Duften af kaffe, blafrende røde faner og bannere imod social dumping fyldte torsdag i sidste uge byggepladsen på Troels Lunds Vej på Frederiksberg. Pladsen var nemlig fra tidlig morgen blokeret af cirka 100 fagligt aktive, der var mødt op for at komme den sociale dumping, som foregår på pladsen, til livs.
Byggeriet, som har Frederiksberg Kommune som bygherre, er stadig tidligt i processen. Lige nu er pladsen bare et hul i jorden, men fagligt aktive fra 3F BJMF har erfaret, at en række udenlandske betonarbejdere går til en løn, der er langt under minimumslønnen for faget.
Det er ret sigende, at GVL ikke vil underskrive et kædeansvar. Det tyder på, at de ikke er færdige med at have uorganiseret arbejdskraft på pladsen.
Jonas Brynnum, fagligt aktiv
– Vi har blokeret pladsen her i dag, fordi der er foregået en grov underbetaling af nogle migrantarbejdere fra Polen og Litauen. De er gået helt ned til 114 kroner i timen og er uden overenskomst, fortæller Jonas Brynnum, som er én af de fagligt aktive, der er til stede.
Problem med underleverandør
Hovedentreprenøren, som er hyret af Frederiksberg, er firmaet GVL. De er teknisk set underlagt den arbejdsklausul, som er fastsat af Frederiksberg Kommune i det oprindelige udbud, og som skal sikre overenskomst for alle firmaer, der arbejder på byggepladsen.
Men GVL har foretaget nogle krumspring for at undgå at følge arbejdsklausulen. Konkret har GVL hyret diverse underleverandører, som skal varetage forskellige opgaver på byggepladsen. Én af disse er det svenske firma TS Rörteknik AB, som har hyret migrantarbejderne til langt under minimumslønnen.
Minimumslønnen ligger på 140 kroner i timen og bliver ofte forhandlet højere lokalt på byggepladserne. Ifølge Jonas Brynnum så kan det foregå på trods af klausulen fra kommunen.
– Jeg er ikke sikker på, at Frederiksberg Kommune gør noget for at håndhæve den klausul. Vi har også set, at GVL tidligere har haft uorganiserede virksomheder på deres byggepladser. De byggede for eksempel også huset ved siden af den her plads, og dér var der de samme problemer, siger han og tilføjer:
– Vi vil jo gerne have, at de aftaler et kædeansvar med fagbevægelsen, så vi for eksempel kan køre de her sager om underbetaling i Arbejdsretten. Med et kædeansvar kan fagbevægelsen også kontrollere, at der ikke sker underbetaling, så vi er sikre på, at byggeriet foregår under ordnede forhold.
Forhandlinger i en skurvogn
En byggeleder fra GVL ankommer omkring klokken 06 til pladsen. Han går rundt og erfarer, at alle tre indgange til pladsen er spærret, imens han med tydelig frustration i stemmen taler i telefon. En halv time senere ankommer politiet og forsøger at opløse blokaden – uden held.
Der er derfor kun én mulighed for byggelederen, hvis han vil have pladsen i gang igen, det er forhandlinger med 3F BJMF. De forhandlinger begynder klokken 07:18, da Rasmus Kreutzmann fra BJMF ankommer til byggepladsen.
Også det svenske firma, som har de udenlandske arbejdere ansat, er ankommet. Parterne sætter sig ind i en skurvogn lidt væk fra pladsen, og forhandlingerne går i gang.
Nu skal de fagligt aktive finde tålmodigheden frem, da der nu ikke er andet at gøre end at vente på resultatet af forhandlingerne. Gejsten fejler imidlertid intet, og flere af de fremmødte fortæller, at de bliver stående, indtil de udenlandske arbejdere får en ordentlig løn og gode forhold.
– Det kan ikke passe, at der er brud på overenskomsten så tidligt i processen. Der skal et kædeansvar til, så vi kan få stoppet social dumping, lyder det blandt andet fra en deltager.
Overenskomst men intet kædeansvar
Efter godt to timers forhandlinger i skurvognen kommer Rasmus Kreutzmann ud og fremlægger resultaterne for de fremmødte.
Der har været to primære krav fra 3F’s side i forhandlingerne: For det første at det svenske firma TS Rörteknik AB underskriver en overenskomst, der sikrer deres ansatte ordentlig løn. For det andet et kædeansvar fra GVL’s side.
– Resultatet er, at det svenske firma skriver under på overenskomst. Lønnen kommer til at følge gennemsnitslønnen i branchen, som er omkring 191 kroner i timen, dog med den nye klausul, at hvis de stiller en bolig til rådighed, så kan de spare 25 kroner pr. time. Det er også aftalt, at alt arbejde, som er blevet udført forud for i dag, skal følge hovedoverenskomsten, siger Rasmus Kreutzmann og tilføjer:
– Altså, at de medarbejdere, som er blevet underbetalt, vil blive kompenseret bagudrettet som minimum med branchens mindsteløn.
Det er dog ikke lykkedes 3F’s forhandler at få GVL til at underskrive et kædeansvar. Den melding vækker tydelig frustration blandt de fremmødte, der mener, at det er essentielt for at sikre pladsen mod social dumping.
Også Jonas Brynnum mener, at selv om det er positivt, at det svenske firma har indgået overenskomst, så er kampen stadig ikke slut. At etablere kædeansvar er det næste punkt på dagsordenen for de fagligt aktive.
– Det er et skridt i den rigtige retning med overenskomsten, særligt for de gutter, som går derinde og bliver underbetalt. Men det er ret sigende, at GVL ikke vil underskrive et kædeansvar. Det tyder på, at de ikke er færdige med at have uorganiseret arbejdskraft på pladsen, siger han og tilføjer:
– Det er jo et byggeri, der er helt i startfasen. Så de kommer til at have rig mulighed for at hyre andre underentreprenører, som kan være uorganiserede. Så meget tyder på, at det nok ikke er sidste gang, at vi bliver nødt til at komme herud.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.