At passe arbejde kan koste dig livet. Vi har i Danmark ikke en retvisende opgørelse af hvor mange der reelt må give livet i bytte for at passe deres arbejde. I indsat link var det 2000 dødsfald på et år, men dansk statistik gør det anderledes op, og kommer frem til cirka 50 dødsfald om året. Dertil kommer alle dem der bliver kronisk syge. Hvis man holder sig til at de 2000 dødsfald er retvisende. Så er der 5-6 mennesker der dør dagligt i Danmark, blot fordi de passer deres arbejde. Så når de strejker i lufthavnen, så vil jeg mene vi andre skulle have bakket dem op, ved eventuelt at have etableret blokader. Der er meget lidt fokus på netop dødsfald på grund af at passe arbejde, arbejde ingen kan undslå sig i DK uden man dermed bliver stigmatiseret. I Danmark har vi ganske enkelt pligt til at gå på arbejde, et arbejde der koster 5-6 vilkårlige mennesker livet om året.
https://www.aprokom.dk/cm425/
Ved midnat natten til tirsdag genoptog bagageportørerne i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn arbejdet efter tre dages strejke.
Bagageportørerne besluttede at stoppe strejken, efter at de var blevet truet med fyring af ledelsen i SAS Ground Handling.
Lidt over klokken 17 mandag eftermiddag modtog alle firmaets omkring 400 bagageportører et brev fra ledelsen i deres e-boks.
“Du skal senest mandag den 14. februar 2022 klokken 23.59 utvetydigt og uden forbehold bekræfte, at du vil møde på arbejde i henhold til din tildelte vagtplan”, hedder det i brevet, der er underskrevet af firmaets administrerende direktør Hans Henrik Spangenberg og bestyrelsesformand Kjetil Håbjerg.
Beskeden skulle sendes på mail.
“Det er vigtigt for os at understrege, at hvis du mod forventning ikke bekræfter dette, må du påregne, at dit ansættelsesforhold i SAS Ground Handling Danmark A/S vil blive anset for at være ophørt, og du pr. 14. februar 2022 er fratrådt uden yderligere”, står der videre i brevet.
En ekstra regning i form af bod
Den melding fik bagageportørerne på aftenskiftet til at genoptage arbejdet klokken 24 natten til tirsdag.
– De fleste er gået i arbejde igen, men der er også nogle, der har besluttet, at de ikke vil tilbage. Jeg har lige talt med en, der har været i 22 år på arbejdspladsen, men som nu har taget en velovervejet beslutning om, at han ikke vil tilbage og fortsætte med at arbejde under de vilkår, som SAS Ground Handling byder deres ansatte. Han er dybt frustreret og også ked af det, men stopper nu, selvom han ikke har et andet job på hånden, siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup.
Fagforeningen er opmærksom på, at en række af de bagageportører, der er på ferie, har fri eller er sygemeldt, ikke har set beskeden i e-boks og nået at reagere på den.
– Fagretsligt set mener vi ikke, at der er belæg for, at de er fyret, selvom de ikke har sendt en mail. Folk har ikke pligt til at se deres e-boks med få timers varsel. Vi forventer, at de kan vende tilbage til arbejdet, understreger Henrik Bay-Clausen.
Ledelsen i SAS Ground Handling tog det drastiske skridt at true med fyring, efter at Arbejdsretten søndag og mandag havde behandlet strejken og begge gange forgæves havde pålagt bagageportørerne at gå i arbejde.
Når der er råd til at give en rigtig god direktørløn, skal SAS også betale de menige medarbejdere en løn i forhold til deres indsats.
Henrik Bay-Clausen, formand 3F Kastrup
Søndag blev de strejkende pålagt en bod på 50 kroner i timen, og mandag blev boden skærpet til 80 kroner i timen. Så ud over at de strejkende mister op til tre dages løn, får de også en ekstra regning i form af bod.
Baggrunden for strejken er lang tids opsparet frustration over stærkt forringede løn- og arbejdsvilkår.
For eksempel er lønnen sat ned for nyansatte bagageportører. De får ti procent mindre i timeløn end de kollegaer, der har været ansat i længere tid. Derudover bliver de kun ansat på deltid.
