Det er ganske vist ikke som i Paris, hvor en langvarig strejke betyder, at enorme affaldsbunker hober sig op i gaderne, men strejken blandt 550 skraldemænd i københavnsområdet begynder alligevel at sætte sine spor. Strejken ruller på femte dag, og det kan borgere i København, Dragør og Tårnby se på deres overfyldte affaldscontainere.
– Vi har holdt en længere møde her til morgen, og et stort flertal har besluttet at fortsætte strejken. Vi mødes først igen klokken 5:30 på mandag, siger talsperson Michael Johansen til Arbejderen.
Han vurderer, at omkring 90 procent stemte for at fortsætte strejken.
For os giver det ikke mening, at skraldebilerne skal være til gene inde i byen i længere tid end i forvejen.
Michael Johansen, talsperson de strejkende skraldemænd
Strejken bunder i uenighed om tilrettelæggelse af arbejdet, når den fælleskommunale virksomhed Amager Ressourcecenter (ARC) overtager opgaven med affaldsindsamling fra private vognmænd, efterhånden som deres kontrakter med Københavns Kommune løber ud.
I dag arbejder skraldemændene i toholdsskift og på en såkaldt fyraftensakkord. Jo hurtigere de arbejder, jo tidligere har de fri.
Arbejdstiden, også kaldet tømmetid, er i dag placeret mellem klokken 6:00 og 18:00. Det betyder, at også eftermiddagsholdet som regel kan være hjemme ved deres familier i ordentlig tid.
ARC ønsker, at skraldemændene skal have faste arbejdstider og vil udvide tømmetiden til klokken 20. Den offentlige arbejdsgiver henviser til øget arbejdssikkerhed, og argumenterer med, at der også skal være tid til opladning af de elektriske skraldebiler.
De strejkende forstår ikke, at der skal laves om på en velfungerende ordning.
“De omlægninger, ARC lægger op til i planlægningen af den daglige arbejdsdag, vil medføre et psykisk hårdere arbejdsmiljø. Vores erfaring siger os, at det vil give væsentligt større udfordringer for logistikken i København, både for fodgængere, cykler og biler,” skriver skraldemændene i en pressemeddelelse.
Går ud over privatliv og byens borgere
Michael Johansen indsamler selv affald i indre by og ved, hvordan skraldebilerne kan føre til udfordringer i trafikken, ligesom det hører med til faget at blive udsat for tilråb og endda trusler fra utilfredse trafikanter og borgere.
– Vi har hidtil kunnet nå at udføre vores arbejde inden klokken 18, så for os giver det ikke mening, at skraldebilerne skal være til gene inde i byen i længere tid end i forvejen, siger Michael Johansen.
Siden efteråret 2020 har 3F og ARC forsøgt at nå til enighed om de fremtidige arbejdsvilkår. Ifølge de strejkende løb ARC torsdag i sidste uge fra en indgået aftale, men det afviser ARC, der først vil forhandle med skraldemændene, når de genoptager arbejdet.
Torsdag pålagde Arbejdsretten de strejkende skraldemænd bod og skærpet bod. Boden lyder på 50 kroner pr. time for ufaglærte og 56 pr. time for faglærte. Den takst gælder fra mandag til og med onsdag. Fra torsdag er der lagt en skærpet bod på 30 kroner pr. time oveni.
Ifølge Mike Stirling, afdelingssekretær i skraldemændenes fagforening 3F Kastrup, så var regningen torsdag løbet op i sammenlagt knap 1,2 millioner kroner.
Du kan støtte
Sammen med manglende løn for fem dages strejke løber regningen således op, og de strejkende rækker nu ud efter økonomisk støtte.
Arbejderen har modtaget følgende opfordring fra skraldemændene i København, Tårnby og Dragør:
“Støtte til skraldemændenes arbejdskamp for ordnet forhold…….. Giv gerne støtte for vores fælles kamp for ordnede forhold, hvor arbejdsliv hænger sammen med privatliv.”
Du kan støtte ved at indbetale små som store beløb på konto: 5338-0510533. Husk at skrive, hvem der er afsender.
Læs også
550 skraldemænd i København strejker, fordi de ikke kan blive enige med kommende arbejdsgiver om nye arbejdsvilkår
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.