Den forholdsvis nye brancheklub 3F Fast Food Workers Copenhagen havde fredag i sidste uge indkaldt til generalforsamling i Nordvest i København. Klubben havde indtaget øverste etage i Det Grå Hus i fagforeningen 3F København. Det Grå Hus fungerer som klubhus for flere forskellige brancheklubber.
Generalforsamlingen startede med en navnerunde for de 12 fremmødte medlemmer og gæster. De fleste af klubbens medlemmer er unge. Flere af dem har aldrig før været fagligt aktive, og deres fastfood-job er deres første bekendtskab med arbejdsmarkedet. Præsentationsrunden afslørede, at langt de fleste fremmødte arbejder på McDonalds, der har skrevet overenskomst med 3F. Inden da stod klubben med banner foran forskellige McDonalds-restauranter og krævede “ordentlige forhold på Danmarks største børnearbejdsplads,” som de selv siger.
Victor Ærenlund, som er den nyvalgte formand for klubben, betegner det som en succesfuldt generalforsamling. Han fortæller til Arbejderen, at han er glad for at se 12 fremmødte, og at klubben stødt vokser. Han er fortrøstningsfuld, når det kommer til fremtiden.
Et år med tætpakket program
Formandens beretning blev holdt af den afgående formand Oscar Ferraro, som stopper sin fastfood-karriere for at starte i skole. Han fortalte om et år, der har budt på aktioner, overenskomst-events, klubaftener, presseomtale samt samarbejde med andre klubber og afdelinger.
Fastfood-klubben har nemlig deltaget både i andres aktioner som for eksempel de forskellige “klap ind”-aktiviteter i forbindelse med OK-forhandlingerne, men også lavet deres egne. Senest har klubben lavet en aktion foran Zorro Pizza i Nordvest for at få dem til at underskrive overenskomst med 3F København.
En ambitiøs årsplan
Klubbens bestyrelsesmøder er åbne, og alle har lige meget ret til sige noget på dem, uanset om de er i bestyrelsen eller ej, fortæller Victor Ærenlund til Arbejderen.
Bestyrelsen har lagt en meget ambitiøs plan for det kommende år. Årsplanen indeholder blandt andet et ønske om mere diversitet, aktivisme, mere internationalt samarbejde, højere organiseringsgrad og tværfagligt samarbejde med andre klubber.
Sidstnævnte er de allerede godt i gang med, og der er blandt andet blevet bygget en god relation op med BJMF Ungdom, som klubben holdt julefrokost sammen med.
Klubben har desuden oprettet et tillidsrepræsentantnetværk, der, som de selv siger, skal være bestyrelsens bedste indsigt i, hvad der sker ude på arbejdspladserne. For den nye formand, Victor Ærenlund, er det en af hans absolutte mærkesager.
– Jeg kommer til at have et stort fokus på vores tillidsrepræsentanter. Vi har skabt et tillidsrepræsentantnetværk, hvor vi holder nogle månedlige møder og taler med vores tillidsrepræsentanter om, hvordan vi bedst muligt kan inkludere dem i det faglige arbejde, og hvordan vi bedst giver dem værktøjerne til at aktivere deres medlemmer. Igennem et samarbejde mellem bestyrelsen og tillidsrepræsentanterne kan vi få gjort vores medlemmer aktive og finde ud af, hvilke punkter vi skal lave kampagne om, forklarer han til Arbejderen.
Fokus på det psykiske arbejdsmiljø
Den ene af to udtalelser, der blev vedtaget på generalforsamlingen, er skrevet af Victor Ærenlund og et madbud ved navn Rasmus Emil Hjorth. Udtalelsen handler om, hvordan det psykiske arbejdsmiljø er for både bude og ansatte på fastfood-restauranter.
Udtalelsen beskriver en branche, der er særligt udsat, når det kommer til et psykisk dårligt arbejdsmiljø, fordi der er kommet næsten urealistiske forventninger til, hvor hurtig service kan være. Det skaber et pres, der medfører præstationsbremsninger i stedet for forbedringer. Videre forklarer udtalelsen, hvordan det resulterer i, at forbrugerne taler grimt og behandler fastfood-arbejderne respektløst, hvad enten det er fulde kunder på vej hjem fra byen, deres egne chefer eller de stressende bip-lyde fra diverse maskiner.
