Arbejdet på den byggeplads i Carlsberg Byen, hvor Dahlerups Tårn ligger, er onsdag morgen blevet blokeret af op mod 150 københavnske håndværkere og faglige aktivister. Aktivisterne mødtes tidligt og fordelte sig ved indgangene til arbejdspladsen, som blev låst forsvarligt af.
– Blokaden er en protest mod den tyske hovedentreprenør Züblin, der har smidt 21 organiserede tømrere på porten og erstattet dem med uorganiserede underbetalte udenlandske bygningsarbejdere, siger en talsperson for blokadevagterne til Arbejderen.
Han ønsker at være anonym, men Arbejderen kender hans navn.
Indtil den 24. august var det tømrerfirmaet Julius Nielsen og Søn A/S, der stod for det indvendige gipsarbejde i beboelsesdelen og erhvervslejemålene i Dahlerups Tårn. Tårnet er med sine 80 meter en iøjnefaldende bygning på den tidligere bryggerigrund i Valby, der er ved at blive omdannet til en ny bydel på Vesterbro med 3000 nye lejligheder, ny S-togsstation og masser af forretninger.
– I stedet for Julius Nielsen har DEKO taget over. Det er et dansk firma, som er organiseret, men som har valgt at hyre indtil flere udenlandske firmaer uden overenskomst og håndværkere på dumpinglønninger, forklarer talspersonen.
I får en time til at forlade pladsen
Jette Jørgensen startede ved Julius Nielsen i februar måned i år, og hun havde slæbt en “allerhelvedes masse” gipsplader, da hun og tømrerkollegerne den 24. august fik en time til at pakke sammen og forlade byggepladsen i Carlsberg Byen.
– Begrundelsen var, at Julius Nielsen havde overskredet tidsplanen, begynder tømrersvenden sin fortælling om en byggeplads, hvor planlægningen efter hendes opfattelse haltede fra start:
– Det var en mærkelig begrundelse. Vi havde jo gået der længe, men først en uge efter at arbejdet med lofterne blev givet fri, så vi for første gang en tidsplan, og den viste, at vi allerede der var seks uger bagud.
For Jette Jørgensen tyder hændelsesforløbet mere på, at Züblin har opfundet en tidsplan for at have et påskud for at fyre Julius Nielsen og hive et andet firma ind, der kunne gøre arbejdet billigere.
En plads med ‘udfordringer’
Dagbladet Arbejderen har rettet henvendelse til 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), hvor Jakob Mathiassen er projektansat til at besøge Carlsberg Byen.
Han kan bekræfte, at der er udfordringer på pladsen, men understreger, at fagforeningen overholder fredspligten og ikke bakker op om dagens blokade.
Mandag den 11. oktober besøger Jakob Mathiassen for første gang byggepladsen efter Julius Nielsens exit. Han fortæller, at han møder mere end 30 uorganiserede udenlandske håndværkere fra forskellige firmaer, der udfører Julius Nielsens gamle arbejde.
I dagene efter indleder Jakob Mathiassen et større detektivarbejde for at finde frem til, hvilke firmaer de mange udenlandske kollegaer arbejder for, og hvem der har hyret firmaerne.
Det viser sig, at være DEKO, der på sin hjemmeside præsenterer sig som én af Danmarks største tømrer- og snedkervirksomheder. Seks af de firmaer, som DEKO entrerer med i Carlsberg Byen, har ikke overenskomst med 3F, og to af firmaerne – Kbh-Murer og Bygexpert Aps – er oven i købet konfliktramt.
– Jeg kan ikke forstå, at DEKO kan få sig til at ansætte de firmaer, de har, lyder det fra Jette Jørgensen.
Züblin gør det igen
Det er ikke første gang, at organiserede kollegaer er blevet skiftet ud med uorganiserede håndværkere på Züblins byggeplads i Carlsberg Byen. Tilbage i juni 2020 blev et organiseret betonsjak fra det danske entreprenørfirma EMCH erstattet af uorganiserede udenlandske kolleger fra Budomex, der er et berygtet polsk ejet bemandingsbureau.
Læs også
– Det ligner nærmest en systematisk fremgangsmåde for det gigantiske tyske firma. Desværre har vi set igennem mange år, at billig udenlandsk arbejdskraft presser vores priser og overenskomster, men vi skal jo stadig kunne betale for at bo og leve i Danmark. Derfor protesterer vi i dag, siger talspersonen fra blokadevagterne og tilføjer:
– Vi kræver, at firmaerne på pladsen tegner overenskomst og overholder den. De udenlandske kollegaer må gerne komme her, men det skal være på de vilkår, vi har.
Med aktionen håber blokadevagterne, at der kommer fokus på forholdene, og at nogle, der ikke tidligere har set, hvad der foregår på byggepladserne, får øje på problemerne med løndumping og dets konsekvenser.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.