Søndag den 9. februar blev industriforliget – også kaldet gennembrudsforliget på det private arbejdsmarked – præsenteret for pressen.
Som altid havde arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI) og de faglige repræsentanter i CO-industri tydeligvis afstemt, hvordan de ville fremlægge det forhandlingsresultat, de var blevet enige om.
Mens de ved de private overenskomstforhandlinger i 2020 henviste til corona og tre år senere til inflationen, så var det denne gang en usikker verden, der var forklaringen på indholdet i en tre-årig overenskomstaftale.
Lige nu er verden i opbrud, og der er stor usikkerhed. Tiden er til, at arbejdsmarkedets parter står sammen og sikrer stabilitet, lød det fra Dansk Metal. Her er Claus Jensen forbundsformand, og han har stået i spidsen for overenskomstforhandlingerne for de ni fagforbund i CO-industri.
Når verden er i opbrud, er det vigtigere end nogensinde at stå sammen og vise ansvarlighed. Det gælder i Europa. Det gælder i Danmark. Og det gælder i høj grad også på det danske arbejdsmarked.
Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI
Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri (DI), betegnede – med henvisning til en verden i historisk opbrud – aftalen som ansvarlig og overordentlig vigtig:
– Når verden er i opbrud, er det vigtigere end nogensinde at stå sammen og vise ansvarlighed. Det gælder i Europa. Det gælder i Danmark. Og det gælder i høj grad også på det danske arbejdsmarked. I dag viser vi, at vi kan levere klare rammer for det danske arbejdsmarked i tre år frem.
Her er nogle af hovedpunkterne i Industriforliget – dvs Industriens overenskomst samt Industriens funktionæroverenskomst:
- Fritvalgskontoen stiger med to procent fra ni til 11 procent. Der bliver lagt én procent på i 2026 og én procent i 2027
- Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med én procent, og det sker fra den 1. maj 2025. Det betyder, at arbejdsgiverne fremover indbetaler 11 procent og lønmodtagerne to procent til pension
- Mindstelønnen stiger fra 136,15 kr. til i alt 146,90 kr. i overenskomstperioden
- Fritvalgskontoen udbygges med nye rettigheder bl.a. ret til fri ved barns tredje sygedag, to årlige børnebørns-omsorgsdage og ret til at ledsage nærtstående ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder (op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage)
- Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af et af CO-industris medlemsforbund, får et vederlag på 9000 kr. årligt
- Tillæg for overarbejde bliver forøget med tre procent hvert år. Øvrige tillæg bliver forhøjet med 3,5 procent pr. år
- Lønnen til elever, lærlinge og praktikanter stiger med fire procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 3,5 procent i 2027
- Retten til løn under sygdom udbygges med tre uger, således at timelønnede i alt har ret til 17 ugers løn under sygdom
- Funktionærerne får ret til en årlig lønsamtale, hvis de ønsker det
- Bedre vilkår for barsel og forældreorlov. Der bliver givet to ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov, som er til fri fordeling blandt forældrene. Vilkårene bliver desuden tilpasset, så det også omfatter nye familieformer
- To ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling blandt forældrene
- Mulighederne for uddannelse bliver forbedret, hvis man bliver opsagt. De fem ugers efter- og videreuddannelse, man kan få ved opsigelse, kan man nu også få op til to uger efter fratrædelse
Forliget, der er en 3-årig aftale, omfatter cirka 230.000 ansatte i industrien.
Kilde: CO-industri
Blandt hovedpunkterne i forliget fremhæver topforhandlerne en lønstigning på mindstelønnen fra 136,15 til 146,90 kroner, arbejdsgiverne skal indbetale 1 procent ekstra til pension, fritvalgskontoen hæves fra ni 9 til 11 procent i overenskomstperioden. Endelig fremhæves en række familiefrihedsrettigheder.
Reallønnen er hjemme
Dansk Metal vurderer, at lønstigningen er nok til at sikre reallønsfremgang, at forliget forbedrer arbejdsforholdene på en lang række områder og blandt andet sikrer bedre balance mellem arbejdsliv og fritid, samt at det flugter godt med de ønsker, som er indkommet fra medlemmerne. Overenskomstperioden på tre år giver desuden ro og stabilitet på arbejdsmarkedet.
