Det højprofilerede Ruths Hotel i Skagen kan ryge ind i vanskeligheder på det tidspunkt på året, hvor der er allermest travlt.
Hotellet har ikke overenskomst, og nu har 3F Frederikshavn varslet konflikt for at få virksomheden til at sikre personalet mere i løn og bedre arbejdsvilkår.
– Vi ser desværre ikke andre muligheder, som tingene står lige nu, siger Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn, til Arbejderen.
I sommermånederne bliver Skagen på det nærmeste invaderet af turister, heraf en del med mange penge på kontoen, som de er parate til at lægge på byens dyreste restauranter. Ruths Hotel hører til i den kategori, og i højsæsonen er alt besat på hotellet både middag og aften, hvor dyre mad- og drikkevarer lander på bordene, og gæsternes kreditkort luftes flittigt.
Store forskelle med og uden overenskomst
Derfor undrer det 3F Frederikshavn, at Ruths Hotel, der fører sig frem som et af de ypperste steder i Danmark, ikke vil tegne overenskomst og sørge for, at personalet har ordnede løn- og arbejdsforhold.
For lav løn sammenlignet med overenskomsten på området og manglende betaling for overarbejde, ligesom der er problemer med vagtskemaer, er blot nogle af de forhold, som den nordjyske fagforening har fået øjnene op for efter henved 20 henvendelser fra medlemmer.
På hotellets hjemmeside skriver direktør Tom Boye, at “alle medarbejdere får udbetalt en grundløn, der lægger sig tæt op af den aktuelle overenskomst med 3F.”
Beregninger lavet af 3F giver et noget andet indtryk.
– Vi har lavet nogle udregninger på enkeltpersoner med og uden overenskomst. Tager vi eksempelvis en morgenkok ansat 37 timer om ugen, så er der en lønforskel på 743 kroner om ugen. Andre grupper af medarbejdere mister endnu større beløb hver måned, så de mange år uden overenskomst betyder, at personalet er gået glip af rigtig mange penge, siger Finn Jenne.
Mangler kun en underskrift
3F har igennem mange år været i kontakt og også forhandlet med både den forrige og den nuværende direktør på Ruths Hotel. Finn Jenne indrømmer, at der har været knaster undervejs, men vurderer samtidig, at mange af dem også er ryddet af vejen:
– Det var vores indtryk, at vi efterhånden var nået frem til en aftale, som Ruths Hotel kan se sig selv i. På det sidste har vi holdt tre møder, og de har på intet tidspunkt afvist at tegne overenskomst.
På baggrund af møderne, og da Ruths Hotel ikke som aftalt vendte tilbage med spørgsmål eller ændringer senest den 31. maj, opfattede 3F, at aftalen blot manglede en underskrift. Derfor kom det bag på fagforeningen, at det var “Ruths Hotels ønske at fortsætte dialogen på den anden side af årets højsæson,” som Tom Boye skriver på hjemmesiden. Her gør direktøren også opmærksom på, at” hensynet til at kunne drive en sund og rentabel virksomhed vægter højt.”
Apropos, så var overskuddet på 6,3 millioner i 2020 og 5,7 millioner i 2021.
Det har vi prøvet før
Til TV 2 Nord udtaler direktøren, at han opfatter, at forhandlingerne stadig er i gang, og at han havde en forventning om at få en aftale på plads i løbet af efteråret, så den kan træde i kraft den 1. januar 2023.
Til det siger Finn Jenne:
– Det har vi set før. Vi har også andre gange troet, at nu havde vi en aftale på plads, blot for at opleve, at bestyrelsen bag hotellet har underkendt aftalen. Det hører med til forklaringen på, at vi nu har afsendt konfliktvarsel og også er gået i gang med at få en sympatikonflikt på plads, så den kan få virkning så hurtig som muligt.
Ender det i konflikt, så kan 3F-medlemmerne på hotellet strejke, og træder sympatikonflikten i kraft, så betyder det, at hotellet ikke kan få leveret varer eller få udført opgaver af virksomheder med overenskomst. Eksempelvis kan det ramme leverancen af mad- og drikkevarer, afhentning af affald, reparation af opståede skader eller mangler og lignende.
135 kroner i timen for natarbejde
Arbejderen har snakket med én af de tidligere ansatte, Anders Degn Larsen, der understøtter 3F’s udlægning af for lav løn. Han er førtidspensionist og blev ansat i et såkaldt klapjob som natportier. Jobbet havde han i cirka et halvt år, og arbejdstiden var fra klokken 22 til 06.
– Jeg fik 135 kroner i timen, uanset om jeg arbejdede på hverdage eller i weekender. Hotellet fik refunderet cirka 30 kroner per time, fortæller han.
I starten var Anders Degn Larsen vagt og stod i baren, hvor han skulle gribe ind, hvis der opstod tumult mellem gæsterne. Han patruljerede og så til, at der ikke skete indbrud eller hærværk, men han havde også andre opgaver, selvom han på grund af en dårlig skulder ikke må udføre fysisk krævende arbejde:
– Når baren lukkede, så slæbte jeg kasser og fyldte op. Jeg gjorde også rent og støvsugede både på Ruths Hotel og på nogle af deres andre lokationer.
Den dårlige aflønning af personalet står i skærende kontrast til nogle af de regninger til gæsterne, som Anders Degn Larsen blev bekendt med. Det kunne være et 14 dages ophold, der lød på 80.000 kroner eller mere. I arbejdstimer til den tidligere natportiers løn svarer det til 592 arbejdstimer eller 16 ugers arbejde.
– Jeg var ikke den eneste, der blev dårligt betalt. Jeg snakkede med flere af dem i køkkenet, og de var ikke tilfredse med deres løn, fortæller Anders Degn Larsen.
På et tidspunkt har Anders Degn Larsen – trods den beskedne løn – alligevel tjent tilstrækkeligt til, at han vil blive modregnet i den ydelse, han får som førtidspensionist. Da han nævner for arbejdsgiver, at han overvejer at stoppe, bliver der snakket om, at de måske kan ansætte ham sort. Det kommer dog ikke på tale, og nu er Anders Degn Larsen kommet videre i et andet job som dørmand i Jomfru Ane Gade i Aalborg.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.