Selv om regnen silede ned, og temperaturen ikke var høj, stod en stor gruppe fagligt aktive klar foran Industriens Hus i København. De stod der, da forhandlingerne om nye overenskomster på industriens område begyndte her mandag den 6. januar.
Ikke kun er det begyndelsen på en lang række forhandlinger, som i sidste ende skal munde ud i aftaler for hele det private arbejdsmarked, men industriens forhandlinger er specielle. Det er nemlig den såkaldte gennembrudsoverenskomst.
Det betyder, at aftalen på netop det her område skaber rammen for alle de øvrige overenskomster, der skal forhandles i løbet af start 2025. Derfor havde en lang række fagforeninger indkaldt til en markering, hvor de skulle vise deres forhåbninger til forhandlingerne.
En af de fagforeninger, som var med til at arrangere markeringen, var 3F Kastrup. De skrev i deres indkaldelse, at et stort fokus for dem var at slå et slag for lønstigninger. Fordi selvom man har haft en god lønudvikling siden sidste overenskomst, så er lønefterslæbet fra corona og inflation ikke indhentet endnu.
– Et andet fokus er balancen mellem privatliv og arbejdsliv, hvor vi ønsker bedre indflydelse på arbejdstidens tilrettelæggelse, skriver de videre i indkaldelsen.
Du kan se billeder fra markeringen herunder. Artiklen fortsætter efter billederne.
Kampen om lønnen
Til selve forhandlingerne blev der ved dagens første møde mellem parterne trukket linjer op.
CO-Industri, som forhandler på vegne af de industriansatte, kræver flere lønkroner til sine medlemmer, da man kun lige akkurat har indhentet reallønniveauet fra før inflationskrisen over en bred kam. De så gerne, at man nu fokuserede på at hæve reallønnen, ikke blot bevare den.
Læg hertil, at de økonomiske nøgletal ser positive ud. Produktionen i industrien er stigende, og det er ikke kun medicinalindustrien, som driver den udvikling.
– I lighed med, hvad Nationalbanken, de økonomiske vismænd, Økonomiministeriet og Finansministeriet siger, så er vi enige i, at der er positive takter i dansk industri. Det er klart, at det også skal komme de industriansatte til gavn. Så det er med de briller, at vi kommer til at gå ind i forhandlingerne, sagde Claus Jensen, formand for CO-Industri, på et pressemøde før forhandlingerne.
Til gengæld ser CO-Industris modpart i forhandlingerne, Dansk Industri (DI), anderledes på situationen. De medgiver, at det går godt i den danske økonomi, men at det er mere branchespecifikt, og derfor kan alle ikke få de lønstigninger, som fagbevægelsen ønsker.
– Det er et dansk erhvervsliv i mange gear. Nogle har det godt og ser lyst på mulighederne fremover. Nogle har det rigtig vanskeligt. Og nogle, der kan have det svært, kan få det godt i morgen – og omvendt, sagde Lars Sandahl fra Dansk Industri til DR.
Ud over industriens overenskomstforhandlinger så vil der i denne uge også begynde forhandlinger på transport- og hotel- og restaurationsområdet. I næste uge begynder byggeområdets forhandlinger.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.