Godt 200 VVS’ere, tømrere og elektrikere kræver, at der bliver sat alvorligt ind for at forbedre sikkerheden og arbejdsmiljøet på deres arbejdsplads.
Håndværkerne møder hver dag ind på byggepladsen Holm 8 – Svanemølleholm – i Københavns Nordhavn. Her har MT Højgaard hovedentreprisen på det 57.000 kvadratmeter store byggeri, der skal rumme AP Pension og Nykredit og et fælleshus med mulighed for offentlige aktiviteter til glæde for lokalsamfundet. Dertil kommer en 17.000 kvadratmeter stor kælder.
På byggepladsen, hvor mange forskellige firmaer skal koordinere deres entrepriser, har der stort set fra start været problemer med sikkerheden. I juni 2022 skete der en alvorlig ulykke på arbejdspladsen, da en rumæner blev dræbt under et betonelement.
Det kan jo ikke passe, at der ligefrem er arbejdsområder, hvor vi finder forholdene så rystende, at det ikke vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade folk arbejde der.
Brian Pagels Kristensen, arbejdsmiljørepræsentant Kemp og Lauritzen
Nu har håndværkerne på tværs af fag mistet tålmodigheden, fortæller Brian Pagels Kristensen til Arbejderen:
– Det er da helt sikkert, at den forfærdelige ulykke har trukket mange grimme spor efter sig og sidder i baghovedet. Tingene har hobet sig op over tid, og der har været rigtig mange episoder. Arbejdsmiljørrepræsentanterne har løbende taget det op på sikkerhedsmøderne og bedt byggeledelsen og ledelserne i de enkelte firmaer om at få styr på sikkerheden.
– Det kan jo ikke passe, at der ligefrem er arbejdsområder, hvor vi finder forholdene så rystende, at det ikke vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade folk arbejde der. For os handler det om sikkerhed og arbejdsmiljø.
Brian Pagels Kristensen arbejder selv som VVS’er i firmaet Kemp og Lauritzen og startede på Holm 8 i juni. Den 2. september blev han valgt som AMR og kastede sig straks helhjertet ind i opgaven at få ryddet op på pladsen, så han og kollegerne kan passe deres arbejde uden at risikere at sætte liv og helbred på spil.
– Det, jeg hører, er, at folk i halvandet år har råbt op om mange af de samme problemer. Vi snakker om både støv, støj, nedfaldsfare, skimmelsvamp og dårlige adgangsveje, men der sker ikke rigtig noget, selvom det bliver påtalt. Der har også været problemer med en del vand i bygningen både i kælderen og andre steder, fortæller Brian Pagels Kristensen.
Det store byggeprojekt med mange forskellige håndværkere kræver god koordinering, så arbejdet kan blive udført i den rigtige rækkefølge og uden, at håndværkerne går i vejen for hinanden. Men fordi koordineringen i arbejdsområderne er dårlig, så oplever håndværkerne for mange unødige og irriterende benspænd i de daglige arbejdsgange.
Strakspåbud fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet (AT) har været på pladsen flere gange. Efter et besøg i november påtalte AT problemer med blandt andet støv, adgangsveje og belysning.
“Det er Arbejdstilsynets vurdering, at de ansatte udsættes for unødig påvirkning af byggestøv, da dette hvirvles op under arbejde og færdsel i de fælles arbejdsområder samt på de fælles adgangsveje i bygningerne,” skriver AT i en rapport.
Byggestøv er farligt. Indånding af store mængder byggestøv gennem længere tid indebærer en fare for udvikling af alvorlige luftvejsbelastninger som for eksempel astma og den kroniske lungelidelse KOL, og AT pålagde MT Højgaard straks at lave en plan for at løse problemet.
Indtil den tragiske dødsulykke i juni ’22 havde MT Højgaard en fast sikkerhedskoordinator ansat. Herefter blev der ansat to arbejdsmiljørådgivere fra Rambøll, men de stoppede med udgangen af i september i år, fortæller Brian Pagels Kristensen.
– Det er da tankevækkende, at de efter sigende er blevet fyret, fordi de mest var på arbejdstagers side. Ham, der var den faste koordinator for MT Højgaard, er her heller ikke mere. Han er blevet flyttet til en anden plads. Dermed er der forsvundet stor erfaring og historik på byggeriet.
