Den seneste tids voldsomme udvikling i Palæstina kalder på international solidaritet – og et stærkt fagligt opråb. Vi håber derfor, at du vil skrive under på en fælleserklæring og på den måde vise din solidaritet med det palæstinensiske folk og deres kamp for frihed.
Det er indholdet i den opfordring, som Peter N. Christensen og Villads Bang Pelle i sidste uge sendte rundt til faglige kontakter i hele landet. Peter N. Christensen er murer og Villads Bang Pelle tømrer, og begge er fagligt aktive i København.
– Lige nu har vi 75 underskrifter på udtalelsen, fortæller Peter N. Christensen til Arbejderen.
Vi mener selvsagt, det er tragisk, når civile dør. Men det, som er vigtigst for os, er at sætte fokus på årsagen til volden: Den israelske besættelse
Initiativtagerne til faglig appel
De to initiativtagere mener, at palæstinenserne befinder sig i en regulær overlevelseskamp. I mere end 14 dage har de været udsat for massive bombardementer fra Israels side og en blokade, der har udelukket dem fra mad, vand, medicin og brændstof.
– Der skal lægges pres på for at få Israel til først og fremmest at stoppe bombardementerne og til at ophæve blokaden af Gaza, mener Peter N. Christensen.
Siden den 7. oktober har mindst 5.087 palæstinensere mistet livet i forbindelse med israelske luftangreb, og tallene stiger konstant. Flere end 2.000 af de dræbte er børn. Samtidig er mindst 15.273 palæstinensere blevet såret, skriver DR Nyheder, der har oplysningerne fra nyhedsbureauet Reuters.
Fortsættelse af årtiers besættelse
Israel siger, at bombardementerne er hævn for Hamas’ angreb den 7. oktober. De to københavnske håndværkere ser derimod bombardementerne som en fortsættelse af den politik, som Israel har ført, stort set siden staten blev oprettet i 1948.
– Israel startede med at fordrive over 750.000 palæstinensere, for senere at besætte deres land og nægte dem helt grundlæggende rettigheder. Her de seneste år har man skabt en regulær humanitær katastrofe i Gaza ved at spærre 2,2 millioner mennesker, heraf 1,1 million børn i alderen 0 til 14 år, inde på et område på størrelse med Langeland, siger Peter N. Christensen.
Villads Bang Pelle supplerer:
– Samtidig holder Israel palæstinenserne på Vestbredden i et jerngreb og nægter flygtninge retten til at vende tilbage. Det har selvfølgelig været en årsag til mange former for oprør, hvilket Israel, som er en militær overmagt, altid har slået utroligt hårdt ned på. Det, vi ser i Gaza nu, er en fortsættelse af Israels årelange politik og endnu en eskalering fra israelsk side, som nu ligner noget ,der er ved at udvikle sig til et regulært folkemord.
Volden og blokaden skal stoppe
Ideen om at henvende sig til tillidsvalgte og fagligt aktive med opfordring om at støtte palæstinensernes kamp for et frit Palæstina er taget ud fra et ønske om, at volden og undertrykkelsen skal stoppe.
Med initiativet håber de to håndværkere at kunne være med at lægge et pres på, for at der kommer en løsning, som kan bringe fred og retfærdighed med sig.
– Magthaverne i Vesten har jo valgt klart side til fordel for Israel, og blåstempler deres besættelse og etniske udrensning. Det har de gjort historisk og det er det, vi kan se konsekvenserne af nu. Derfor er det så vigtigt, at man, også som fagligt aktive, tager stilling. Hvis man oprigtigt vil freden, må man fjerne årsagen til volden. I den sammenhæng giver en udtalelse fra tillidsvalgte mening, som en del af en større bevægelse for at stoppe grundlaget for volden, mener de.
“En hel civilbefolkning holdes som gidsler, de udsultes og henlægges i mørke – halvdelen er kun børn.
