De røde faner blafrer stadig foran Hereford Beefstouw på Axeltorv i København. Løbesedler deles ud og kaffevognen tilhørende Arbejdere i Bevægelses sørger for forfriskninger til de faglige aktivister. Sådan har det set ud i lidt over én måned, og umiddelbart er der ingen tegn på, at det stopper foreløbig.
Hereford har sammen med selskaberne bag Brdr. Price og Dragsholm Slot nemlig opsagt deres overenskomster, hvilket har fået 3F København til at gå i konflikt med dem. Konflikten begyndte den 8. august.
Som én af konsekvenserne nævner 3F, at de ansatte på restauranterne kan se frem til en løn, som nærmer sig dagpengesatsen og uden indbetaling til pension.
– Vi vil gerne forhandle og komme til en løsning med de her restauranter. Men det forslag til en genforhandlet overenskomst, de kom med, kunne vi simpelthen ikke leve med. For eksempel betød deres forslag, at en nyansat tjener ville gå 11.000 kroner ned i løn i forhold til den originale, fortæller John Ekebjærg-Jakobsen, der er formand for 3F København, og tilføjer:
– Derfor har vi stået her den sidste måned, og vi bliver ved, indtil der kommer en ordentlig forhandling og ordentlige vilkår.
En alternativ fortælling
I løbet af konflikten har der ikke været nogen direkte dialog mellem restauranterne og 3F. I stedet har kommunikationen primært foregået gennem pressen og på gaden. For eksempel har Hereford sat skilte op foran deres restaurant, hvor de fortæller, at de blot vil have ret til at bestemme deres egne forhold, udenom fagforeningerne.
Opbakningen har været fantastisk at se. Folk er kommet fra hele landet for at deltage, og det viser virkelig, at der er en masse solidaritet i fagbevægelsen.
John Ekebjærg-Jakobsen, formand, 3F København.
Også brødrene Price har sendt stikpiller mod 3F. I deres program på DR, Spise med Price, havde brødrene flere jokes om fagforeninger, arbejdstidsregler og såkaldte “brodne kar”. Selv mener brødrene, at de vittigheder var lavet før konflikten, men den forklaring giver John Ekebjærg-Jakobsen ikke meget for:
– Jeg synes, deres undskyldninger er pinlige. Vi kan jo se, at overenskomsten var opsagt, før de optagelser fandt sted, så hvis de bare havde sagt, at det var satire, så var det jo, som det er. Men når de begynder på datoer, og at de ikke vidste, hvad der foregik på deres restauranter, så synes jeg, det falder lidt til jorden.
Dog mener John Ekebjærg-Jakobsen ikke, at det kun er en dårlig ting, når Price laver sjov med den faglige konflikt.
– Jo mere de snakker om det her, jo mere opmærksomhed får hele konflikten. Så på en måde vil vi gerne sige tak til brødrene. De har i hvert fald gjort opbakningen til os større og fået fortalt endnu flere mennesker om, hvad det er, der foregår her, fortæller den københavnske 3F-formand og griner.
Opbakning fra hele landet
Selvom konflikten er mellem 3F København, Hereford og Brødrene Price, så har opbakningen til fagforeningen været national og tværfaglig. Til demonstrationen den 14. september var der både aktive fra 3F Fast Food Workers Copenhagen, murere og andre faggrupper.
– Opbakningen har været fantastisk at se. Folk er kommet fra hele landet for at deltage, og det viser virkelig, at der er en masse solidaritet i fagbevægelsen. Det har helt klart gjort, at vi har kunne lægge mere pres på de her restauranter for at få ordentlige vilkår, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Ved torsdagens demonstration viste 3F’s forbundsformand Henning Overgaard sin støtte til kampen for overenskomster.
I en tale oplyste han blandt andet, at en ansat hos Max burger, tjener cirka 4000 kroner mere om måneden end en nyansat hos A. Hereford Beefstouw og Brdr. Price.
Konflikten er låst fast
På trods af opbakningen, så har Hereford og Brødrene Price ikke rykket sig. De har beskyldt 3F for at benytte bøllemetoder, fysisk blokade og andre aktionsformer, som er på kanten med loven. Der er på nuværende tidspunkt ingen beviser for, at 3F skulle have benyttet den slags metoder.
John Ekebjærg-Jakobsen fortæller, at de blot har delt løbesedler ud og gjort forbipasserende potentielle gæster opmærksom på hvilke forhold, der er på restauranten. Og det har haft en effekt.
– Vi ser ret mange, som efter en snak med os ude foran, vælger et andet sted at spise, men vi stopper ikke nogen fra at gå ind, hvis det er det, de gerne vil, siger han og tilføjer:
– Det synes Hereford selvfølgelig er irriterende for dem, men vi har hele vejen igennem sagt, at hvis de kommer til forhandlingsbordet og laver en aftale, så stopper vi konflikten med et fingerknips.
I forhold til fremtiden, så har 3F København allerede nu planlagt demonstrationer den næste måned frem. Selvom der ikke lige nu er udsigt til en aftale, så er gejsten stadig høj hos de fagligt aktive.
– Vi er jo vant til, at konflikter starter om vinteren, hvor man skal stå udenfor og fryse. Den her er startet om sommeren, hvor der har været dejligt varmt, så vi har været helt kampklar fra starten. Og hvis det fortsætter hen i de kolde måneder, så tager vi bare en ekstra trøje på, og så er vi klar igen, siger John Ekebjærg-Jakobsen.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.