toppede med otte dødsulykker den triste liste foran brancherne transport af gods og landbrug, skovbrug og fiskeri. Det sker, selv om der eksempelvis i byggeriet har været særlig fokus på at komme de fatale ulykker til livs.
Det vil Janne Hansen fra 3F Kastrup komme nærmere ind på ved dagens arrangement.
Programmet byder også på et oplæg om asbest.
Fagbevægelsen peger på, at der findes asbest i omkring en tredjedel af den eksisterende bygningsmasse i Danmark. Asbesten, der findes i tagplader, fliselim, isoleringsmateriale og i mange andre materialer brugt i bygge- og anlægsbranchen, dukker typisk op i forbindelse med renoverings- eller nedrivningsarbejde. Derfor er der stor risiko for, at håndværkere kommer i kontakt med det livsfarlige stof.
I Danmark har man indtil nu haft en forventning om, at antallet af personer med lungehindekræft ville toppe mellem 2010 og 2020, men Danmark havde i 2019 og 2020 de højeste tal nogensinde for lungehindekræft. For nylig kom det frem, at ikke 300 som tidligere anslået, men hele 1.300 mennesker hvert år dør som følge af asbestrelaterede sygsomme.
Under overskriften “Livet er bedst uden asbest” vil Jakob Bønnelykke fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Sygehus og Henrik Juul Rasmussen fra Blik & Rørarbejderforbundets Københavns Kreds komme nærmere ind på faren ved asbest.
Historien bag Den Internationale Arbejdsmiljødag
Initiativet til at gøre den 28. april til en særlig mindedag for arbejdsmiljøets ofre stammer fra Canada. Her blev dagen markeret første gang i 1985 med baggrund i en tragisk arbejdsulykke i en mine. I 1991 blev det en officiel mindedag i Canada.
Ideen spredte sig hurtigt, og fagforeninger i USA afholdt den første Workers Memorial Day i 1989. Også på den anden side af Atlanten blev idéen om en international arbejdsmiljødag taget op, og i 1995 blev den første gang gennemført på dansk jord. Det skete med en markering på Christiansborg Slotsplads arrangeret af en række lokale fagforeninger og Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere – AAA.
Læs også
Ikke 300 men 1.300 danskere dør hvert år som følge af asbestrelaterede sygdomme
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.