Vi vil have stoppet volden. Og hvis man oprigtigt vil freden, må man tage fat om problemets rod. Kun med et frit Palæstina, kan der etableres en retfærdig og varig fred,” står der blandt andet i den tekst, som er sendt rundt til faglige kollegaer.
Argumenter for og imod
Reaktionerne har været lidt forskellige. Nogle vil ikke skrive under, fordi de ikke samlet har taget stilling i deres fagforening eller klub. Nogle har afvist at sætte deres navn på en støtteerklæring til palæstinenserne, fordi udtalelsen ikke fordømmer Hamas efter angrebet på Israel den 7. oktober. Og fordi Hamas ved angrebet dræbte og tog civile som gidsler. Andre har afvist at skrive under, fordi fælleserklæringen opfordrer de faglige organisationer i Fagbevægelsens Hovedorganisation og “vores pensionskasse til at tilslutte sig den internationale kampagne for boykot.”
– Det er svært for os at sige præcis hvilken begrundelse, hver enkelt person har for ikke at ville skrive under – ligesom at vi her kun kan argumentere for os selv og ikke på vegne af de andre medunderskrivere, som hver især kan have deres egne overvejelser. Vi er bare taknemmelige for den tilslutning, udtalelsen har fået, siger de samstemmende.
At boykot-parolen er medtaget i den her sammenhæng forklares med de historiske erfaringer. Boykot-bevægelser var blandt en af årsagerne til, at apartheid-styret i Sydafrika i sin tid blev væltet.
– Boykot giver også mening i den her kontekst. Danmark handler i stor stil med Israel, også med våben. Senest har vi set en milliardordre til det israelske våbenfirma Elbit, og danske våbenproducenter som Terma producerer dele til de amerikansk producerede kampfly, som israel bruger til at slå civile ihjel i Gaza. Det skal vi have sat en stopper for, argumenterer Peter N. Christensen.
Ude af proportion
Han og Villads Bang Pelle indrømmer, at de er blevet overraskede over, at folk ikke ville skrive under, fordi de i udtalelsen savner en direkte fordømmelse af Hamas. Selv har de den opfattelse, at en fordømmelse af Hamas ikke har nogen betydning for deres pointe eller på nogen måde bør gøres proportional med den ekstreme brutalitet og terrorisering, som Israel udsætter Gazas befolkning for netop nu.
– Vi skriver jo, at vi vil have stoppet volden, og at situationen har taget en tragisk drejning med enorme dødstal. Vi mener selvsagt, det er tragisk, når civile dør. Men det, som er vigtigst for os, er at sætte fokus på årsagen til volden: Den israelske besættelse, siger Villads Bang Pelle og fortsætter:
– Der kommer aldrig fred, før der er retfærdighed, og det indbefatter, at palæstinenserne får den frihed, som alle mennesker fortjener og har ret til. For at det skal ske, skal Israel presses til at stoppe den udryddelsespolitik, de fører nu.
Skal lægge pres på for handling
Planen med udtalelsen er at sprede den vidt og bredt og få endnu flere til at tage stilling. På den måde kan udtalelsen forhåbentlig være med til at lægge pres på både toppen af fagbevægelsen og regeringen, så der bliver taget nogle skridt for at presse Israel.
– Presse dem til at stoppe deres besættelse, undertrykkelse og etniske udrensning af palæstinenserne.
Ud over de ovennævnte argumenter for enten at skrive under eller det modsatte, har de to håndværkere også hørt argumentet, at fagforeninger ikke skal blande sig i andet end forhold, der drejer sig om løn og arbejdsforhold.
De er lodret uenige:
– Udover en moralsk forpligtigelse som mennesker, har vi som arbejdere og arbejderbevægelse en interesse i at kæmpe for fred rundt om i verden. Når der er krig ude i verden, kan vi også mærke det herhjemme. Det har den seneste tid tydeligt vist os. Massiv inflation og milliarder af skattekroner, som sættes af til oprustning, i stedet for at fremme livsvilkårene for alle.
Den store demonstration i København i søndags blev anbefalet af enkelte fagforeninger som 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening og Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS).
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.