Asbest er farligt, meget farligt. Indåndes asbeststøv, kan det give lungekræft og lungehindekræft.
Det konstaterer Julie Espenhain Madsen, Lis Bach, Peter Tallquist Nielsen og Henrik Bach Ditlevsen i forklaringen til et borgerforslag, som de er gået sammen om at stille.
– Borgerforslaget, som skal sikre et nyt lovkrav om større uvildighed, når der testes for asbest på en byggesag, er affødt af, at vi alle fire har været berørt af skandalesager om asbest indenfor de sidste to år, fortæller Julie Espenhein Madsen til Arbejderen og tilføjer, at det i første omgang skal løse et helt akut problem.
De uvildige firmaer bestemmer, hvor der skal testes for asbest, og hvor mange asbestprøver der skal tages.
Julie Espenhain Madsen, mor og forslagsstiller
I dag er det muligt for hoved- eller underentreprenører selv at udføre asbestprøver, som skal sikre, at asbesten på en byggeplads håndteres korrekt. Det er ikke godt nok. Der findes nemlig alt for mange eksempler på, at tømrervirksomheder, nedrivningsfirmaer, saneringsvirksomheder med videre ofte har en egeninteresse i, at en byggeplads fremstår asbestfri, påpeger forslagsstillerne.
– Derfor foreslår vi, at bygherrer fremover skal benytte uvildige firmaer til at gennemføre asbestprøver på en given byggesag. De uvildige firmaer bestemmer, hvor der skal testes for asbest, og hvor mange asbestprøver der skal tages, forklarer Julie Espenhein Madsen og tilføjer, at på byggepladser, hvor der findes en arbejdsmiljøorganisation, skal den tilbydes at deltage i udpegning af prøvesteder.
Den sag, som Julie Espenhein Madsen og Lis Bach har oplevet, involverer deres børn. De er sammen med flere hundrede andre børn blevet udsat for asbest, mens de har leget i udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj. Institutionens legeplads er nabo til en byggeplads, hvor gamle eternittage indeholdende asbest er blevet skiftet ud med nye.
Da renoveringsarbejdet begyndte i maj måned, fik forældrene i en skrivelse fra Københavns Kommune at vide, at de ikke skulle frygte for asbest. Der var helt styr på renoveringen, som det professionelle firma Bergmann Gruppen, stod for. Hele 24 prøver, taget af firmaet selv, viste ingen tegn på asbest.
Læs også
Håndværkere, pædagoger og 100 børn udsat for asbest på byggeplads i København
Tømrerne på byggepladsen tvivlede imidlertid på, at prøverne var korrekte, og da et uvildigt firma blev sat på opgaven, viste fem ud af seks prøver, at der var asbest. Efter pres fra fagforeningen 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) tog også Københavns Kommune efterfølgende asbestprøver, som viste asbest på legepladsen. Det meddelte kommunen forældrene den 22. september – fem måneder efter at arbejde gik i gang.
På det første møde med kommunen efterfølgende gjorde en repræsentant fra kommunen det klart, at det var helt normal procedure at lade entreprenører selv stå for asbestprøverne, hvilket kom meget bag på de rystede forældre.
Henrik Bach Ditlevsen er medforslagsstiller til borgerforslaget om, at der skal laves en uvildig undersøgelse, inden man påbegynder asbestarbejde. Han er blikkenslager og har via sit arbejde været udsat for asbest, da han arbejdede på ‘Nyt Hospital Hvidovre’. Det kan man læse mere om på side 9 i Rør- og Blikkenslagernes blad Utætheden.
Den fjerde forslagsstiller er Peter Tallquist. Han er tømrer og frygter for sit helbred, efter at han og kollegerne i en uges tid blev udsat for asbest i forbindelse med sit arbejde. Byggelederen fra hans eget firma snød med asbestprøverne. Først løj han om tilstedeværelsen af asbest på arbejdspladsen og begik efterfølgende dokumentfalsk ved at ændre på prøvesvarene.
