Den 16. september blev en tillidsrepræsentant på Blågård Skole på Nørrebro i København hjemsendt og fritaget fra tjeneste efter anklager om krænkelser og mobning af ledelsen.
Hjemsendelse skete uden forudgående advarsel eller dialog med den tillidsvalgte.
Sagen er imidlertid ikke et nyt fænomen. Teis Halsboe-Marcussen, der er advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som Danmarks Lærerforening er medlem af, fortæller, at FH ser flere sager, hvor tillidsrepræsentanter er blevet afskediget.
– Vi ser desværre flere sager omhandlende afskedigelse af tillidsrepræsentanter, som vi betragter som usaglige. Der er desværre ikke tale om et nyt fænomen, siger advokaten til Arbejderen og tilføjer, at FH ikke har tal på, om der er en stigning i antallet af sager.
Vi har aftalt en særlig beskyttelse af tillidsrepræsentanten. Den beskyttelse kommer vi til at stå urokkeligt fast på.
Gordon Ørskov Madsen, formand DLF
Sager om afskedigelse/bortvisninger af tillidsrepræsentanter bliver fortrinsvis rejst ved en faglig voldgift. Hvis et af FH’s 65 medlemsforbund beder om det, så fører FH sagen for dem, mens andre fører den selv. FH har heller ikke tal på, hvor mange sager der er blevet rejst, og heller ikke på hvor mange af de rejste sager, fagforeningerne får medhold i.
– Men uden at kunne hænge det op på konkrete tal er det min opfattelse, at vi ser flest usaglige afskedigelser af tillidsrepræsentanter på det private område, siger Teis Halsboe-Marcussen.
Vigtig beskyttelse
Fagbevægelsen har historisk kæmpet for at sikre den særlige beskyttelse mod opsigelse, som tillidsvalgte har, så de kan varetage deres kollegers interesser uden at frygte for repressalier.
Langt de fleste sager om uberettiget fyring/afsked bliver derfor også rejst fagretligt, oplyser FH til Arbejderen. Således også hjemsendelsen af tillidsrepræsentanten på Blågård Skole, som Danmarks Lærerforening (DLF) har ført igennem det fagretlige system.
Formand for DLF, Gordon Ørskov Madsen mener, sagen er principiel og en alvorlig trussel mod tillidsrepræsentantsystemet. Desuden er han helt uforstående overfor, at ledelsen på Blågård Skole har anmeldt tillidsrepræsentanten til Arbejdstilsynet uden forudgående dialog.
– Det er som om, man går direkte fra 0 til 100 og skaber en konflikt. Det er dybt problematisk, og det må ganske enkelt ikke brede sig til andre skoler eller kommuner, udtaler han til Folkeskolen.dk og uddyber:
– Tillidsrepræsentantens rolle er afgørende vigtig, ikke mindst på skoler, der gennem længere tid har haft udfordringer med arbejdsmiljøet og samarbejdet. Derfor har vi aftalt en særlig beskyttelse af tillidsrepræsentanten, netop for at sikre, at TR kan pege på arbejdsmiljøudfordringer på vegne af medarbejderne uden frygt for repressalier. Den beskyttelse kommer vi til at stå urokkeligt fast på.
Ledelsen skal også undersøges
Arbejdstilsynet har modtaget endnu en klage fra Blågård Skole. På vegne af lærerne har arbejdsmiljørepræsentant og supplerende tillidsrepræsentant på Blågård Skole klaget over skolens ledelse. Det har fået Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune til at beslutte, at også ledelsen på skolen skal undersøges på samme måde, som det sker med tillidsrepræsentanten.
”Forvaltningen behandler de to klager på samme vis. Det vil sige, at der i begge sager vil blive afholdt møder med de relevante fagorganisationer, vurderet ansættelseslige forhold og – i henhold til kommunens retningslinjer – iværksættes upartiske undersøgelser for at afdække sagerne”, skriver forvaltningen ifølge Folkeskolen.dk.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.