Skuffelse og frustration over Amager Ressourcecenter (ARC) har mandag morgen fået 550 skraldemænd i København og omegn til at nedlægge arbejdet.
– Vi har siden efteråret 2020 forhandlet med ARC for at få arbejdsvilkårene på plads, når vi overgår til dem. Flere gange har vi troet, at nu var det på plads, men de er sprunget fra. Det skete senest torsdag i sidste uge, hvor de alligevel ikke ville skrive under på en aftale, som vi ellers var blevet enige om, fortæller Michael Johansen, talsperson for de strejkende, til Arbejderen.
Han forklarer, at det ikke handler om penge, men om hvordan skraldemændene arbejder. I dag arbejder skraldemændene på det, de kalder tidsakkord. Når første hold er færdige med at tømme skrald og har gjort det, de skal, så afleverer de bilerne, og næste hold tager over. På den måde er alle færdige med deres arbejde tids nok til at kunne nå hjem til deres familier i ordentlig tid.
ARC ønsker maksimal fleksibilitet til laveste pris, men det gør det jo umuligt at have et fornuftigt familieliv.
Michael Johansen, talsperson de strejkende
– Nu vil ARC have os til at arbejde på timeløn, og på en måde får hold to først fri klokken 20 om aftenen. ARC ønsker maksimal fleksibilitet til laveste pris, men det gør det jo umuligt at have et fornuftigt familieliv. Men det kan de åbenbart ikke se er noget problem, siger Michael Johansen.
Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog i efteråret 2018 at overdrage affaldsindsamlingen til ARC, der er en fælleskommunal virksomhed. ARC driver affaldsenergianlægget Amager Bakke samt 17 små og store genbrugspladser i hovedstadsområdet.
Kaos i indre by
Skraldemændene er i dag ansat ved forskellige private firmaer, og de overgår til ARC i takt med, at kommunens kontrakter med dem udløber.
– De første ryger over den 1. maj, og det er temmelig frustrerende, at der ikke er lavet en aftale endnu om vores arbejdsvilkår. For os giver det ikke mening, at skraldebilerne skal køre i byen efter klokken 18, som gælder i dag. Vi vil jo gerne være så lidt i vejen i indre by som muligt.
– Kan du forestille dig, hvordan det er, når der holder en skraldebil og blokerer for al trafik, spørger Michael Johansen og svarer selv:
– Det kan jo skabe rent kaos.
Han og kollegerne har ikke kunnet se anden udvej end strejke, efter at forhandlinger i næsten to år er endt uden aftale.
Helena Hasselsteen Nielsen, chef for Affaldsindsamling hos ARC, forklarer til Fagbladet 3F, at Kommunernes Landsforening er blevet inddraget i sagen, og at det nu bliver op til det arbejdsretlige system at “gøre sit arbejde.”
Tirsdag mødes de strejkende
De strejkende mødes tirsdag morgen klokken 5:30 for at tage stilling til, hvad de gør.
– Er der ikke sket noget, så jeg tænker jeg, at vi strejker videre. Men jeg håber da, at de kommer til truget, så vi kan få lavet en aftale, slutter Michael Johansen, der har været 40 år i branchen.
Følgende bydele er ramt af strejken: Indre by, Christianshavn, Amager, Tårnby, Dragør, Vesterbro, Østerbro, Nørrebro, Nordvest, Valby, Brønshøj, Husum og Frederiksberg.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.