ja det går så godt siger man . Har godt nok svært ved at se hvor godt det går . Flere opgaver sendes til udlandet og det bogstaveligt talt vælter ind med udenlandsk arbejdskraft på alle områder, både lovligt og direkte ulovlige ansættelsesforhold . Det lykkedes med den store “vi mangler hænder” kampagne . Endnu en gang .
Torsdag meddelte slagterikoncernen Danish Crown, at slagteriet i Sæby bliver nedlagt. Forklaringen er et markant fald i antallet af grise til slagtning i Danmark, lyder det fra ledelsen.
Beslutningen får konsekvenser for 800 slagteriarbejdere i den nordjyske by, der reagerede ved at nedlægge arbejdet.
Konkret er antallet af grise til slagtning i Danmark hver uge faldet med over 10 procent det seneste år, fordi en del griseproducenter, der selv er andelshavere i Danish Crown, i stedet vælger at sælge deres grise til eksport. Det betyder, at kapaciteten på koncernens seks slagterier langt overstiger de grise, der bliver leveret til slagtning.
Dansk natur og miljø bliver belastet, men jobbene ryger til udlandet, og griseproducenterne scorer kassen. Det er noget svineri.
Jim Jensen, næstformand Fødevareforbundet NNF
– Vi står i øjeblikket med en overkapacitet, der på årsbasis koster os over 300 millioner kroner, og det vil være uansvarligt overfor virksomheden og vores ejere ikke at tage de nødvendige skridt for at løse den udfordring, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown.
Slagteriarbejderne er medlemmer i Fødevareforbundet NNF. Her lægger næstformand Jim Jensen ikke skjul på, at beslutningen vækker både vrede og skuffelse.
– Jeg synes virkelig, at dansk landbrug rammer et nyt lavpunkt her. Det gælder både griseproducenterne og Landbrug & Fødevarer. Det er noget svineri, når griseproducenterne vælger at eksportere størstedelen af de danskfødte grise til opfedning og slagtning i udlandet. Dansk natur og miljø bliver belastet, men jobbene ryger til udlandet, og griseproducenterne scorer kassen, siger Jim jensen.
Han frygter, at lukningen af et helt slagteri og fyringen af over 800 slagteriarbejdere vil få opbakningen til dansk landbrug til at smuldre.
– Der har altid været en form for samfundskontrakt mellem landbruget og danskerne. Vi accepterer landbrugets belastning af miljøet til gengæld for arbejdspladser og indtægter til statskassen. Men hvis arbejdspladserne forsvinder, og indtægterne kun går i griseproducenternes lommer, holder kontrakten så? spørger næstformanden og svarer selv:
– Det tror jeg ikke.
Tak for lort!
Timingen kunne efter Jim Jensens mening næsten ikke være værre set i lyset af de miljømæssige, klimamæssige og dyrevelfærdsmæssige udfordringer, dansk landbrug står overfor.
– Jeg har tit hørt både landbruget og politikere tale om et Danmark i balance. Landbruget har altid været garant for liv og arbejdspladser udenfor de store byer. Men når landbruget nu vælger at lukke slagteriet i Sæby, så viser det også, at det er fløjtende ligeglade med “et Danmark i balance”.
– Landbruget bekymrer sig ikke en tøddel for danske lønmodtagere, når det kommer til stykket. Det bekymrer sig kun om dets egen mulighed for indtjening. Arbejdspladserne ryger til udlandet. Gyllen beholder vi. Tak for lort, siger jeg bare.
Danish Crown forventer at skulle ansætte op mod 450 på slagterierne i Horsens, Ringsted og Blans ved Sønderborg indenfor det næste halve år. Det skyldes, at en del af den produktion, der i dag finder sted i Sæby, fremover skal ske på Danish Crowns andre slagterier.
Hvor mange af de nordjyske slagteriarbejdere, der tager imod den mulighed, er uvist. Der er trods alt omkring 200 kilometer til det nærmeste slagteri.
Læs også
Grøn klimapolitik truer ikke danske jobs
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.