Godt 180.000 chauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere kender nu forslaget til, hvordan deres løn- og arbejdsforhold vil se ud de kommende tre år.
Søndag den 23. februar landede et forlig på den såkaldte fællesoverenskomst indgået mellem Dansk Industri (DI) og 3F Transport.
Mere i løn, 14 ekstra seniorfridage, fri ved barns tredje sygedag og en massiv indsats mod dårlig trivsel er blandt de resultater, som forhandlerne fremhæver.
– Vi har ramt skiven. Vi har ramt nogle punkter, som vores medlemmer har efterspurgt, siger formanden for 3F Transport, Jan Villadsen.
Det er rimeligt gode lønstigninger. Og det er også en sikring af – med mindre det går helt fuldstændigt galt – at reallønnen stiger.
Jan Villadsen, formand 3F’s Transportgruppe
DI’s viceadministrerende direktør Kim Graugaard siger, forliget har “en god balance”:
– Der bliver god plads til en reallønsfremgang, og jeg tror på, at vi i den kommende periode også kan holde skindet på næsen, så vi bevarer mange arbejdspladser og en stærk konkurrencekraft.
Normallønsramme og ekstra fridage
Forliget er det såkaldte gennembrudsforlig på normallønsområdet. Er man ansat på en normallønsoverenskomst, betyder det, at lønrammen lægges fast centralt og ikke (som for ansatte på industriens område) kan forhandles lokalt i overenskomstperioden.
Fagbladet 3F skriver, at månedslønnen stiger med mindst 2300 kroner hen over de næste tre år. Oveni kommer 700 kroner om måneden via forhøjelsen fra ni til 11 procent til den særlige opsparing, der svarer til fritvalgskontoen på industriens område.
– Det er rimeligt gode lønstigninger. Og det er også en sikring af – med mindre det går helt fuldstændigt galt – at reallønnen stiger, siger Jan Villadsen.
Jan Villadsen nævner, at 3F’s medlemmer i transportbranchen – ud over lønstigninger – har efterspurgt bedre balance mellem familie- og arbejdsliv, og det, mener han, er opnået ved forhandlingsbordet.
Her fremhæver han 14 ekstra fridage til seniorer, der nu får mulighed for at afholde op til 46 seniorfridage om året. Ordningen kan fremover finansieres af den særlige opsparing, af pensionen eller som selvbetalt frihed. Forældre får ret til at holde fri ved barns tredje sygedag, og bedsteforældre får ret til to børnebørns-omsorgsdage.
Samtidig får ansatte ret til at holde fri til at ledsage nære familiemedlemmer ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder. Alt sammen stort set kopieret direkte fra det industriforlig, der blev præsenteret den 9. februar. Forældre får også to ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Og så stiger arbejdsgivernes indbetaling til pension fra 10 til 11 procent.
Bedre trivsel og psykisk arbejdsmiljø
Jan Villadsen er dog ekstra stolt af det, han betegner som et decideret “nybrud” – en ny, fælles samarbejdstjeneste, der skal fremme bedre trivsel og forebygge chikane og konflikter lokalt på arbejdspladserne. Samarbejdstjenesten skal understøtte virksomhederne i deres arbejde med psykisk arbejdsmiljø:
– Vi opretter en konsulenttjeneste til at forebygge den her slags, så vi kan hjælpe virksomhederne til at få talt om de her ting, før de bliver til deciderede udfordringer. Det forventer jeg mig rigtig meget af, lyder det fra Jan Villadsen.
Foreløbig er følgende overenskomster forhandlet på plads:
Industriens overenskomster den 9. februar. De har betydning for op mod 600.000 lønmodtagere. Fredag den 21. februar kom der nye butiksoverenskomster, der gælder for 180.000 butiksansatte. Den 23. faldt transportforliget for cirka 180.000 chauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere på plads.
Af store overenskomster mangler byggeriet fortsat at nå i mål.
Når alle overenskomster er forhandlet færdigt, skal de til urafstemning hos medlemmerne, og kun hvis der stemmes ja, er de nye løn- og arbejdsvilkår en realitet.
Læs også
Gennembrudsforliget ved OK25 set med forhandlernes øjne
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.