På en blæsende efterårsdag den 22. oktober stod omkring 50 fagligt aktive på Christiansborg Slotsplads. De stod der, da de skulle markere, at der på danske arbejdspladser stadig er problemer med arbejdsmiljøet, nogle gange så meget, at det leder til dødsfald for arbejdere.
Markeringen blev arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), 3F Hovedstaden og Byggefagenes Samvirke. Det gjorde de i forbindelse med europæisk arbejdsmiljøuge, og dagens hovedfokus var på arbejdskriminalitet.
– Vi har fokus på for eksempel hvidvaskning af penge, ulovlig bortskaffelse af forurenet byggejord og asbest med mere, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
I år er der allerede 18 mennesker, som er døde på arbejde. Og regeringen vil samtidig svække mulighederne for at sikre arbejdsmiljøet mod den slags. Ingen skal dø af at gå på arbejde.
John Ekebjærg-Jakobsen, formand, 3F København
Fokusset er valgt blandt andet med inspiration fra dokumentarerne “Den Sorte Svane” på TV2 og “Underdanmark” på DR. Begge dokumentarer viser, hvordan kriminelle bagmænd udnytter særligt byggebranchen for at tjene penge selv, alt imens de tilsidesætter gode og sikre arbejdsforhold.
– Jeg mener, det er et problem, som fagbevægelsen skal tage dybt alvorligt. Vi kan se, hvordan nogle arbejdsgivere udnytter for eksempel udenlandsk arbejdskraft på ulovlig vis. Det skal der en aktiv indsats til for at stoppe, fortæller Claus Westergreen, formand for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), som selv deltog i markeringen.
Døde på arbejde
Markeringen begynder med en tale fra Lene Krabbe Dahl, forbundssekretær hos 3F. Her understreger hun, hvordan de føromtalte dokumentarer har vist danskerne, at der er noget helt galt med arbejdsmiljøet i Danmark.
– Vi har set, hvordan 12-årige arbejder med farligt asbest, hvilket er chokerende for alle, der så det. Det kan vi ikke være bekendt i det her land, den slags sager må ikke ske, siger hun.
Efter talen bevæger demonstrationen sig hen mod Finansministeriet. Men først placeres en papirudgave af en sort svane foran Christiansborg. Der er en hel kasse med de sorte svaner, som skal placeres ved alle stoppene langs markeringens rute.
Hos Finansministeriet er det John Ekebjærg-Jakobsen, formand fra 3F København, der taler. Han vælger at fokusere på den finanslov, som er ved at blive forhandlet inde bag de røde mure i ministeriet.
– Regeringen foreslår, at man fra næste år skal spare syv millioner kroner på Arbejdstilsynet, årene efter skal det tal være 18 millioner kroner. Det er penge, som forsvinder fra den indsats, som skal sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø, siger han og tilføjer:
– I år er der allerede 18 mennesker, som er døde på arbejde. Og regeringen vil samtidig svække mulighederne for at sikre arbejdsmiljøet mod den slags. Ingen skal dø af at gå på arbejde!
Optakt til OK-forhandlinger
Markeringen bevæger sig videre ned mod Undervisningsministeriet. Her taler Adrian Egeberg Carlsen, som er en ung tømrer, om de firmaer, som ikke vil tage lærlinge ind og derved være med til at uddanne fremtidens arbejdskraft.
Herefter fortsætter markeringen med stop foran Miljøministeriet, Dansk Industri og Horesta. Ved alle stoppene fokuseres der på et aspekt af den omfattende arbejdskriminalitet på det danske arbejdsmarked, for eksempel asbesthåndtering og underbetaling af udenlandske arbejdere.
For Claus Westergreen har markeringen været en succes, da den har gjort politikere og arbejdsgivere opmærksomme på, at fagbevægelsen kræver handling på arbejdsmiljøområdet.
– Jeg synes altid, det er fedt, når vi som fagbevægelse kan stå sammen og markere os. Det er et meget vigtigt emne for vores medlemmer, så de skal selvfølgelig vide, at det er noget, vi også fokuserer på, siger han og tilføjer:
– Der skal jo også snart forhandles nye overenskomster, hvor vi ved, at arbejdsmiljøet bliver et stort emne. Vi vil gerne have flere ressourcer til at kontrollere arbejdspladserne, så det bliver sikkert og trygt for alle at gå på arbejde i det her land.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.