Ledelsen i SAS Ground Handling har opsagt alle lokalaftaler under coronaepidemien. Konsekvensen af det er en lang række forringelser.
Bagageportørerne har blandt andet mistet deres betalte frokostpause, deres tillæg for weekendarbejde er forringet, og at de har nu kun fri hver tredje weekend mod hver anden weekend tidligere.
Dertil kommer problemer med kortere, men mere hyppige vagter, og vagtplaner der ændres med kort varsel, så det er svært at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. De ansatte fortæller om en hektisk, stresset og uforudsigelig hverdag.
Mange bliver syge af arbejdet
Mange går ned med stress og må sygemelde sig. Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital har undersøgt 15-20 sygemeldte bagageportører.
“Samtlige medarbejdere beskriver stresssymptomer relateret til arbejdet. Generelt rapporteredes en høj andel af stresssymptomer såsom søvnforstyrrelser, tankemylder, uro, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær samt somatiske symptomer som svimmelhed, åndenød, kvalme, brystsmerter og tinnitus”, skriver afdelingen i sin rapport.
De undersøgte bagageportører fortæller om højt arbejdstempo, mange uopnåelige daglige deadlines, manglende oplæring, at man bliver sat til at udføre to arbejdsopgaver samtidig og en stor uforudsigelighed i forhold til, hvilke arbejdsopgaver der skal løses. De oplever manglende anerkendelse af deres arbejde og meget lidt støtte fra deres leder.
“På baggrund af ovenstående anbefales, at arbejdsstrukturen ændres – med blandt andet mere faste arbejdstider og -funktioner, samt at funktionerne igen tilpasses medarbejdernes skånehensyn. Dette forventes at ville mindske de stressende arbejdsforhold og dermed forbedre medarbejdernes helbredsmæssige gener. Der opfordres tillige til bedre tilgængelighed og dialog med ledelsen, idet mange har oplevet mistillid og dårlige samarbejdsforhold”, skriver Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling i en opfordring til ledelsen i SAS Ground Handling.
Indtil videre har ledelsen afvist at forholde sig til undersøgelsen.
Har ikke lagt sig fladt ned
Utilfredsheden og frustrationerne blandt de ansatte er ikke blevet mindre, selvom de nu er tilbage i arbejde, understreger Henrik Bay-Clausen.
– Meldingen fra de ansatte er, at de bestemt ikke har lagt sig fladt ned, siger den lokale 3F-formand, der samtidig understreger, at problemerne skal løses indenfor overenskomstens rammer.
Henrik Bay-Clausen ser det som helt afgørende, at ledelsen får stoppet den nuværende medarbejderflugt, hvor de mest erfarne og rutinerede folk siver væk.
– Det kan kun ske ved at tage dialogen med bagageportørerne. Ledelsen skal tage hånd om deres medarbejdere og arbejdsmiljøet. De er nødt til at erkende, at en virksomhed kun kan komme igennem en krise i samarbejde med sine ansatte, siger han.
Henrik Bay-Clausen henviser til, at den erkendelse er hos alle de andre handlingsfirmaer i lufthavnen, der er lige så hårdt ramt af krisen som SAS. Her kører det fint igen uden at gennemføre lønnedgang.
– Et handlingsfirma som Menzies Aviation opsagde også alle lokalaftaler i starten af coronaepidemien. Men nu har de genetableret samarbejdet, og der er lavet en række nye lokalaftaler, som sikrer stort set de samme forhold som før. Det samme burde SAS Ground Handling gøre, mener Henrik Bay-Clausen.
– Når der er råd til at give en rigtig god direktørløn, skal SAS også betale de menige medarbejdere en løn i forhold til deres indsats. Den nedadgående spiral hjælper ikke firmaet ud af den krise, som de er i nu. De saver den gren over, som de sidder på i forhold til at tiltrække og fastholde gode folk, tilføjer han og påpeger samtidig, at de SAS-ansatte har strakt sig langt i forhold til at hjælpe firmaet gennem krisen.
Blandt andet gik de i starten af coronakrisen med til en midlertidig lønnedgang i tre måneder, og de har tilbudt ledelsen at acceptere tre år uden en eneste lønstigning.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.