Den kommunale rengøring i Jammerbugt Kommune skal endnu engang i udbud, når den nuværende kontraktperiode med den private virksomhed Kongsvang Cleaning & Facility A/S udløber ved årets udgang.
Det besluttede flertallet af byrådets medlemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Lokallisten og John Bjerg (uden for partierne) torsdag i sidste uge. Deres begrundelse lyder, at det er nødvendigt for at kunne vurdere, om det kan betale sig for kommunen at hjemtage opgaven. Kun Socialdemokratiet og SF stemte imod.
Vi skriver 2023, så det er helt ubegribeligt, at man kan tilbyde folk at arbejde under den slags forhold.
Danni Lage, faglig sekretær i 3F Midtvendsyssel
Borgmester Mogens Gade (V) siger, at der er sparet 15,7 millioner kroner, siden rengøringen på skoler, i daginstitutioner og administrationskontorer i 2020 overgik til de private firmaer Rengoering.com og Kongsvang Cleaning & Facility. Han indrømmer dog, at “kvaliteten ikke har været prangende i forhold til den kvalitet, der er bestilt”, men han mener, at det er kommunen selv, der ikke har været skarp nok.
Tvivler på besparelse
Besparelsen har imidlertid været dyr for de ansatte, der i effektiviseringens navn nu skal klare de samme eller flere opgaver på kortere tid, lyder kritikken fra 3F Midtvendsyssel.
Fagforeningen havde arrangeret demonstration foran rådhuset i Aabybro forud for byrådsmødet. De håbede på, at beslutningen ville falde ud til rengøringsassistenternes fordel.
– Siden rengøringen blev udliciteret første gang for to et halvt år siden, har de løbende fået flere kvadratmeter at gøre rent på, men uden at få ekstra tid til det. Arbejdsforholdene er så urimelige, at det går ud over medarbejdernes fysiske og psykiske helbred. Derfor vil vi gerne have kommunen til selv at stå for rengøringen igen, siger Danni Lage, der er faglig sekretær hos 3F Midtvendsyssel, til Arbejderen.
Fagforeningen tvivler på, at den nævnte besparelse på godt 15 millioner kroner er korrekt.
– Eksempelvis medregner kommunen ikke de udgifter, der er forbundet med, at mange af rengøringsassistenterne er ramt af stress og sygdom. Det har også kostet at udarbejde udbudsmateriale og at få lavet diverse evalueringer fra Rambøll og Dansk Servicerådgivning. Og ja, så har krakket af Rengøring.com da også kostet, forklarer Danni Lage.
Rengoering.com indgav konkursbegæring den 29. september sidste år, hvorefter Kongsvang overtog arbejdet og de ansatte.
De ansatte betaler prisen
– Vi er ikke i tvivl om, at udliciteringen har været en dyr omgang, ikke mindst hvis man kigger på det menneskelige plan. Folk bliver syge på stribe, går ned med stress eller bliver fyret, hvis de kritiserer arbejdsforholdene. Vi skriver 2023, så det er helt ubegribeligt, at man kan tilbyde folk at arbejde under den slags forhold, lyder det fra en forarget Danni Lage.
Læs også
Fortsatte problemer med arbejdsforholdene i Rengoering.com fik ansatte i Aabybro til at strejke
Fagbladet 3F skrev i sidste uge om, hvordan udliciteringen af rengøringen i Jammerbugt Kommune har presset og slidt fire rengøringsassistenter op fysisk og psykisk.
En af dem er Ane Marie Mikkelsen. Da hun arbejdede i det kommunale rengøringsteam, havde hun oprindeligt 34 timer til at gøre Biersted Skole rent. I forbindelse med udliciteringen overgik hun til Kongsvang, og nu skulle hun også gøre rent på et aktivitetscenter for ældre samt Børnehuset Biersted.
– Alt sammen skulle nås på 35 timer. Og det kunne man bare ikke. Jeg var presset lige med det samme, fortæller Ane Marie Mikkelsen, der blev fyret 3. februar 2023 på grund af for højt sygefravær efter en ulykke i sit eget hjem.
De tre andre rengøringsassistenter fortæller lignende historier om, hvordan de skulle nå deres sædvanlige arbejdsopgaver på færre timer og med færre kollegaer.
Problemer med løn og kritik
Ud over arbejdspresset har rengøringsassistenterne også haft problemer med at få den rette løn udbetalt. I starten af 2022 fik rengøringsassistenterne ved Rengoering.com ikke indbetalt pension, og de måtte i en periode betale gebyrer på mellem 65 til 110 kroner til en litauisk bank, som firmaet benyttede, for at få udbetalt deres løn.
Endelig har det været hårdt at lægge øre til borgernes klager over rengøringsstandarden. Officielt viste en brugerundersøgelse fra Rambøll i 2022, at næsten halvdelen af de medvirkede vurderede, at rengøringen var blevet dårligere efter udliciteringen.
Op til byrådsmødet i sidste uge havde Dansk Servicerådgivning testet kvaliteten, og ifølge dagsordenen til kommunalbestyrelsesmødet lød konklusionen, at den var “lidt under, hvad der ellers er markedskonformt.”
Skattekronerne fosser ud af kommunen
Også økonomisk, mener 3F-afdelingen, at Jammerbugt Kommune betaler en høj pris for det ideologiske projekt. Oprindeligt havde kommunen 55 rengøringsassistenter i sit eget rengøringsteam, hvoraf anslået 90 procent boede og betalte skat i Jammerbugt. De fulgte med over i de to private firmaer, men nu har kun cirka 10 af dem adresse i kommunen, mens hovedparten af rengøringsassistenterne kommer fra andre kommuner.
– Så skattekronerne fosser ud af kommunekassen. Det er heller ikke med i det samlede regnestykke, konstaterer Danni Lage og tilføjer:
– Sagen får ikke lov at ligge. Vi vil ikke acceptere, at vores medlemmer trynes på den her måde, og vi vil holde Mogens Gade op på, at han har sagt ja til at samarbejde med 3F.
– Vi appellerer til, at kommunen lægger de reelle tal på bordet, og vi hjælper gerne med at udregne, hvad det vil koste, hvis kommunen hjemtager rengøringen.
Jammerbugt Kommune er ifølge en opgørelse fra 2021 i top 3 over de kommuner, der udliciterer flest opgaver i Danmark. Kun overgået af Gribskov og Fanø Kommuner, skriver Fagbladet 3F.
Læs også
Privat rengøring er blevet en beskidt sag i Jammerbugt Kommune
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.