Foran et tårn i Carlsbergbyen i København sidder der et sjak på otte tømrere. Det har de gjort i lidt over en uge. De sidder der, fordi de mangler løn fra deres mester, som er gået i betalingsstandsning.
Derfor kræver de nu, at enten bygherren på pladsen eller hovedentreprenøren udbetaler deres løn. Indtil da, blokerer de pladsen, så arbejdet går i stå. Konkret handler det om en hel måneds løn.
– Som minimum kræver vi jo den løn, vi mangler, men vi skal også finde ud af, om vi skal lave resten af arbejdet, eller om hovedentreprenøren vil købe os ud af det, fortæller Jacob Christiansen, som er én af tømrerne i sjakket.
Der er jo ingen tvivl om, at sjakket skal have deres penge.
Jonas Brynnum, faglig sekretær, BJMF
Sjakket har underskrevet både en akkordaftale samt en omfangsaftale. Det betyder, at de har ret og pligt til det arbejde, som de er blevet hyret til. Også selvom deres mester ikke kan betale dem.
– Det er en overenskomstsikret ret, at når sjakket har underskrevet de her aftaler, så er det deres arbejde. Derfor er den her blokade også fuldstændig lovlig overenskomstmæssig og bygger på en over 100 år gammel hævdvundet kutyme-ret inden for byggeriet, fortæller Jonas Brynnum, der er faglig sekretær hos Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF).
Det er samme problematik, som et murersjak i Birkerød har været udsat for. De blokerede også deres plads, da deres mester gik konkurs uden at betale dem. Arbejderen har tidligere skrevet om den sag, hvor murerne fortsat mangler deres løn.
Forhandlinger på vej
BJMF er på vegne af tømrersjakket gået ind i sagen. De har allerede udregnet et konkret beløb, som de mener, at tømrerne har ret til. Spørgsmålet er så, om det er hovedentreprenøren eller en ny tømrermester, der skal betale de penge, som er til gode.
– Vi har allerede været i kontakt med arbejdsgiverforeningen på vegne af hovedentreprenøren, som har indvilget i at begynde forhandlinger med os. Hvad der kommer ud af det, må vi jo se, siger Jonas Brynnum og tilføjer:
– Der er jo ingen tvivl om, at sjakket skal have deres penge. Og arbejdet skal jo gøres færdigt på et eller andet tidspunkt, så vi skal bare finde ud af hvordan.
Han forventer, at de første forhandlinger vil finde sted inden for den nuværende uge.
Støtte til tømrerne
Hovedentreprenøren på byggepladsen er virksomheden Pihl og Søn. De har også tidligere været involveret i faglige konflikter.
Blandt andet på deres byggeplads i Nordhavnen i København som blev blokeret af fagligt aktive, da der gik udenlandske arbejdere til meget lav løn på pladsen.
Den blokade endte med, at Pihl og Søn forpligtede sig til at betale de udenlandske arbejdere den løn, de manglede på grund af underbetaling.
På pladsen fortæller Jacob Christiansen, at tømrersjakket generelt har oplevet god støtte fra de andre faggrupper. Han håber også på, at resten af fagbevægelsen vil støtte op om deres blokade, indtil de får den løn, de har til gode.
– Konkret skal man ikke selv komme og tage arbejdet, som vi er ansat til at gøre. Man må også gerne sprede ordet, så der ikke er andre tømrere, som kommer og overtager det, understreger han.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.