En løsning på problemet vil ifølge de unge fastfood-ansatte være mere kendskab til de såkaldte arbejdspladsvurderinger (APV), der kan bruges til at sætte fokus på dårligt arbejdsmiljø. Fast Food Workers Copenhagen anbefaler derfor, at parterne til næste trepartsforhandlinger sætter mere fokus på APV og kigger på en mere fleksibel APV, for eksempel en halvårlig APV med fokus på unges trivsel i branchen.
Tillidsrepræsentanter skal ikke stå alene
Victor Ærenlund fortæller til Arbejderen om hans egne erfaringer med et meget psykisk drænende arbejdsmiljø. Han arbejdede nemlig på en Burger King-restaurant, der havde svært ved både at overholde overenskomsten, men også lovgivningen fra Arbejdstilsynet. Det fik Victor Ærenlund og hans kolleger til at gå sammen og kræve en tillidsrepræsentant, hvilket han selv blev valgt som. De vandt flere sejre på arbejdspladsen som for eksempel, at de ansatte ikke skal betale for egne sikkerhedssko, og at 14-årige ungarbejdere ikke må stå ved frituren. Emnet om det psykiske arbejdsmiljø har derfor lige siden ligget ham meget på sinde, selvom han ikke mere er i den samme restaurant.
Victor Ærenlund fortæller, at efter han stoppede på den pågældende restaurant, er der ikke blevet valgt en ny tillidsrepræsentant, og der er derfor ingen garanti for, at de forbedringer, som blev implementeret under hans tid som tillidsrepræsentant, stadig bliver fulgt.
– Jeg tror, det handler rigtig meget om at få skabt en kultur på arbejdspladserne, så vi sammen sørger for, at de her ting bliver overholdt. Hvis vi ikke sammen bliver ved med at sørge for, at vores rettigheder bliver overholdt, så forsvinder de, men hvis vi skaber en kultur om, at det er noget, vi gør sammen, og ikke kun et ansvar der ligger hos dem, vi vælger til tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant. På den måde kan vi få en udskiftning i nøglepersoner, og det er selvfølgelig en udfordring i vores branche, men det tror jeg også, at klubben kommer til at være en del af, fortæller han til Arbejderen.
OK23-forlig er for uretfærdigt
Nikolai Aamand, der på generalforsamlingen blev valgt som kasserer for klubben, er meget tilfreds med de beslutninger, der blev taget på generalforsamlingen. Han er især glad for, at klubben vedtog en udtalelse om OK23, som han selv har forfattet.
Her lyder overskriften “Udsynet er klart, stem NEJ!” Han siger til Arbejderen, at de forlig, der er blevet vedtaget for fastfood-arbejdere simpelthen er for uretfærdige. I udtalelse påpeger han, at lønstigningerne på ni kroner i timen over to år er så lav, så det ikke engang dækker kerneinflationen. Han skriver, at Nationalbanken forudser en stigning på 10,7 procent, hvilket betyder, at fastfood-arbejdernes lønstigning minimum burde være på 14 kroner i timen. Herudover påpeger han også, at den eneste ændring i tillæggene er 2,2 kroner på nat- og genetillæggene.
Ingen af klubbens krav er blevet til virkelighed. De ønskede blandt andet højere grundløn til unge, som ikke er skolepligtige, 100 procent tillæg på juleaften og nytårsaften, og at alt det forberedelsestid og online-undervisning, man skal lave, skal være lønnet. Udtalelsen slutter med at proklamere, at fagligt aktive ikke skal tage til takke med lappeløsninger, men turde stille krav til de virksomheder, der tjener kassen på deres arbejde.
Fest og bordfodboldsturnering
Efter en vellykket generalforsamling holdt klubben fest i Det Grå Hus. Formanden for 3F København John Ekebjærg-Jacobsen kom også et smut forbi og holdt en tale for de unge stående på en ølkasse. Han glædede sig over, at der var liv i klubhuset, og understregede, at al faglig aktivitet kommer nedefra.
Dagen blev også brugt som en oplagt anledning til at indvie det nye bordfodboldsbord, som fastfood-klubben har kickstartet en kampagne for at skaffe. Flere andre faglige klubber var inviteret til indvielsen og blev udfordret til kamp. Førstepræmien i bordfodbold-konkurrencen blev vundet af to af klubbens egne medlemmer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.