For meget fusk og sjusk
Ovennævnte sager er blot nogle få eksempler på alt for mange sager, hvor firmaer, der skal håndtere asbesten ansvarligt, i stedet sjusker og dermed bringer andre menneskers liv i fare. Det mener Helga Mathiassen, der er udlært tømrer og formand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København.
– Vi oplever meget i byggebranchen, at firmaer selv står for at tage prøverne, som viser, at der ikke er asbest. Enten har de sjusket eller bare lige taget prøver, hvor der er gjort sporadisk rent. Firmaerne vil spare penge og sørger ikke for ordentlig planlægning og tilstrækkelige værnemidler. Så bliver alle mulige håndværkergrupper sat til at arbejde uden værnemidler og går i asbest meget længe, inden det så senere viser sig, at der er asbest over det hele, siger Helga Mathiassen til Arbejderen.
Hun mener, der skal sættes en stopper for, at eksempelvis nedrivnings- og saneringsfirmaer selv må have lov til at tjekke, om deres eget arbejdet er grundigt nok.
– Det skal en uvildig part stå for. Gennem uvildige test vil man med større sandsynlighed opdage asbesten og fange de firmaer, der sjusker og fusker. Krav om uvildige prøver vil betyde en kæmpe opstramning på den sjuskede håndtering af asbest, vi ser i dag. Det er vigtigt for alle os, der arbejder på byggeplads. Men det er også vigtigt for omgivelserne. Det viser sagen om asbest på legepladsen i udflytterbørnehaven i Brønshøj.
I argumentationen for borgerforslaget henviser de fire forslagsstillere til, at man hvert år anslår, at der dør cirka 300 danskere som følge af asbestrelaterede sygdomme. For nylig kom det frem, at det nærmere drejer sig om hele 1300 personer hvert år.
Læs også
Ikke 300 men 1.300 danskere dør hvert år som følge af asbestrelaterede sygdomme
At tallet er så meget højere kommer bag på Julie Espenhein Madsen:
– Men det understreger jo bare alvoren af det her forslag. Vi er blevet en del klogere, siden forslaget blev stillet, og er blevet klar over, at det, der er sket med vores børn, er en dråbe i havet sammenlignet med de mange håndværkere, der udsættes for asbest på deres arbejde uden at vide det.
– Nu håber vi at samle de underskrifter, der skal til, så det kommer op i Folketinget.
Asbest i masser af gamle boliger
I Danmark har man indtil nu haft en forventning om, at antallet af personer med lungehindekræft ville toppe mellem 2010 og 2020, men Danmark havde i 2019 og 2020 de højeste tal nogensinde for lungehindekræft.
Eksperter har peget på faren for, at endnu flere i årene frem vil udvikle dødelige sygdomme på grund af asbest, da der findes asbest i omkring en tredjedel af den eksisterende bygningsmasse i Danmark.
Den frygt deler Helga Matiassen:
– Vi ved, at asbesten typisk dukker op i forbindelse med renoverings- eller nedrivningsarbejde, og jeg frygter, at de mange renoveringer, der skal ske, resulterer i endnu flere sager med asbestrelaterede sygdomme om 20-30-40 år. Derfor bakker vi i klubben og i BJMF’s byggegruppe 100 procent op om borgerforslaget. Det kan ikke løse problemerne med asbest med et trylleslag, men med en opstramning af en lovgivning, der kræver uvildige test, får vi som håndværkere et redskab overfor byggeledelsen, hvis vi har mistanke om, at der er noget galt.
Byggefagforeningerne har gentagne gange rejst forslag om, at der udarbejdes en kortlægning af, hvor asbesten befinder sig, og en national handleplan for at få asbesten fjernet på sikker vis. Det har arbejdsgiverne hidtil modsat sig.
Forslagstillerne bag borgerforslaget ‘Lovkrav om uvildighed i asbestprøver’ har frem til den 12. maj 2023 til at samle de mindst 50.000 underskrifter, der skal til, for at forslaget kan blive taget op i Folketinget. Du kan skrive under på borgerforslaget her.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.