Skal Danmark efterkomme WHO’s opfordring om at evakuere patienter fra Gaza? Sådan lyder spørgsmålet i et debatindlæg bragt i danske lægers fagblad ‘Ugeskrift for læger’ den 12. maj.
De 12 underskriverne af debatindlægget er ikke selv i tvivl: “Ja, det mener vi som danske læger er helt oplagt.”
Lægerne startede tidligere på året underskriftsindsamlingen “Opfordring fra danske læger: Danmark skal modtage medicinsk evakuerede patienter fra Gaza”.
Danmark har både kapaciteten, kompetencerne og ressourcerne til at hjælpe mennesker fra Gaza, og det eneste, der mangler, er politisk vilje, mener lægerne.
Sundhedsvæsenet i Gaza har derimod slet ikke den fornødne kapacitet til at behandle de mellem 10.500 og 12.500 kritisk syge patienter, heraf mindst 4.500 børn, som WHO anslår har behov for evakuering for at få behandling. 15 ud af 36 hospitaler er ude af drift, og de resterende 21 er kun delvist funktionelle. Før oktober 2023 var der 3.500 sengepladser til rådighed for 2,1 millioner borgere i Gaza. I dag er der 1.900. Dertil kommer mangel på helt basale remedier som antibiotika og smertestillende medicin.
Jeg har svært ved at se, hvordan et kræftsygt barn eller en ældre person med granatsplinter i maven kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
Gitte Rønde, forperson for Læger uden Grænser
Norge, Italien, Frankrig, Spanien, Belgien, Schweiz og Rumænien er blandt de europæiske lande, der har lyttet til WHO og er begyndt med at evakuere og tage imod patienter fra Gaza. Ligeledes hjælper en stribe lande i nærområdet, herunder Tyrkiet, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater.
Yderligere har USA accepteret at modtage patienter fra Gaza, oplyser lægerne bag underskriftsindsamlingen.
De håber, at de med underskrifter fra kollegaer kan lægge pres på politikerne i Danmark for at følge Verdenssundhedsorganisationens anmodning, men indtil nu har den danske regering afvist at hjælpe med den begrundelse, at medicinsk evakuering fra Gaza vil kunne indebære en sikkerhedsmæssig risiko for Danmark.
Svært at forstå
At flere europæiske lande samt USA skulle vurdere sikkerhedsrisikoen meget anderledes end Danmark, har lægerne svært ved at forstå.
Eller som Gitte Rønde, forperson for Læger uden Grænser, udtrykker det:
– Jeg har svært ved at se, hvordan et kræftsygt barn eller en ældre person med granatsplinter i maven kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
Anmodningen fra WHO får opbakning fra WMA (World Medical Association), og allerede i november sidste år anbefalede Lægeforeningen og Læger uden Grænser til, at Danmark træder til.
Lægeforeningen og Læger uden Grænser henviser til, at det danske sundhedsvæsen allerede nu har et system på plads, der kan håndtere udenlandske patienter. Siden krigen i Ukraine begyndte for to og et halvt år siden, har Danmark taget imod over 200 patienter, som er blevet medicinsk evakueret hertil, fordi de har haft behov for specialiseret behandling.
– Ligesom de har gjort med patienter fra Ukraine, bør de danske politikere også tage ansvar for patienter fra Gaza. Det gør en verden til forskel for hver eneste patient, som vi fra dansk side kan give den hjælp, siger Gitte Rønde og tilføjer:
– Der er danske læger, der bakker op, og en drejebog at gå efter. Det er svært at se, hvad politikerne venter på.
Så meld dog klart ud!
Mens lægerne appellerer til de danske politikere, så efterlyser en flok sygeplejersker et mere klart og tydeligt signal fra deres fagforbund Dansk Sygeplejeråd (DSR).
“Dansk Sygeplejeråd bør følge trop med WHO, Danske Regioner, Lægeforeningen, Læger uden Grænser med flere og opfordre til, at Danmark tager imod patienter fra Gaza, som står uden mulighed for behandling. Vi er klar til at tage imod patienter fra Gaza, og vi har brug for et lederskab i vores fagforening, der tør og vil melde dette klart ud”, skriver fire sygeplejersker.
Den 7. juli startede de underskriftsindsamlingen “Danske Sygeplejersker: Opråb til DSR – vi er klar til at tage imod patienter fra Gaza”
Også de er opmærksomme på, at nogle sikkert vil vægre sig ved at skrive under med henvisning til regeringens argument om, at det vil indebære en sikkerhedsmæssig risiko at tage imod patienter fra Gaza.
Sygeplejerskernes svar lyder, at patienterne og deres pårørende i forvejen vil være sikkerhedsgodkendte af Israel.
Læs også
Sygeplejersker: Vores pensionskroner skal ikke bruges til bomber i Gaza
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.