En arbejdsnedlæggelse på Århus Havn har ledt til en regulær kamp om narrativet i medierne. Ifølge en pressemeddelelse fra 3F Transport, Logistik og Byg (TLB), har blandt andet JP Finans nemlig fordrejet historien og fået den til at handle om noget helt andet, end hvad havnearbejderne selv mener.
De påpeger nemlig i pressemeddelelsen, at JP Finans vinkler deres historie, som om at arbejderne er utilfredse med, at der foretages narkotest på dem, når de er på arbejde. Men ifølge havnearbejderne og 3F TLB handler det netop ikke om de test, men om manglende løn.
Det handler helt simpelt om, at folk har ret til løn.
Thorkil Jansen, formand, 3F TLB Århus
Aftalen på Århus Havn er nemlig, at hvis en medarbejder får en positiv narkotest, suspenderes medarbejderen fra arbejdspladsen, og der skal omgående tages en blodprøve. Resultatet af den blodprøve er det afgørende for, om medarbejderen kan komme tilbage på arbejde.
– Er der noget på den blodprøve, så fyres medarbejderen. Men hvis blodprøven viser sig negativ, kommer man tilbage på arbejde. Problemet er så, at man i perioden, hvor man er suspenderet, er uden løn, fortæller Thorkil Jansen, formand for 3F TLB Århus til Arbejderen og tilføjer:
– Derfor er der i overenskomsten en bestemmelse om, at man får sin løn betalt bagudrettet. Det er der mange, som ikke har fået, derfor nedlagde de arbejdet.
Falske positive
At der foretages en blodprøve, og at det først er den, som bliver det afgørende i sager om narkopåvirkning, er essentielt for havnearbejdernes retssikkerhed. Narkotestene, som udføres på havnen, er nemlig såkaldte spyttest.
De test kan reagere på narko, men også på ting som panodiler og allergimedicin. Der er også risiko for, at de bare viser et falsk positiv og derfor viser påvirkning, når der slet ingen er.
Derfor er det også vigtigt for 3F TLB, at der er en ordentlig proces med de her test. At blodprøven er det afgørende, samt at man som havnearbejder er sikker på, at man kan få udbetalt den løn, man manglede i suspenderingsperioden.
– Aftalen er indgået netop for at skabe tryghed om brugen af narkotest på havnen ud fra et fælles ønske om fortsat at sikre Århus Havn som en sikker arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø, skriver 3F TLB i deres pressemeddelelse.
Ifølge Thorkil Jansen er det heller ikke blot enkelte sager, hvor der er manglende løn. Han fortæller, at op mod 25 havnearbejdere stadig mangler løn. Nogle har endda gået så længe som otte måneder uden at få udbetalt deres løn.
– Det er hele grunden til, at havnearbejderne nedlagde arbejdet og gik i konflikt med Mærsk. Det handler helt simpelt om, at folk har ret til løn, siger han.
Opfølgning og forhåbentlig løsning
Thorkil Jansen understreger, at 3F TLB ikke bakker op om arbejdsnedlæggelsen, da den er overenskomststridig. Han mener dog, at det er vigtigt for dem som fagforening at rette op på det offentlige narrativ om havnearbejderne.
– Vi går i rette med det her, da vi er trætte af, at havnearbejderne skal males som kriminelle. Det er meget vigtigt for os, at folk ved, at det her er en konflikt om løn og arbejdsforhold, ikke modstand mod narkotest, fortæller han.
I forhold til hvad der skal ske i fremtiden, så overlader Thorkil Jansen det til havnearbejderne selv. Han fortæller, at deres klub på Århus Havn vil holde flere møder internt og derefter følge op på, hvad der skal ske.
– Og forhåbentlig bliver der fundet en løsning på problemet mellem klubben og Mærsk. Mærsk skal jo overholde deres del af aftalen, så kollegaerne på havnen kan få deres løn, også den bagudrettede, fortæller han.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.