Ved middagstid torsdag bredte duften af varm kaffe og grillede pølser sig på Rådhuspladsen på København. Det tværfaglige samarbejde Arbejdere i Bevægelse (AiB) havde rullet den efterhånden velkendte kaffevogn ind på pladsen og tændt op i grillen for at holde #OK23 opstart.
Efter nytår går forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked i gang for alvor, og AiB vil markere, at de er klar.
Kan vi hæve lønnen i bunden, så bliver det ikke så attraktivt at ansætte udenlandske arbejdere.
Brian Rünitz, faglig aktiv
– Vi varmer op til de aktiviteter, der kommer, og vi ønsker at vise, at allerede inden forhandlingerne er startet, så er vi nogen, der er klar til at bakke hinanden op på tværs. Vi er klar til at gå hele vejen og kæmpe for de krav, som fagbevægelsen stiller, fortæller faglig aktivist Brian Rünitz til Arbejderen kort tid efter ankomsten til Rådhuspladsen.
Et af hovedtemaerne ved OK23 er højere løn til de lavest lønnede. Det skal være med til at dæmme op for den løndumping, som er alt for udbredt på arbejdsmarkedet.
– Mange får slet ikke den overenskomstmæssige løn, men der er også mange, især udenlandske arbejdere, der kun får overenskomstens mindstesats. Kan vi hæve lønnen i bunden, så bliver det ikke så attraktivt at ansætte udenlandske arbejdere, mener Rünitz.
Det er også vigtigt, at alle kan se sig selv i deres overenskomst, siger han videre.
Derfor er der også en pointe i, at kaffevognen er rullet frem på Rådhuspladsen, så den kan ses inde fra Dansk Industris bygninger overfor.
Brian Rünitz forklarer:
– Det er industrien, der altid lægger ud med det første forlig og sætter rammerne. Så sker der det, at alle andre bare kopierer det, så vi får ting ind i overenskomsten, som vi ikke vil have.
Fremmødet til opstarten på OK23 lover godt for det videre forløb, bemærker den københavnske aktivist efter den første time. Omkring 100, her i blandt nogle stilladsfolk fra Jylland og Fyn, har på det tidspunkt været forbi for at hilse på og han forventer, at mange flere dukker op, når de er på vej hjem fra arbejde.
– Et andet formål med at stå her i dag er også at opfordre til at møde op den 12. januar, hvor byggeriets forhandlinger starter. Her vil vi klappe de faglige forhandlere ind, og det gør vi med et brag af et arrangement, hvor der kommer folk fra hele landet, fortæller Brian Rünitz.
Arbejdere i Bevægelse har varmet op til overenskomstforhandlingerne længe. Allerede i juni måned gennemførte netværket en lignende, som dagens. Også da foregik det med udsigt til arbejdsgiverne i Dansk Industri.
Det tværfaglige netværk stod også bag Lønmodtagernes Topmøde den 27. august for at skabe aktivisme og gejst op til OK23.
Esbjerg gør klar
Også I Esbjerg er der fokus på de forestående overenskomstfrophandlinger.
Fredag den 16. december inviterer 3F Esbjerg Transport alle, der er omfattet af overenskomstforhandlingerne i 2023, til demonstration klokken 15. Mødestedet er fagforeningens bygning i Nyhavnsgade 25. Herfra går deltagerne i optog gennem byen med faner og bannere.
På torvet bliver der serveret suppe fra “suppevognen”.
Ud over at minde om OK23, så benytter Esbjergenserne demonstrationen til at markere modstanden mod EU’s mindstelønsdirektiv.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.