Asbest slår stadig alt for mange mennesker ihjel, og derfor skal der én gang for alle gøres op med problemet. Det mener Blik- og Rørarbejderforbundet (Blik & Rør), som i sidste uge sendte udspillet ‘Vejen mod et asbestfrit Danmark’ til alle Folketingets sundheds-, beskæftigelses- og boligordførere. Udspillet indeholder otte konkrete anbefalinger til politikerne.
– Jeg har desværre set alt for mange kollegaer, som er blevet dødeligt syge på grund af asbest. Bare fordi de har passet deres arbejde. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man skal gå på arbejde med livet som indsats. Derfor presser vi på for at få politikerne til at tage det her problem op og finde på nogle løsninger, siger forbundsformand Henrik W. Petersen.
Forbundet, der organiserer landets VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, har haft problemet tæt inde på kroppen blandt andet via Rør & Blikkenslagernes Fagforening i København. Mindst 100 medlemmer blev – uden at de på forhånd var blevet advaret herom – udsat for asbest. Det skete i forbindelse med moderniseringen af varmeforsyningen i Københavns gamle bydel og under renoveringen af boligblokkene Bellahøj i København.
Læs også
Tidligere var brugen af asbest i byggematerialer meget udbredt på grund af dets gode isolerings- og brandsikkerhedsegenskaber. Men asbestfibrene er så små, at hvis/når
asbesten smuldrer til støv, bliver den meget farlig at indånde, da den ophober sig i lungerne og er umulig at fjerne. Konsekvenserne kan komme snigende flere årtier senere, hvor fibrene kan
resultere i asbestose (også kaldet ’støvlunger’) eller forskellige former for uhelbredelig kræft.
Selvom det er 40 år siden, at det blev forbudt at anvende asbest, så vurderer Kræftens Bekæmpelse, at omkring 300 personer hvert år dør som følge af asbestrelaterede sygdomme.
I dag kan man finde asbest i hele 71 forskellige komponenter i danske bygninger, oplyser Blik- og Rørarbejderforbundet. Derfor er det oftest håndværkere, som støder på asbesten.
– Men det kan også være Hr. og Fru Jensen, som ikke er klar over, at de går rundt i asbeststøv, mens deres bolig bliver renoveret, eller mens de selv er i gang med at lave forbedringer, siger Henrik W. Petersen og fortsætter:
– Mange kender til eternittagene. Men det er de færreste, der ved, at der også kan være asbest i deres vægge, lofter, gulvbelægning og rørisolering. Desuden kan asbesten også være forseglet – og dermed skjult – bag loftplader, rør eller andre former for isolering, siger Henrik W. Petersen.
Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man skal gå på arbejde med livet som indsats.
Henrik W. Petersen, formand Blik- og Rørarbejderforbundet
Belært af de bitre erfaringer så Blik & Rør helst, at alle bygninger opført før 1980 blev screenet og registreret, så man på forhånd ved, om der er asbest eller ej, og kan tage sine forholdsregler, inden man kaster sig over et arbejde.
Når der opdages asbest på en arbejdsplads i dag, er virksomheden forpligtet til at registrere,
hvilke ansatte der potentielt er blevet eksponeret for det, og opbevare disse data i
40 år. Hvis virksomheden ophæves inden da, er der ingen garanti for, at data bliver overført
til myndighederne, hvorfor de risikerer at gå tabt. Det kan blive en udfordring i en potentielt
kommende erstatningssag, mener Blik & Rør, der derfor anbefaler, at der oprettes et nationalt register, hvor alle asbesteksponeringer skal indberettes, og hvor myndighederne har til opgave at opbevare data i en tilstrækkelig periode.
Blik- og Rørarbejderforbundet har afleveret otte konkrete anbefalinger til folketingspolitikerne:
- Nedsæt asbest-arbejdsgruppe 2.0.
- Opret nationalt register for udsættelse for asbest.
- Definér asbest som særligt farligt arbejde.
- Vejledning om asbest ved køb af bolig.
- Styrk Arbejdstilsynets hjemmel.
- Styrk efteruddannelsen.
- Stil krav til saneringsvirksomheder.
- Forbyd indkapsling.
Udspillet fra Blik- og Rørarbejderforbundet er blevet afleveret til alle Folketingets sundheds-, beskæftigelses- og
boligordførere i maj måned 2021.
Forslaget om en national registrering havde fagbevægelsens repræsentanter også med i den arbejdsgruppe om asbest, som daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nedsatte i foråret 2017.
Men Dansk Arbejdsgiverforening talte konsekvent imod en sådan registrering. Det er “for dyrt og for uvirksomt,” udtalte chefkonsulent i arbejdsgiverforeningen Jens Skovgaard Lauritsen til Arbejderen.
Arbejdsgruppen kom i maj 2018 med 20 anbefalinger til regeringen. Ingen af dem drejede sig om en landsdækkende registrering af, hvor asbesten befinder sig.
“Siden da er der ikke igangsat nogle nye initiativer, som kan sikre, at færre udsættes for asbest i fremtiden,” fremgår det af Blik & Rørs udspil til politikerne.
– Vi har nogle yderligere anbefalinger, som ikke kom med dengang, siger Henrik W. Petersen til Arbejderen og uddyber:
– Ud over et nationalt register så anbefaler vi blandt andet også et forbud mod indkapsling af asbest. Det skal forhindre, at man blot sender regningen og risikoen videre til næste generation af håndværkere. Asbest skal fjernes, når det findes.
Forbundsformanden fremhæver endvidere forslaget om at tilføre yderligere ressourcer til Arbejdstilsynet sammen med markant højere bøder ved overtrædelse af lovgivningen om håndtering af asbest.
– Vi mener også, at der bør indføres en autorisationsordning for de virksomheder, der arbejder med asbestsanering. Ligesom man stiller krav til virksomheder, der arbejder inden for eksempelvis VVS, el, kloak og gas. I dag kan enhver jo tage et fire dages kursus, starte et firma op og tilbyde asbestsanering. Med krav om autorisation vil det blive muligt at tilbagekalde den igen, hvis firmaet ikke lever op til de stillede krav for saneringsarbejde, forklarer Henrik W. Petersen.
Blik & Rør anbefaler, at der nedsættes en arbejdsgruppe 2.0, som skal have til formål at følge
op på de anbefalinger, der blev præsenteret for beskæftigelsesministeren i 2018. Modsat arbejdsgruppen i 2018 skal den nye arbejdsgruppe ikke begrænses af, at eventuelle initiativer skal være omkostningsneutrale, ligesom det bør være muligt at komme med anbefalinger til andre ressortområder eksempelvis Transport- og Boligministeriet, lyder det i udspillet.
– Vi forventer helt sikkert, at politikerne reagerer på vores forslag, og vi fortsætter presset for at få dem til at gøre noget på området. Blandt andet planlægger vi en konference om asbest på Christiansborg senere på året, slutter forbundsformanden.
Konferencen bliver sandsynligvis holdt i august måned, hvis covid-19 tillader det.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.