Igen kan man høre samme toner fra arbejdsgiverne i DI, der mener, at aftalen tilgodeser både de industriansattes ønske om reallønsfremgang og arbejdsgivernes om fortsat konkurrencekraft:
– Begge er tilgodeset i aftalen, og dermed kan verdens bedste arbejdsmarkedsmodel medvirke til at skabe ro i en tumultarisk verden, konkluderer Lars Sandahl Sørensen.
Formand for 3F’s Industrigruppe, Mads Andersen, er næstformand i CO-industri og han har siddet med i inderkredsen ved forhandlingerne. Han fremhæver især den del af aftalen, der giver medlemmerne nye rettigheder til at bruge fritvalgskontoen til at holde fri sammen med familien.
– For eksempel får man nu ret til at holde barnets tredje sygedag. Det er et af de ønsker, medlemmerne har haft, når vi har været ude og tale med dem. For det kan være svært at få tid til at blive hjemme og passe de syge børn, og bedsteforældre er i dag ofte stadig på arbejdsmarkedet, siger Mads Andersen til fagbladet 3F.
Flere penge til pension
HK Privat er det 3. største forbund i CO-Industri og repræsenterer flertallet af funktionærerne på industriens område.
Formand Kim Jung Olsen glæder sig over, at arbejdsgivernes indbetaling til pension hæves med 1 procent i år, så den samlede pensionsprocent kommer op på minimum 13 procent. Den ekstra procent kan ikke modregnes, hvis der lokalt allerede er et højt pensionsbidrag fra arbejdsgiver.
Det er første gang i 15 år, at den samlede pensionsprocent stiger, bemærker sektionsformanden:
– Mens fritvalgskontoen siden 2007 er steget til nu at udgøre en 13. månedsløn, har pensionsprocenten stået bomstille. I en tid hvor mulighederne for at trække sig tilbage fra arbejdslivet bliver diskuteret intenst på Christiansborg, er jeg glad for, at vi som arbejdsmarkedets parter bidrager til, at flere sætter mere til side til pensionen. Nu håber jeg, at man fra Folketingets side vil gøre sit for at bidrage til, at flere får mulighed for en god tilbagetrækning og en smidig overgang fra arbejdsliv til pension, siger Kim Jung Olsen.
Et stykke vej endnu
Industriforliget kaldes gennembrudsforliget, fordi det udstikker den økonomiske ramme for de overenskomstforlig, der følger efter. Forliget dækker minimallønsområdet, hvor overenskomsterne alene fastsætter en grundløn (minimallønnen). Den faktiske løn forhandles lokalt det vil sig på den enkelte arbejdsplads en eller flere gange i overenskomstperioden.
Her er det værd at bemærke, at der i forbindelse med lokalforhandlingerne ikke er konfliktret, som der er ved de igangværende centrale overenskomstforhandlinger.
Industriforliget gælder direkte for cirka 6.000 virksomheder og omfatter cirka 230.000 industriarbejdere.
Forhandlingerne er imidlertid ikke slut endnu. Normallønsområdet er ikke kommet i hus. Normallønssystemet er kendetegnet ved, at hele lønnen fastsættes ved de centrale overenskomstforhandlinger, og at der som hovedregel ikke kan forhandles løn i løbet af overenskomstperioden.
Store flertal i både 3F’s Industrigruppe, Dansk Metals hovedbestyrelse og HK Privats sektorbestyrelse har nu godkendt den aftale om nye overenskomster i industrien, der blev forhandlet hjem søndag.
Nu skal alle øvrige overenskomster falde på plads, inden resultaterne sendes til urafstemning blandt fagforbundenes privatansatte medlemmer.
Arbejderen kommer også til at dække sagen fremadrettet, blandt andet med reaktioner på forligene fra fagforeninger, klubber og tillidsrepræsentanter.
CO-industri er et samarbejde mellem ni fagforbund, der blandt andet forhandler industriens overenskomster på vegne af 230.000 lønmodtagere.
- 3F
- Blik og Rørarbejderforbundet
- Dansk El-forbund
- Dansk Metal
- HK Privat
- Teknisk Landsforbund
- Malerforbundet
- Serviceforbundet
- Dansk Jernbaneforbund
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.