I dag den 8. august på slaget 12 holder fagforeningen 3F København den første af en stribe daglige demonstrationer på Axeltorv. Demonstrationerne er rettet mod Brdr. Price og A Hereford Beefstouw, der siden 1. april har lockoutet ansatte medlemmer af 3F for at komme fri af 3F-overenskomsten.
I de mere end fire måneder, der er gået, siden restauranterne i Damgaard og Brdr. Price-koncernen skred til lockout, har 3F forsøgt at finde en løsning gennem forhandling med virksomhederne.
Først var det forbundet 3F og efterfølgende de lokale 3F-afdelinger i de områder, hvor restauranterne ligger. Det gælder også 3F København, der har holdt møde med repræsentanter for Brdr. Price og A Hereford Beefstouw i København, fortæller Teit Ansbjerg Gamst, næstformand i 3F København, til Arbejderen:
– 3F har for længst varslet konflikt, men vi har holdt den i ro, fordi vi har satset på at finde en løsning gennem forhandling. Vi har strakt os langt i bestræbelserne på at nå frem til en løsning, men kommer ingen vegne. Tre gange har vi bedt dem reagere på vores tilbagemelding på deres udspil, men de holder os hen.
Følgende restauranter i Damgaard & Brdr. Price-koncernen har opsagt overenskomsten med 3F, og som led i det har medlemmer af 3F været lockoutet siden 1. april 2023:
– Dragsholm Slot, Hørve i Odsherred
– Jørgensens Hotel Horsens
– Brdr. Price Herning
– Brdr. Price Tivoli / Prices Diner København
– Brdr. Price, Rosenborggade København
– A Hereford Beefstouw, København, Odense, Herning, Charlottenlund, Kolding og Skive.
– Restaurant Bøf, København
– Bryggeriet, Herning
– A Winstouw, Herning
– Niels Bugges Kro, Viborg
Som konsekvens af lockouten er 3F-medlemmer udelukket fra at tage på arbejde. De får ikke løn, men kan få konfliktunderstøttelse.
Kilde: Fagbladet 3F
Nu tager 3F København fløjlshandskerne af, og restaurationerne kan se frem til konflikt og sympatikonflikt, der indebærer, at de får problemer med leverance af ferskvarer og drikkevarer.
– Hidtil har konflikten kørt på de sociale medier. Nu tager vi mere synlige metoder i brug og går på gaden for at forklare folk, hvad konflikten handler om, siger Teit Ansbjerg Gamst.
Som erstatning for 3F-overenskomsten er restauratørerne kommet med et udspil til en ny overenskomst, hvor de blandt andet vil skære op til 30 procent af de ufaglærte tjeneres løn.
Læs også
Ejerne bag toprestauranter varsler lockout af 3F-medlemmer og lønnedgang på 30 procent
Katia Østergaard, der er talsmand og forhandler på vegne af restauranterne, har til Fagbladet 3F udtalt, at de to landsdækkende kæder med virksomheder i hele landet hver dag er i tæt konkurrence med et marked, hvor 90 procent ikke er omfattet af en overenskomst.
– Det handler dog ikke alene om den overordnede konkurrencesituation, men også om en omlægning af et lønsystem, som i virksomhedernes optik ikke giver mening, idet ufaglærte og faglærte tjenere skal have samme løn – ovenikøbet skal en ufaglært tjener have en højere mindsteløn end en faglært kok og en faglært receptionist. Det er ikke fair og en af hovedknasterne mellem parterne, siger Katia Østergaard.
Brdr. Price skriver på deres hjemmeside:
– INGEN af vores medarbejdere vil således gå ned i løn. Alle vores medarbejdere er garanteret at fortsætte med de lønninger, som de har i dag, og vores forslag til en omlægning af lønsystemet i en ny overenskomst har således intet med løndumping at gøre.
Vil sætte lønnen ned og droppe tillæg
3F har en helt anden opfattelse og siger, at restauratørerne med deres udspil fratager de ansatte en lang række goder og vil aflønne deres ansatte langt under 3F-overenskomsten.
Eksempelvis har virksomederne fremlagt et lønsystem, hvor nyansatte ufaglærte vil få 125 kroner i timen de første 3-12 måneder. Overtidsbetaling vil blive halveret, flere forskellige tillæg blandt andet for at arbejde om aftenen eller i weekender og på helligdage skal helt fjernes. Endelig vil de ufaglærte miste deres fem feriefridage.
3F har ifølge Teit Ansbjerg Gamst forsøgt at tage udgangspunkt i udspillet fra arbejdsgiverne, også selv om det er væsentligt ringere end den overenskomst, de har opsagt.
– Eksempelvis har 3F kigget på tillæggene. Måske er det muligt at forenkle dem, men vi står fast på, at man skal have tillæg for at arbejde aften, nat og på helligdage.
– 3F er heller ikke uvillig i forhold til at gå ind i den problematik, der handler om, at der kan være forskel på lønnen til faglærte tjenere og ufaglærte. Vi kommer bare ikke til at spille med på restauratørernes forslag, der skærer op til 30 procent af lønnen til de ufaglærte.
– I sidste ende handler det her jo om, hvilket lønniveau vi som samfund vil acceptere. Er det 125 kroner i timen? Det er altså kun to kroner mere end de 123 kroner, som dagpengeunderstøttelsen lyder på pr. time. Det kan da ikke være meningen. Med lønninger på det niveau har de ansatte ikke engang råd til at spise på de steder, hvor de arbejder, lyder det fra Teit Ansbjerg Gamst.
Kig forbi Axeltorv
Han håber, at rigtig mange vil lægge vejen forbi Axeltorv til en snak om konflikten. På pladsen vil der være talere blandt andet af de unge fra brancheklubben 3F Fast Food Workers Copenhagen. Klubben arbejder med organisering af ansatte ved McDonalds og andre fastfoodkæder og kan fortælle, at de i dag arbejder under vilkår bedre end dem, som Brdr. Price og A Hereford Beefstouw fremover vil byde deres ansatte.
Møder man op, vil der også være musik og mulighed for at få en kop solidaritetskaffe langet ud over disken i den let genkendelige vogn tilhørende ‘Arbejdere i bevægelse’.
– Nu ser vi, hvordan det her går, og vi håber selvfølgelig på en reaktion fra virksomhederne. Ønsker de at forhandle, så er vi klar, slutter Teit Ansbjerg Gamst.
I Midtjylland og Nordsjælland forsøger lokale 3F-afdelinger også at få restauratørerne i tale, så de ansatte igen kan få ordnede forhold.
Der var engang …. i 2017
I 2017 var stemningen mellem 3F og Brdr. Price helt anderledes positiv, da de blev enige om en overenskomst, der dækkede alle de madglade brødres fem restauranter. De omkring 100 ansatte på restauranterne var dermed sikret overenskomstmæssig løn, pension, overtidsbetaling og så videre.
Da udtalte Claus Fribo, der er direktør i restaurantkæden, følgende til Fagbladet 3F:
– Som restauratører har vi en fælles interesse med 3F i at skabe den bedste arbejdsplads for vores medarbejdere, så vi tiltrækker og fastholder de dygtigste og bedste kollegaer.
– Det har været naturligt for os at tegne overenskomst i forbindelse med etablering af vores restauranter. En overenskomst giver et gensidigt tillidsforhold, og vi mener, at arbejdsgiver og arbejdstager har mange fælles interesser i at skabe en god og sund arbejdsplads.
Læs også
Mangel på arbejdskraft eller mangel på ordnede forhold?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.