I stedet for Rambøll har MT Højgaard hyret et nyt firma – Cubic Group. Arbejdsmiljørepræsentanterne på Holm 8 har ikke noget at udsætte på det firma. Alligevel synes de, at det er problematisk med en udskiftning af de folk, der skal varetage sikkerheden.
Det er i forvejen et kæmpe byggeri med mange ansatte, og fordi den ene af bygningerne skal være færdig i løbet af januar ’24, er der lige nu ekstra mange forskellige håndværkere i sving. Kemp & Lauritzen har alene omkring 250 mand på pladsen. Det i sig selv kræver et stort overblik og præcis planlægning. Dertil kommer oprydning efter de massive problemer, der har været og stadig er på pladsen, påpeger arbejdsmiljørepræsentanterne.
– Der er stadig en trykket stemning. Folk spørger ind til, hvornår tingene bliver gjort, hvornår der er ryddet op. Som jeg opfatter det, er det udtryk for, at der i alt for lang tid ikke er sket nok, og der skal ikke så meget til, før det hele bliver noget øv, lyder det fra Brian Pagels Kristensen.
Dokumentation på ‘ufarlig’ maling
Han nævner et eksempel, der efter hans mening tydeligt viser, hvad der sker, når koordinering og opmærksomhed på sikkerheden halter.
– For nogen tid siden skulle der males P-båse op i kældrene. Dem, der skal lave det, går i gang inden for normal arbejdstid. Det lugter meget kraftigt, så folk bliver bekymrede for, om det er farligt, og de undrer sig over, at arbejdet er sat i gang, uden at de først er blevet informeret om det.
– Der blev sagt, at det ikke var farligt, men der var ingen dokumentation. Så går der nogle dage, og der bliver taget nogle billeder af malingen, som ikke stemmer overens med dem, som byggeledelsen har lagt frem. Først derefter bliver det ændret, så arbejdet bliver udført efter normal arbejdstid.
– Noget lignende var sket før i forbindelse med, at der blev arbejdet med epoxy, siger Brian Pagels Kristensen, der slutter med at bemærke:
– Det er mere held end forstand, at der ikke er sket mange flere arbejdsulykker. I løbet af en måned har AMR’erne således foretaget cirka 200 observationer, som kunne føre til ulykker, men heldigvis ikke har gjort det.
Det passer ikke
Arbejderen har forelagt ovennævnte kritik for MT Højgaard Danmark. Her siger projektdirektør Khaled Ghizzaui, at det ikke er korrekt, at de to rådgivere fra Rambøll blev fyret.
Han afviser ligeledes, at byggeledelsen skulle have fremlagt fejlagtig dokumentation af maling anvendt til opmærkning af p-båse i kældrene, og at arbejdstiden blev ændret, fordi der blev arbejdet med farlig maling.
– Billedet, der blev taget, var ikke af det anvendte maling, men af en dåse med den rensevæske, som malerne brugte til at rense deres maskine med. Selve malingen var vandbaseret, siger Khaled Ghizzaui.
Han forklarer, at tidspunktet for arbejdet med p-båsene blev flyttet for ikke at genere de andre håndværkere, der arbejdede i kælderen.
At der skulle være sket fejlinformation i forbindelse med, at der på pladsen blev arbejdet med epoxy, bliver også afvist af MT Højgaard.
– Arbejdet med epoxy blev varslet måneder i forvejen, og man havde rigelig tid til at planlægge sit arbejde, så man ikke kom i nærheden af det, udtaler Jens Kjærgaard fra firmaet.
Underentreprenører har ingen tillidsvalgte
Et andet problem på pladsen med de mange forskellige håndværkergrupper er mængden af underentreprenører. De har typisk hverken tillidsrepræsentanter eller arbejdsmiljørepræsentanter, hvilket også er blevet påtalt på sikkerhedsmøderne, uden at det har ændret sig.
Nye planer og tiltag for at rette op på arbejdsmiljøet er sat i værk, og arbejdsmiljørepræsentanterne lover at holde et vågent øje med, at de også bliver fulgt til dørs.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.