For meget støv, manglende sikkerhedsudstyr og dødsulykker. Arbejdsmiljøet på de danske byggepladser oplever mange forskellige udfordringer, som går ud over arbejdernes velvære. Det vil 3F Region 5 sætte fokus på i uge 43, hvor der afholdes europæisk arbejdsmiljøuge.
Konkret vil der i løbet af ugen blive besøgt forskellige byggepladser, hvor både 3F og Byggefagenes Samvirke vil inspicere sikkerheden på pladserne. Derudover afholdes der tirsdag den 22. oktober et dagskursus hos 3F København, hvor arbejdsmiljøet kommer i fokus.
Der vil blandt andet være oplæg fra Arbejdstilsynet, en fremtidsforsker og diskussioner af arbejdsmiljørepræsentanternes rolle på arbejdspladserne. Alt sammen med fokus på hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres.
– Efter kurset afholder vi en happening, hvor vi starter ved Christiansborg Slotsplads og bevæger os rundt til forskellige ministerier og arbejdsgiverorganisationer, fortæller Christian Sørensen, arbejdsmiljøkonsulent ved Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) og medarrangør på dagen.
Han uddyber:
– Vores fokus vil være på, at vi har et stort problem med arbejdskriminalitet. Og når politikerne for eksempel skærer på Arbejdstilsynet, eller arbejdsgiverne ikke tager ansvar for at tage lærlinge, så påvirker det vores alles arbejdsmiljø.
En rute forbi de ansvarlige
Også Katja Hoffmann Barfod, arbejdsmiljøansvarlig hos 3F København, har været inde over planlægningen af happeningen. Hun fortæller, at det var en række dokumentarprogrammer, som gjorde, at man valgte at sætte fokus på arbejdskriminalitet.
– Den Sorte Svane fra TV2 var lige udkommet, da vi skulle finde et tema. Nu er der også kommet flere udsendelser om byggebranchen, hvor man blandt andet har afsløret, at 12-årige går og arbejder med asbest, siger hun og tilføjer:
– Derfor virkede emnet helt oplagt, selv om man jo aldrig løber tør for emner at sætte fokus på, når det handler om arbejdsmiljø.
Bare tænk på al den velfærd, som vi kunne have fået for de mange penge, som enten ender i hvidvask eller skattely!
Katja Hoffmann Barfod, arbejdsmiljøansvarlig, 3F København
Happeningens rute vil begynde fra Christiansborg og derefter gå forbi Finansministeriet, Undervisningsministeriet, Miljøministeriet, Dansk Industri og Horesta. Ved hver af stoppene, vil nogen holde tale for deltagerne ved happeningen.
Blandt talerne er Lene Krabbe, forbundssekretær fra 3F, og Victoria Velasquez, der sidder i Folketinget for Enhedslisten. Undervisningsminister Mattias Tesfaye vil også deltage i happeningen, men ikke som taler.
Ifølge arrangørerne er ruten tilrettelagt fordi, at det for eksempel er Finansministeriet, som skærer ned på Arbejdstilsynet, og det er Undervisningsministeriet og Dansk Industri, som ikke gør nok for at sikre lærepladser til erhvervsuddannelserne.
– Derfor vil vi gerne gøre dem opmærksomme på, at de her problemer påvirker vores arbejdsmiljø. Ruten vil sætte fokus på vores krav, hos dem som kan gøre noget ved det, siger Christian Sørensen.
Arbejdskriminalitet i fokus
For Christian Sørensen er det på tide, at der kommer et stort fokus på arbejdskriminalitet. Han fortæller, at man ser mange sager for tiden, hvor arbejdere på ulovlig vis udsættes for eksempelvis asbest og PCB, som begge er skadelige stoffer.
– Og hvis man som arbejder råber op og kræver nogle bedre forhold, så bliver man bare erstattet med nogen, som ikke stiller de krav. Arbejdere på byggepladserne bliver også sat mindre ind i sikkerhedsforholdene, så de ved ikke lige så meget om, hvad de har krav på af sikkerhed som før. Det skal der gøres op med, fortæller han.
Artiklen fortsætter …
Også Katja Hoffmann Barfod mener, at det er et vigtigt emne at holde øje med. Hun understreger, at det ofte er 3F-medlemmer, som udsættes for de farligste arbejdsforhold.
– Ud over deres forhold så ser vi også forurenet byggejord blive dumpet alle mulige steder samt hvidvaskning i stor stil i byggebranchen. Der er en forråelse, som både påvirker mennesker i særligt byggebranchen, men også samfundet økonomisk, siger hun og understreger:
– Bare tænk på al den velfærd, som vi kunne have fået for de mange penge, som enten ender i hvidvask eller skattely. Dér er særligt byggebranchen udsat, da der er så mange penge i branchen og mange aktører, som kun bekymrer sig om at tjene de penge. Samtidig ignorerer de alt med miljø og arbejdsforhold.
Arbejderen har tidligere beskrevet sikkerhedsforholdene på byggepladsen Holm 8. Der er også skrevet om en rapport fra Aalborg Universitet, som konkluderede, at særligt udenlandske arbejdere i høj grad udsættes for arbejdskriminalitet.
Ud over de sager fortalte 3F tilbage i 2023, at der i året 2022 havde været 43 dødsfald på arbejdspladser. Det var det højeste antal i 14 år.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.