Vi hører tit, at medlemmerne forsvinder ud af de overenskomstbærende fagforeninger.
Men noget tyder på, at FOA Århus har fundet en metode, der kan vende en negativ tendens.
– Helt overordnet så har vi i slutningen af 2023 og her i 2024 oplevet flere måneder med medlemsfremgang end tilbagegang. Det er vel at mærke efter flere år udelukkende med medlemstilbagegang, siger formand Mette Fuglsig Schjødt til Arbejderen.
Det er ikke usædvanligt, at flere melder sig ind i fagforeningen op til en overenskomstforhandling, som det også var tilfældet ved de seneste offentlige overenskomstforhandlinger i foråret. Det nye er, at flere vælger at fastholde medlemskabet, og flere nye melder sig ind. Konkret voksede fagforeningen i august med 23 nye medlemmer.
– Så der er bestemt tale om positive takter, og det skyldes ikke mindst indsatsen fra de tillidsvalgtes side, siger Mette Fuglsig Schjødt og uddyber:
– Vi har sat os som mål, at vi skal i kontakt med hver eneste nye ansatte – ansigt til ansigt. Er der ikke en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, så er det en fra FOA-huset, der møder de nye og fortæller dem om det fællesskab, de har mulighed for at blive en del. På den måde fastholder vi, at tillidsrepræsentanten også er FOA.
Jeg oplever, at holdningen til det at være medlem af en fagforening har ændret sig, og jeg tror, at det har noget at gøre med, at folk i dag er så pressede på arbejdsmarkedet.
Susanne Madsen, fællestillidsrepræsentant
FOA Århus er således lykkedes med det, som formanden kalder et “paradigmeskifte”. Hvor der før var en form for opdeling mellem de opgaver, fagforeningen henholdsvis tillidsrepræsentanterne tog sig af, så foregår arbejdet i dag i tæt samarbejde.
– Der er ikke nogen opgaver, der isolerer sig til at være opgaver, der kun løses i FOA-huset eller af en tillidsrepræsentant. Vi hjælper hinanden, og vi har en tæt dialog om opgaveløsningen, og har de tillidsvalgte brug for hjælp, uanset hvad de måtte bøvle med, så tilbyder vi selvfølgelig vores hjælp. Vi har oppet os på den helt tætte kontakt til de tillidsvalgte, så de føler sig grebet og bakket op, forklarer Mette Fuglsig Schjødt.
Den østjyske FOA-afdeling har siden foråret ’23 afholdt temamøder for de tillidsvalgte cirka en gang i kvartalet. Hver gang deltager der cirka 110.
– Også TR-caféerne hver 14. dag fungerer godt. Det startede som løntjekscafé, hvor man kunne møde op, hvis man havde brug for hjælp og sparring i lønsager. Men i dag kommer tillidsrepræsentanterne med alle typer problemer.
Første kontakt er vigtig
Susanne Madsen har i godt et år været fællestillidsrepræsentant for nyansatte, der arbejder på en FOA-overenskomst i Magistraten For Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.
– Jeg har været med fra start til at praktisere det her nye system med at tage kontakt til alle, der bliver ansat i de kommuner, som FOA-Århus dækker. Er der ikke en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, så er det mig, der tager den første snak, når de ansættes i Aarhus Kommune, siger hun til Arbejderen og fortsætter:
– Først gennemgår vi lønudspillet fra ledelsen sammen. Er lønaftalen, som den skal være, eller er der noget, der skal ændres? Er vedkommende ikke medlem af FOA, så fortæller jeg om fagforeningen, hvad det koster, og hvad man kan få ud af et medlemskab.
Reaktionerne er forskellige. Nogle melder sig ind med det samme, mens andre gerne vil have tid til at læse mere på egen hånd og/eller have tilsendt materiale fra fagforeningen, inden de beslutter sig. De bliver så senere kontaktet typisk af fagforeningen.
I starten skulle Susanne Madsen vænne sig til at holde ‘salgstale’ om fagforeningen, men reaktionerne, der stort set altid har været positive, har gjort, at det i dag er helt naturligt.
– Faktisk er det kun nogle ganske få, der sætter paraderne op. Langt de fleste er imødekommende og siger endda tak for, at de er blevet kontaktet. Jeg oplever, at holdningen til det at være medlem af en fagforening har ændret sig, og jeg tror, at det har noget at gøre med, at folk i dag er så pressede på arbejdsmarkedet. Folk har opdaget en værdi i at være medlem og af at stå sammen i en fagforening.
– Vælger de ikke at blive medlem, så har vi snakket sammen, og de ved, at hvis de får problemer, så er jeg her for at hjælpe, hvis de melder sig ind i FOA.
En forsikring man håber ikke at få brug for
Susanne Madsen er uddannet SOSU-assistent og har selv været medlem af FOA siden 1995. Hun har tidligere i sit arbejdsliv været tillidsrepræsentant, men ikke altid været faglig aktiv. Uanset om hun har været faglig aktiv eller ej, har hun altid betalt sit kontingent. Kontingentet sammenligner hun med en forsikring, man betaler til men håber, at man aldrig får brug for.
Den østjyske tillidsrepræsentant glæder sig over, at det systematiske arbejde for at hverve nye medlemmer til FOA Århus bærer frugt, og håber, at den positive medlemsudvikling fortsætter.
– For tro mig, der er nogle, der i dag har brug for fagforeningen, slutter Susanne Madsen.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.