Sætter du tænderne i en mørbrad på en af A Hereford Beefstouw-kædens restauranter, så koster det 750 kroner. Vælger du en gourmet- og vinmenu på Dragsholm Slot, der er blevet hædret med en stjerne i Michelinguiden, så lyder regningen på hele 3.200 kroner.
Spørgsmålet er, om de priser fremover bliver lavere, når Michelin-restauranten og Hereford Beefstouw (undtagen restauranten i Aarhus) sammen med Brdr. Price-restauranter og Jørgensens Hotel i Horsens skærer i lønningerne til de ufaglærte tjenere, kokke og medhjælpere.
Vores beregninger viser, at eksempelvis Hereford i Tivoli i København med de varslede forringelser af lønnen vil skære knap 1,7 millioner kroner af lønudgiften om året.
Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær 3F PSHR-gruppen
Fælles for spisestederne er, at de har opsagt deres tiltrædelsesoverenskomst med 3F og varslet lockout over for medlemmer af 3F fra torsdag den 2. marts. Lockouten betyder, at 3F’erne bliver sendt hjem uden løn, og at de reelt vil være fyret.
Forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) er temmelig forbløffet over opsigelsen af overenskomsterne og lockoutvarslet.
– De igangværende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked handler blandt andet om, hvordan vi kan tackle den høje inflation, der har forringet lønmodtagernes købekraft. Ikke om, hvordan arbejdsgiverne fremover kan skære en voldsom luns af de ansattes løn og udhule købekraften endnu mere, udtaler forhandlingssekretæren.
Peter Lykke Nielsen betegner det som et meget udansk signal fra restaurantejernes side, og han ser det som udtryk for et “ræs mod bunden” for de ansattes løn- og arbejdsvilkår.
Unfair konkurrence
3F-overenskomsten, der er indgået med arbejdsgiverorganisationen Horesta, sikrer de ansatte goder som blandt andet aftalt minimumsløn, tillæg for aften- og weekendarbejde, feriefridage, fritvalgsopsparing, arbejdsmarkedspension og opsigelsesvarsler. De goder vil ansatte uden overenskomst ikke have garanti for at få.
I en pressemeddelelse oplyser 3F, at fuldtidsansatte ufaglærte tjenere, der hidtil har haft en garanteret månedsløn, vil miste knap 11.000 kroner om måneden. Det svarer til en lønnedgang på 30 procent. Og fastfood-medarbejdere på Max Burger i København med overenskomst vil tjene over 4.700 kroner mere om måneden end ufaglærte tjenere, kokke og medhjælpere på de omfattede restauranter nu har udsigt til.
– Vores beregninger viser, at eksempelvis Hereford i Tivoli i København med de varslede forringelser af lønnen vil skære knap 1,7 millioner kroner af lønudgiften om året, siger Peter Lykke Nielsen og fortsætter:
– Det er en voldsom forringelse for deres medarbejdere, og det vil skabe en helt urimelig og unfair konkurrencesituation over for de andre restauratører i Tivoli, som respekterer og ansætter på de løn- og arbejdsvilkår, som er forhandlet mellem arbejdsgivernes organisationer og 3F og fastsat i minimallønsoverenskomsten.
Opfordrer til dialog
Peter Lykke Nielsen opfordrer ejerne og ledelserne for Brdr. Price og A Hereford Beefstouw til at genoptage dialog med 3F PSHR med det formål, at gourmetrestauranterne også fremover vil kunne tilbyde de ansatte ordnede forhold.
– Så kan spisestederne både levere kvalitet, når det drejer sig om måltidet og service over for kunderne og i forhold til arbejdsmiljøet og løn og arbejdsvilkår for de ansatte. Og restauranterne kan konkurrere indbyrdes på dygtighed, innovation og service med videre og ikke på, hvor meget de kan presse løn- og arbejdsvilkår for deres medarbejdere.
Arbejdsgiverorganisationen Horesta har ikke ønsket at udtale sig i sagen.
3F har før stået i en lignende konflikt, da ejerkredsen bag Jensen Bøfhus meldte sig ud af Horesta og opsagde 3F-overenskomsten.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.