Onsdag morgen klokken 6:00 til 9:00 blokerede godt 50 utilfredse håndværkere byggepladsen i Købmagergade 42 i København.
På adressen er den finske kapitalfond CapMan i gang med en omfattende renovering af den gamle bygning, men problemet er, at renoveringen foregår med brug af underbetalte udenlandske bygningsarbejdere. Det fortæller Jonas Brynnum, tømrersvend og talsperson for blokadevagterne, til Arbejderen:
– CapMan har hyret HK Byg Entreprise som hovedentreprenør, og de er medlemmer af DI Byggeri. Så langt så godt, men så hopper kæden af. For HK Byg har hyret flere led af underentreprenører uden at sikre sig, at firmaerne, som de entrerer med, lever op til deres ansvar som arbejdsgivere.
3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) vidste ikke noget om blokaden, før fagforeningen fik et opkald fra hovedentreprenøren.
Det blev Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær i BJMF, der tog turen til byggepladsen, og han fortæller til Arbejderen, at mindst tre firmaer ikke har overenskomst.
– Nu har vi aftalt med HK Byg og Jne Entreprise ApS, som er næste led i kæden og også medlem af DI Byggeri, at alle underentreprenører tegner overenskomst. Gør de ikke det, så ryger de ud, fortæller Rasmus Kreutzmann.
Firmaerne er stadig på pladsen, men nu sætter BJMF gang i det formelle arbejde for at få dem overenskomstdækket. Fagforeningen har bedt Jne Entreprise aflevere en liste over samtlige underentreprenører, så der kommer styr på, hvilke firmaer der skal have fremsendt krav om overenskomst. Firmaerne vil så blive hasteindkaldt til såkaldt 48-timers-møde, hvor tingene bringes på plads.
Litauisk firma på pladsen er konfliktramt
Et af de firmaer, der befinder sig på pladsen uden overenskomst, er det litauiske firma UAB Kreonas. Firmaet har i længere tid nægtet at underskrive en overenskomst, og derfor er firmaet omfattet af sympatikonflikt, hvilket betyder, at medlemmer af FH-fagbevægelsen kan nægte at arbejde på byggepladser sammen med UAB Kreonas.
I Købmagergade har UAB Kreonas op imod 20 litauere beskæftiget. De laver blandt andet tømrer-, murer- og betonarbejde til en løn helt ned til 120 kroner i timen. De får ikke pension, SH-betaling, overtid og andre tillæg. Deres arbejdsmiljø er elendigt, og arbejdstiden er uden øvre grænse, forklarer Jonas Brynnum.
– Med blokaden i dag vil vi vise CapMan, HK Byg, UAB Kreonas og andre lignende entreprenører, at vi aldrig vil acceptere den grove underbetaling og udnyttelse af vores udenlandske kolleger. Det er vores rettigheder som bygningsarbejdere, der bliver udhulet, blot for at grådige firmaer kan score profit.
Vi finder os ikke i løndumping
Byggepladsen i Købmagergade 42 blev lukket helt ned i tre timer, og blokadevagterne håber, at de har sendt et tydeligt signal til entreprenørerne om, hvad de har i vente, hvis ikke underbetalingen stopper.
– De skal tegne overenskomst, og overenskomsten skal efterleves, understreger den fagligt aktive tømrersvend og tilføjer:
– Vores udenlandske kolleger skal være velkommen på de københavnske byggepladser, men vi vil aldrig gå på kompromis med kampen for ordentlige løn- og arbejdsforhold.
– Vi vil ikke acceptere en opdeling af arbejdsmarkedet i et A-hold og et B-hold. Vi vil have lige løn for lige arbejde på vores byggepladser, uanset hvor i verden vores kolleger kommer fra. Vi siger nej til social dumping og udnyttelse af vores udenlandske kolleger.
Det samme hver gang
Det er ikke første gang, at københavnske håndværkere griber til aktiv handling for at sikre arbejdet på byggepladserne udført på ordnede vilkår.
I november måned sidste år blokerede flere end 100 aktive bygningsarbejdere byggeriet af Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen, fordi arbejdet også her blev udført af underentreprenører uden overenskomst.
Problemet er som hver gang, når det involverer udenlandske håndværkere, at det er dem selv, der skal sørge for, at overenskomsten bliver overholdt, og at de får det, som overenskomsten siger, at de er berettiget til.
– Desværre kender de udenlandske kolleger ikke eller kun sjældent til det danske overenskomstsystem og reglerne på arbejdsmarkedet. Derfor kræver de alt for sjældent deres ret, men også fordi de mange gange risikerer at blive fyret, hvis de brokker sig, slutter Jonas Brynnum.
Læs også
Züblin lukrerer på udenlandske arbejderes uvidenhed om danske overenskomster
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.