Fredag morgen er de 17 medlemmer af bestyrelsen i Danske Regioner indkaldt til ekstraordinært møde. Mødet er kommet i stand på baggrund af et forslag fra Tormod Olsen fra Enhedslisten (EL) og Villy Søvndal fra Socialistisk Folkeparti (SF).
De to regionspolitikere vil have regionerne til at kræve regeringens hjælp med at løse konflikten med sygeplejerskerne.
– Noget skal der jo ske, siger Tormod Olsen til Arbejderen.
Strejken har nu varet i 54 dage. Mere end 50.000 planlagte operationer og undersøgelser er indtil nu udsat som følge af strejken. Dertil kommer, at omkring 20.000 patienter er sendt videre til et privat tilbud.
Det går ud over både sygeplejersker og patienter lige nu, men hvis ikke konflikten løses vil det også på lang sigt betyde store problemer med fastholdelse og rekruttering af personale.
Thormod Olsen (EL), medlem af Danske Regioners bestyrelse.
De to politikere peger på, at det er regionerne, der har ansvaret for den samlede sygehusdrift, men uden bedre økonomiske rammer fra regeringen kan regionerne intet gøre.
– Danske Regioner er arbejdsgiver i den her konflikt, men vi har ingen reaktionsmuligheder, uanset hvor meget vi egentlig gerne vil gøre op med uligelønnen for både sygeplejersker, pædagoger og alle de andre fag, der er ramt af tjenestemandsreformen fra 1969, siger Thormod Olsen og tilføjer:
– Hvis regeringen ikke sender flere penge, er vi prisgivet. Det går ud over både sygeplejersker og patienter lige nu, men hvis ikke konflikten løses vil det også på lang sigt betyde store problemer med fastholdelse og rekruttering af personale.
Fortroligt forslag
Hans politiske kollega fra SF siger:
– Det er på tide at få afsluttet konflikten. Det tror jeg, alle kan blive enige om. Men det kræver, at vi får en plan for at sikre attraktive løn og arbejdsforhold for dem, der hjælper os, når vi bliver syge, tager sig af vores ældre og arbejder med vores børn.
Villy Søvndal pointerer, at det er nødvendigt at finde en løsning, som sikrer, at den historiske uretfærdighed, som ansatte i de såkaldte kvindefag lever med, stopper her.
Det konkrete indhold af forslaget, som skal diskuteres på bestyrelsesmøde fredag, er fortroligt, men Villy Søvndal og Thormod Olsen forklarer, at deres intention er at åbne forhandlingerne ved at ændre rammen om økonomien på både kort og lang sigt.
– De fleste kan vist godt regne ud, at vi med kort sigt mener, at der her og nu må findes nogle ekstra midler for at få forhandlingerne i gang igen og for at imødekomme sygeplejerskerne. På lang sigt er Folketingspolitikerne nødt til at finde en større pose penge til en ligelønspulje, som det så er op til parterne at fordele, siger Tormod Olsen.
Op ad bakke
Venstre har fem medlemmer i Danske Regioners bestyrelse, Socialdemokratiet seks, Dansk Folkeparti to, mens Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og SF hver har et medlem.
Både Venstres og Socialdemokratiets partifæller på Christiansborg har meldt klart ud, at de ikke vil blande sig i en faglig konflikt. På spørgsmålet om, hvor stor chancen så er for at forslaget kan få flertal i Danske Regioners bestyrelse, siger Tormod Olsen:
– Jeg indrømmer, at det er op ad bakke, men vi håber, at forslaget kan være med til at flytte bare lidt, så der kan komme lidt bevægelse i tingene.
Enhedslisten har været fremme med forslag om at afsætte ekstra fem milliarder kroner til en ligelønspulje, som de faglige organisationer og offentlige arbejdsgivere aftaler fordelingen af, mens SF vil afsætte to milliarder kroner årligt.
Orienteringsmøder med de offentlige arbejdsgivere
Indtil videre fortsætter strejken.
Et orienteringsmøde her til morgen mellem Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd (DSR) bragte ikke parterne nærmere en løsning, fortæller sygeplejerskernes formand Grete Christensen til DR Nyheder.
Hun mener, at strejken er svær at løse, når regionerne er bundet op på regeringens stramme økonomiske politik.
– Så lige nu og her kan parterne ikke findes fælles løsninger. Derfor er der behov for, at der er politikere, der hjælper med en løsning, udtaler Grete Christensen.
Hun og Anders Kühnau, der er chefforhandler for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, ikke har sat dato på et nyt møde.
I morgen torsdag skal Grete Christensen til møde med de kommunale arbejdsgivere.
Læs også
Sygeplejerskernes formand skal mødes med de offentlige arbejdsgivere i denne uge
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.