Hvad er det for noget med, at der skal lave en 1-årig “overgangsperiode” 3f? Stil de krav, der skal stilles og få sagerne ekspederet. Coop skal föres i kort snor. I er for logrende nemme at have med at göre. En overgangsperiode på 3 måneder skulle der have stået. Socialdemokratiet har for god tid på medlemmernes vegne. Det er henholdelsespil og det skal stoppes.
Fremover vil varer bestilt på Coops onlinesupermarked Coop.dk Mad blive leveret af chauffører dækket af en 3F-overenskomst.
Det er resultatet af den overenskomst, som 3F Transport har indgået med Coop. Dagligvaregiganten har besluttet at ansætte alle deres chauffører, så overenskomsten dækker både chauffører, som leverer til private kunder, og chauffører, som kører ud med varer til erhvervskunder, kommuner med flere.
Aftalen er kommet i stand, efter at Coop har besluttet at ansætte chaufførerne direkte.
Aftalen med Coop betyder, at der nu er et alternativ til det, som foregår her hos Amazons copycat Nemlig.com.
Jan Villadsen, formand 3F’s Transportgruppe
Hidtil har Coop benyttet en række underleverandører, og det har været fremme, hvor kritisable forhold både Coop-chaufførerne og chaufførerne ved konkurrenten Nemlig.com har arbejdet under.
Nu samles størstedelen af distributionen direkte under Coop, skriver Fagbladet 3F, og formand for 3F’s Transportgruppe Jan Villadsen ser den nye overenskomst som et gennembrud for fair transport i hele distributionskæden.
– Jeg er meget glad. Overenskomsten med Coop er et vigtigt gennembrud i en tid, hvor onlinehandel er i stærk vækst, mens medierne beretter om uhyrlige forhold på den her del af arbejdsmarkedet, udtaler han til Fagbladet 3F.
Coop Danmark og 3F Transports overenskomst dækker udbringning af dagligvarer fra Coop i biler under 3.500 kilo. Leveringerne foregår typisk mellem klokken 7 og 22 alle ugens syv dage.
Overenskomsten vil fuldt indfaset give en typisk chauffør en månedsløn på mellem 31.195,00 kroner og 39.162,00 kroner afhængig af arbejdstider og anciennitet i jobbet.
Overenskomsten indeholder også en række forskellige goder og rettigheder. Blandt andet:
- Løn under sygdom, barsel og fædreorlov som i øvrige chaufføroverenskomster.
- Frihed og løn ved børns sygdom og hospitalsindlæggelse svarende til Coop Danmarks Fællesbestemmelser.
- Opsigelsesregler og fratrædelsesgodtgørelse som i øvrige chaufføroverenskomster.
Coop kan fortsat benytte underleverandører, hvor det er aftalt, at lønnen skal følge de gældende chaufføroverenskomster.
Overenskomsten indeholder begrænsninger for deltidsansatte, så andelen af fuldtidsbeskæftigede skal udgøre mindst 70 procent.
De resterende 30 procent kan udgøres af deltidsansatte og vikarer.
Coop mener, at det er vigtigt, at digitaliseringen i detailhandelen også sker efter den danske model, der sikrer ordnede forhold for de ansatte.
– Vores salg er steget så meget det seneste år, at vi bedre er i stand til at forudse efterspørgslen. Derfor vil vi gerne gå over til at have vores egne chauffører, som kan sikre kunderne den bedste oplevelse, når de får varer fra Coop.dk MAD, udtaler administrerende direktør Kræn Østergaard Nielsen fra Coop.

Håber på gennembrud
Forbrugerne har nu fået et reelt valg, når de handler dagligvarer online, lyder det fra Jan Villadsen. Samtidig kan de være sikre på, at chaufførerne med den nye overenskomst har fået klare rammer for aflønning, indbetaling af pension, overtidsbetaling og andre rettigheder, som kendetegner den organiserede del af det danske arbejdsmarked.
Jan Villadsen lægger ikke skjul på, at han håber, at den nye overenskomst kan bane vejen for aftaler med andre virksomheder, der leverer varer direkte til forbrugeren eller andre ydelser bestilt via en app.
Nemlig.com
At han har især Nemlig.com i tankerne er ikke svært at gennemskue. 3F indledte konflikt mod Nemlig.com den 4. juni med krav om, at der tegnes overenskomst for onlinesupermarkedets 137 underleverandører og deres hundredvis af chauffører.
Det afviser Nemlig.com med argumentet om, at chaufførerne er ansat af selvstændige vognmænd, der arbejder for virksomheden.
3F håber, at Nemlig.com vil gøre som Coop og ansætte alle deres chauffører.
– Aftalen med Coop betyder, at der nu er et alternativ til det, som foregår her hos Amazons copycat Nemlig.com. Det her er ikke kun en kamp i Brøndby, det er en kamp for et ordentligt arbejdsmarked, mener Jan Villadsen.
Overenskomsten træder i kraft 1. juli 2021. Dog er der aftalt en overgangsordning, hvor Coop løbende hjemtager chaufførarbejdet, med start 1. januar 2022 og en slutdato der hedder 1. juli 2022.
Læs også

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.